Nyheter från Näringslivskontoret

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 2022-06

 

Tack för den här våren!

Semestern står nu runt hörnet och det här är det sista nyhetsbrevet innan sommaren. Vi är både stolta och tacksamma för allt våren har bjudit på. Stort tack till er företagare som är med och bidrar! Vi kan nu se fram emot en höst som fortsatt bjuder på spännande samarbeten, aktiviteter, nätverksträffar och projekt.

Med utgångspunkt i vår näringslivsstrategi som antogs i början av året har vi under våren bland annat, efter uppskattade inspel från företag, påbörjat arbetet med att bygga en ny webbsida och vi ser över det tryckta material vi har.

Vår nya sommarjobbssida lockade 19 jobbannonser där ett flertal företag har anställt sommarjobbare. Vi arbetar även med en plan för hur vi genomför tidiga dialoger i kommande upphandlingar, vilken snart är färdig.

Tillsammans med våra samarbetspartners har vi kunnat skapa en mängd olika mötesplatser. Vilken ynnest det är att få arbeta med er! Det har bland annat arrangerats aktiviteter för studenter, företagarfrukostar, nätverksträffar för fastighetsägare och för industriföretag samt frukostar kopplade till både Svenska Cykelspelen och Svenska Skidspelen. Här har vi fått träffa en mängd inspirerande företagare, fått information om spännande etableringar som är på gång och många nya kontakter har knutits. Planeringen för höstens mötesplatser är redan i full gång. Så roligt!

Vi vill även passa på att tipsa om de fantastiska filmerna som tagits fram i projektet Landsbyggare Falun. Här får du lära känna några av Faluns drivna landsbyggare, vilka vågat ta steget till att förverkliga drömmen om att bo och verka på landsbygden.

Vi vill ständigt bli bättre och här behöver vi din hjälp. Kom med inspel och ge oss feedback, så fortsätter vi att tillsammans arbeta för ett näringsliv och företagsklimat att vara stolta över. Våra nummer och mailadresser finns på hemsidan. Vi har personal på plats hela sommaren.

Glada sommarhälsningar

Linda Norén, näringslivschef och medarbetare

 

Sammanfattning av månadens nyhetsbrev

- Save the date för Företagarveckan!

- Vill du vara med under höstens Yrkesmässa?

- Språket på arbetsplatsen, utmaning eller möjlighet?

- Nya reglerna för engångsprodukter

- Landsbyggare Falun

- Sommartips från näringslivskontoret

- Sveriges ungdomar behöver din hjälp för framtidens yrkesval

- Stöd till dig som är företagare och som vill delta i offentliga upphandlingar

- Affärsrådgivning/coachning

- Säkrare arbetsmiljö inom lantbruket

- Boka plats på Dalarnas matmässa

- VD-grupper

- Stöd till företag som har behov av omställning/utveckling

- Söker du startkapital till ditt bolag?

 

Aktuella upphandlingar

Här hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun.

Upphandling är en viktig och central fråga för företag. Kommunen vill stötta och underlätta för företagen att delta i de offentliga upphandlingarna, vilket för många kan kännas svårt och krångligt. Se gärna Upphandlingsdialog Dalarnas utbud av kurser och informationsträffar.

 

Företagarveckan 2022 - save the date!

Planeringen av årets företagarvecka är i full gång och vi är glada över att vi nu kan presentera ett datum! Vecka 47, den 21 till 25 november, kommer vi tillsammans med våra samarbetspartners att bjuda in Faluns företagare till spännande mötesplatser och aktiviteter.

Programmet för veckan kommer att presenteras under hösten, men vi vill redan nu att ni bokar in företagarveckan i kalendrarna. Vi ses där!

 

Vill du vara med under höstens Yrkesmässa?

Falu kommun arrangerar, i samverkan med FalunBorlänge-regionens projekt Arbetsmarknadskunskap, en yrkesmässa vars syfte är att öka elevens medvetenhet inför kommande gymnasieval. Vi vill att eleverna ska skaffa sig en så bra bild som möjligt av hur arbetsmarknaden ser ut och kunna göra mer medvetna studie- och yrkesval, vilket kräver att de får mer information.

Under mässan finns företag på plats med montrar och de erbjuds hålla i företagspresentationer för eleverna där fokus ligger på företagets yrkesgrupper. Företagen och framtidens medarbetare får en möjlighet att mötas och det hjälper samtidigt skolan att sätta undervisningen i ett sammanhang.

Är du och ditt företag intresserade av att delta under höstens yrkesmässa? Vill du veta mer om mässan och dess syfte?

Vi samlar just nu in intresseanmälningar till mässan och om du är intresserad av att delta eller veta mer är du välkommen att kontakta Sofie Reimertz på näringslivskontoret.

För att ge eleverna en så bred bild som möjligt av arbetsmarknaden och dess yrken önskar vi en så stor bredd som möjligt i deltagande företag. Eftersom antalet platser är begränsade innebär inte en intresseanmälan en garanterad plats.

 

Kompetensförsörjningsfrågan är hetare än någonsin och alla behövs på arbetsmarknaden. Hur gör vi när språken på arbetsplatserna blir allt fler? Hur viktigt är det egentligen att kunna prata svenska på den svenska arbetsmarknaden? Vilka andra utmaningar kan vi stöta på när människor med olika kulturella bakgrunder samlas på en arbetsplats? Arbetskraftsreserven blir allt mindre, hur kan man jobba med utlandsrekrytering?

18 augusti bjuder vi in till ett seminarium där vi kommer djupdyka i ämnet, diskutera frågeställningar och inspireras av hur andra arbetar.

När: 18/8 08:30-11:00
Plats: Dalarna Science Park - Ljusgården
Skicka in din anmälan här.

 

Programinnehåll: Region Dalarna, Säters Snickerifabrik, Projekt React-EU KOM, YouALLS, seminarium.

Varmt välkomna!

 

Känner du till de nya reglerna för engångsprodukter?

För att begränsa plastens påverkan på miljö och klimat har regeringen tagit fram en plan för att minska användningen och öka återvinningen av plastartiklar.

Om ditt företag inte följer de nya reglerna kan det leda till att du får betala en miljösanktionsavgift.

Redan nu är det förbjudet att sälja (när ditt lager är slut):

Bomullspinnar.
Bestick (gafflar, knivar, skedar och ätpinnar).
Tallrikar.
Sugrör.
Omrörare för drycker.
Ballongpinnar.
Produkter gjorda av oxo-nedbrytbar plast.
Matlådor och muggar i expanderad polystyren (typ frigolit) för dryck och mat som ska konsumeras direkt

 

Nya regler som kommer är bland annat:

senast 1 januari 2024 ska alla större aktörer erbjuda återanvändbar mugg eller matlåda vid försäljning av mat och dryck.
20 januari 2024: förbud mot engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast.
senast 2030 ska nya plastförpackningar i genomsnitt innehålla minst 30 procent återvunnen råvara.

 

Det ingår mycket mer i begränsningen av engångsartiklar som gäller för dig som verksamhetsutövare. Ta del av dessa på Naturvårdsverkets hemsida.

 

Landsbyggare Falun

Det tvååriga EU-finansierade LEADER-projektet Platsmarknadsföring Falu kommun har som mål att fler ska vilja etablera företag, flytta till, och upptäcka möjligheterna som finns på kommunens landsbygd.

På gång just nu:

Vi vill verka för att fler företag etablerar sig på landsbygden. Om du äger ledig mark och lediga lokaler för näringsverksamhet i Falu kommun har du möjlighet att kostnadsfritt annonsera på objektvision.se. Läs mer här eller kontakta oss så hjälper vi dig.
Kanske är du en av alla som bor och verkar på vår landsbygd? Vill du synas Framtidens landsbygd – landsbyggare.se? Hör av dig till projektledare Martina Nilsson.
Har du inte riktigt greppat vad en Landsbyggare är? Kolla in en kortfilm med inspirerande ambassadörer för företagande och liv på Faluns landsbygd: Maskinsystem, SportEwa, Urhästar, Wild Sweden, Veras bageri och catering, Toppfysik, George Photo, Tyskgården och Petit spa.

 

Sommartips från näringslivskontoret

Funderar du nu på vad du ska hitta på under den kommande semestern? Kika in tipsen nedan!

 

Med hjälp av naturkartan kan du hitta både spännande vandrings- och cykelleder, fina badplatser, naturreservat, utsiktsplatser samt sjöar för fiske.
Falun Walk of Art bjuder på spännande bilder och verk av Simon Hjortek i skyltfönster i stadskärnan.
Var med på allsång på Stora Torget där Pierre Mörck med gäster deltar! Den 29/6 – Never Ending Projekt, 6/7 – Andreas Ljusteräng, 13/7 – Stiko Per Larsson och den 20/7 – Peter Åberg. Allsången håller på mellan klockan 18.00-19.30.
Visit Dalarna har information samlad kring sevärdheter, utställningar, caféer med mera. Varför inte ta ett besök ner i Falu Gruva, boka en guidad tur på Carl Larsson-gården eller besöka Linnés bröllopsstuga?
 

Det händer mycket i Falun och det måste vi få skryta om!

Vill du vara med och inspirera andra och tillsammans med oss på Näringslivskontoret bygga på stoltheten över att vara företagare i Falu kommun? Perfekt, då behöver vi din hjälp!

Vi vill lyfta företag i kommunen som inspirerar, tänker nytt och som bidrar till näringslivet och samhället inom olika områden. Det händer mycket i Falun och vi vill att det ska synas! Varje onsdag på näringslivskontorets Facebook!

Samtliga företag – stora som små – som är intresserade av att delta eller som har tips på någon annan företagare att lyfta får gärna höra av sig till oss på Näringslivskontoret. Alla tips på företag är välkomna. Vi kallar detta kort och gott för Skrytonsdag!

Skicka ett mejl till sofie.reimertz@falun.se eller ring Sofie på 023-824 58.

 

Ukrainakrigets påverkan på Dalarnas näringsliv

Nedan följer ett antal länkar för information kopplat till Ukrainakriget som kan vara användbara för dig som företagare.

Information om restriktioner och sanktioner vid export.

• Enterprise Europe Network har skapat en webplats som kan bistå med hjälp att ändra leverantörskedjor mm.

• Även Inspektionen för Strategiska Produkter kan hjälpa till att identifiera vad som kan vara varor som kan bedömas ha koppling till krigsverksamhet (civila varor som krävs/kan användas för militära syften).

• Info finns på Arbetsförmedlingens hemsida om hur man kan anställa en person från Ukraina. Infon på hemsidan uppdateras kontinuerligt.

• Arbetsförmedlingen har även en hemsida på engelska, för personer från Ukraina.

Switch to Sweden, treårigt uppdrag från Vinnova till Linköpings Science Park för att få fler internationella studenter och forskare att stanna kvar och arbeta i Sverige, som nu också används för akademiker på flykt.

Info för arbetsgivare som vill komma i kontakt med personer som flytt från Ukraina.

• Information från Universitets och högskolerådet för nyanlända från Ukraina.

För företag som vill bidra humanitärt till Ukraina eller flyktingar därifrån​​. Plattformen är ett initiativ från Europeiska Kommissionen.

Information Sverige, bra information att tillgå för samtliga nyanlända i Sverige.

• Falu kommun har skapat en E-tjänst för de som vill göra en insats för flyktingar: Stöd för flyktingar från Ukraina

 

På gång hos företagsfrämjare

Sveriges ungdomar behöver din hjälp för framtidens yrkesval

Lägg 4-5 minuter på att värdera olika påståenden om innehållet i ditt yrke för att hjälpa ungdomar att hitta rätt matchning för framtiden!

1.Gå in på yrkesinfo.se!
2.Värdera olika påstående som rör ditt yrke.
3.KLART! Dela/Gilla så att fler kan bidra.

Tack för att du tar några minuter av din tid för någon annans framtid!

Alla bidrag är viktiga och dina svar är anonyma.

 

Stöd till dig som är företagare och som vill delta i offentliga upphandlingar

Upphandlingsdialog Dalarna erbjuder:

Individuellt stöd kring ett anbud. Max fem timmar. Kostnadsfritt.
Anbudskurser. Kostnadsfritt.

 

Läs mer och anmäl dig på vår hemsida.

Kontakt: Kerstin Angberg-Morgården
kerstin.angberg.morgarden@lansstyrelsen.se, 010-225 02 76

 

Anbudskurs i Borlänge 29 september

Nu bjuder vi in Dalarnas små och medelstora företagare som har liten eller ingen erfarenhet av offentlig upphandling till denna kurs.

Ni får lära er mer om upphandlingsprocessen, hur det går till att lämna anbud och delta i offentliga upphandlingar. Ni får också träffa lokala upphandlare och företrädare från näringslivskontoren och Svenskt Näringsliv. Arrangör är Upphandlingsdialog Dalarna (UDD).

Kursen genomförs den 29 september klockan 16.30-20.00
på Hotell Galaxen i Borlänge

Läs mer och anmäl dig här.

 

Affärsrådgivning/coachning

Du som är företagare inom handel- och servicenäring och vill utveckla din verksamhet kan göra det kostnadsfritt!

Ett förutsättningslöst samtal ringar in utmaningar och behov, t.ex. affärsplan, affärsstrategi, ekonomi, marknadsföring eller värdskap. Det är alltid dina/företagets behov som styr vad rådgivningen ska innehålla.

Helen, Barbro, Maths, Göran, Malin och Mathias har en gedigen kunskap och erfarenhet och kan stötta dig och ditt företags utveckling.

Intresserad? Välkommen att kontakta kjell.bergqvist@fbregionen.se

 

Säkrare arbetsmiljö inom lantbruket

Lantbruket är en bransch som är hårt drabbad av olyckor. De flesta inträffar vid arbete med maskiner och djur. Initiativet "Är du säker?" är framtaget av arbetsmarknadens parter för att hjälpa lantbrukare att bli mer medvetna om hur de kan undvika risker och jobba säkert. LRF har deltagit löpande som bollplank och rådgivare.

Webbsidan innehåller arbetsmiljörelaterat material och verktyg för lantbruket, sidan är indelad i de olika produktionsinriktningarna; fjäderfä, gris, häst, nötkreatur och växtodling.

Det finns en musikvideo med countrylåten Är du säker? – en svängig hyllning till dig som jobbar i Sveriges kanske bästa men också mest olycksdrabbade yrke. Du hittar den också på Spotify och på Youtube.

 

Boka plats på Dalarnas matmässa

Missa inte chansen att i höst visa upp dina produkter och ditt företag på Dalarnas matmässa – mötesplatsen för alla matentusiaster! På plats i Rättvik finns en god möjlighet för dig som leverantör att knyta nya kontakter och göra affärer.

Till mässan bjuds offentliga kök, uppköpare, restauranger och handel från hela Dalarna. Under dagen bjuds också på ett matigt program med bland annat föreläsningar, kocktävlingar och provsmakning av exceptionell råvara.

Datum: Torsdag 6 oktober, kl 9.00-18.00

Plats: Rättvik Arena.

För mer info och för att boka plats som utställare, se webben.

 

Ukrainakrigets påverkan på svenskt lantbruk

De gröna näringarna i Sverige och LRFs medlemmar har många relationer till Ukraina. Många av företagarna i vår bransch tar varje år emot uppskattade säsongsarbetare som kommer just från Ukraina, för att bidra till svensk livsmedelsproduktion och till skötseln av våra skogar.

Just nu är situationen pressad för många lantbrukare. Kostnaderna har ökat kraftigt under senhösten och vintern och det finns inga tecken på att de avtar.

Här finner du mer information relaterad till kriget i Ukraina och vilka återverkningar det får på svenskt lantbruk.

 

VD-grupp: Lyft företaget med en skuggstyrelse

Tänk om din styrelse var ett team av personer med olika kompetens och erfarenhet? Skulle den då ge dig möjlighet att utveckla ditt företag mer? Det har du chans att testa i en Skuggstyrelse hos Almi.

Tillsammans bildar ledningspersoner från sex företag en skuggstyrelse. Under ett halvår arbetar ni med verkliga frågor och utmaningar samtidigt som ni testar styrelsearbetets roller, struktur och verktyg. Start: 24 augusti. Kursledare: Nils Bergström, Almi.

Mer information och anmälan.

 

VD-grupp: Utveckla ditt företag tillsammans med andra

Att leda företag kan upplevas ensamt men många frågor är gemensamma med andra företagsledare. Under fem tillfällen kommer du tillsammans med kvinnor som driver företag både utbyta erfarenheter och få skarpa verktyg att använda i din verksamhet. Start: 2 september. Kursledare: Camilla Carlgren Berg, Almi.

Mer information och anmälan.

 

Företagare: investera eller stärka ditt företag 2022? Stöd finns!

Region Dalarna kan under våren 2022 erbjuda ett specifikt stöd till företag som har behov av omställning/utveckling. Erbjudandet heter Affärsutvecklingscheckar React och ger finansiellt stöd upp till 80% av kostnaden för en konsult eller projektanställd, och finns att söka för insatser inom:

Digitalisering
Internationalisering/ny inhemsk marknad
Grön omställning
 

För vidare information se: Affärsutvecklingscheckar React - Region Dalarna

Checkarna finansieras av: Region Dalarna och Europeiska regionala utvecklingsfonden

 

DalaCapital vill bidra till att fler innovativa bolag startas och utvecklas framgångsrikt i Dalarna! De investerar i bolag med stor potential i tidig fas.

Läs mer om hur du går tillväga för att söka startkapital.

 
 

Våra tjänster på näringslivskontoret

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark- och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots
 

Upphandlingar

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 

Näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 

Nyheter från näringslivskontoret ges ut av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Falu kommun.
Citera oss gärna, men ange källan. Har du idéer på näringslivsnyheter i Falun, tipsa oss gärna.
E-post: naringslivskontoret@falun.se
Besöksadress: Egnellska huset, Myntgatan 45
Postadress: Falu kommun, näringslivskontoret, 791 83 FALUN

Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link