Nyheter från Landsbygdsrådet

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 1
2023-06-19

Nu är sommaren här!
 

Sällan är väl vår natur vackrare än nu? Inte minst gäller det Falu kommuns landsbygd där naturen av naturliga skäl har en mer framträdande roll.

Att så är fallet blev jag vittne till när jag åkte ut till Svärdsjö och invigningen av nya Gropen förra lördagen. Smärtsamt vackert är vad det är! Och vilken fin invigning sedan. Svärdsjö intresseförening har verkligen lyckats både med projektet nya Gropen men

även med den folkfest det blev när den invigdes. Besökare från hela länet var där för att titta och prova på den nya skate-parken.

Att både VM-pengar (Stiftelsen för framtidens främjande) och KDU-medel (kommundelsutvecklingsmedel) bidragit till genomförandet visar det många av oss konstaterat under en lång tid – det är i samarbete med eldsjälar ”det händer”.

Därför blir det så viktigt att nu när pengarna från VM förbrukats – att vi skjuter till nya medel. I den budget som ska beslutas den 20 juni så ökar vi i den politiska ledningen KDU-medlen med 150 procent. Det blir ett viktigt steg i rätt riktning och som möjliggör för fler spännande projekt utanför Falu tätort.

Med det vill jag önska er alla men framför allt alla eldsjälar en glad sommar! Är det någon som förtjänar en stund i hängmattan så är det ni.

Liza Lundberg,

Ordförande landsbygdsrådet

 

Foto: Ulf Palm

Den 28 mars höll Landsbygdsrådet sitt andra möte för 2023 i Svärdajö församlingsgård med tema offentlig service.


Mötet inleddes med ett studiebesök i Gropen (aktivitetsgropen) i Svärdsjö där Svärdsjö intresseförening stod som värd för besöket. Svärdsjö intresseförening initierade projektet med Gropen för att skapa en central mötesplats för alla i Svärdsjö med betoning på barn-och ungdomar. Gropen är fortfarande under konstruktion där etapp 2 ska inehålla bland annat ätbara träd och buskar. Skateparksdelen med belysning är klar där det även blev en betongslinga för kickbikes. Projektet finnansierades av allmänna arvsfonden, Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun, kommundelsutvecklingsmedel och många ideella timmar från engagerade svärdsjöbor.

Klicka här för att läsa mer om Gropen Svärdsjö.

Under dagen fick ledarmötena ta del av information om hur biblioteken i Falun arbetar med sin service. Visste du tillexempel att vi har en bokbuss till kommundelar som inte har fasta bibliotek i Falun eller att det går att få en bok direkt hem till dören med boken kommer om du har svårt att ta dig till bibioteket på grund av åler eller rörelsehinder? Biblioteken i Falu har även slagits ihop med alla bibliotek i Dalarna i det nya Dalabiblioteken så nu går det att låna böcker från hela Dalarna till sitt närmasta bibliotek eller bokbusstopp.

Klicka här för att läsa mer om bibliotken i Falun.

Ledamöterna fick även ta del av en gästföreläsning från Torsby kommun om hur de har jobbat i projekt Servicepunkter i nöd och lust. Projektet Servicepunkter i nöd och lust innehöll flera delar där Torsby kommun bland annat arbetat med att skapa servicepunkter hos lanthadlare med turistinformation, kommunal information och information om det skulle bli en kris i samhället. Projektet syftade även till att ta fram en kommunal serviceplan för Torsby där Falu kommuns serivceplan stod som inspiration till deras plan.

Klicka här för att läsa mer om projektet Servicepunkter i nöd och lust.

Mötet avrundades med en diskussionsrunda om offentlig service på landsbygden i Falu kommun och ledamöterna stannade sedan kvar för att medverka på Kommunbygderådets politikerträff som hade tema barn-och ungdomar på landsbygden.

 

Foto: Ulf Palm

Näringslivskontoret driver just nu två projekt inom ramen för landsbygdsutvecklingen i kommunen; Landsbyggare Falu kommun samt Bygdelots Falu kommun.


Landsbyggare Falu kommun

Efter ett halvårs uppehåll tas nya krafter kring projektet Landsbyggare Falun som går in i sitt sista år. Under 2023 planerar vi att fortsätta arbeta för att stärka landsbygdens roll inom den kommunala organisationen, vi kommer även följa upp de lokala utvecklingsplaner som tagits fram i kommundelarna. Utöver det tittar vi på hur vi kan fortsätta att sprida materialet/konceptet Landsbyggare Falun samt på behovet av att ta fram ett samlat marknadsföringsmaterial som visar upp allt det positiva med våra landsbygder, både det som enar oss och det unika med varje plats.

Det finns även möjlighet att ta fram lokalt marknadsföringsmaterial i de orter som inte gjort det hittills i projektet. Projektet avslutas i november 2023 och inför det ska vi ha tagit fram en plan för hur kommunen och kommundelarna kan jobba vidare med det material och den kunskap som projektet bidragit till.

Klicka här för att läsa mer om projektet.

Bygdelots Falu kommun

Syftet med projektet är att bygga upp och testa en ny metod för ett forum som vi kallar för just Bygdelots som ska bidra till att stärka och utveckla grundläggande kommersiell service på landsbygden. Det övergripande målet med projektet är att kommunen ska bli bättre på att möta, stötta och samverka med lokala aktörer inom serviceutveckling genom ny kunskap och nya arbetssätt.

Sedan projektledaren kom på plats i januari i år har planeringen för året börjat ta form. Projektledaren har träffat de tre intresseorganisationer som samverkar med kommunen i projektet: Vikabygdens intresseförening, Svärdsjöbygdens utvecklingsråd och Sundborns sockenråd. Intresseorganisationerna involveras i projektet för att säkerställa att det lokala behovet tas i beaktande när metoden för Bygdelots tas fram. Utöver det har projektledaren deltagit på Kommunbygderådets samt Landsbygdsrådets möten i april och presenterat projektet där.

En framgångsfaktor i projektet är att både de lokala aktörerna och samtliga förvaltningar är med och bidrar till metoden och deltar i forumet vi bygger upp. På detta sätt förankras metoden, med dess verktyg, arbetssätt och rutiner, i den kommunala organisationen och i kommundelarna under tiden som lotsen etableras. Därför läggs en stor del av arbetet i projektet under våren på att förankra projektet, både inom kommunen genom att träffa förvaltningar och presentera projektet där och i kommundelarna genom att träffa intresseföreningarna.

Klicka här för att läsa mer om projektet.

Träffa projektledaren

Projektledare för båda projekten är Kia Björk som påbörjade sin anställning på kommunen i januari 2023. Kia har tidigare arbetat som projektledare för ett integrationsprojekt för unga vuxna på Stockholms Stadsmission och dessförinnan arbetade hon i en arbetsledande roll på Migrationsverket i flera år.

Kia med familj flyttade till Bjursås våren 2021 efter många års tankar och drömmar om ett liv närmare naturen, skola, aktiviteter och skidåkning. ”Vi hade ett par vänner som skulle flytta till Falun och började själva leta hus i området. Pandemin möjliggjorde för oss att ta med oss jobben som vi till stor del kunde sköta på distans. När huset i Bjurs dök upp föll vi pladask. Här vill vi bo! sa vi båda två”.

Efter två års pendlande kände Kia att det var dags att ta nästa steg i flytten och försöka hitta ett jobb närmare bostaden. När uppdraget på kommunen dök upp såg hon det som en perfekt möjlighet att få bidra till den lokala samhällsutvecklingen, fortsätta i rollen som projektledare och testa nya utmaningar.

Kontakta Kia på: kia.bjork@falun.se eller 023-82731.

 

Sedan 2011 har Falu kommun ett föreningsbidrag som heter Kommundelsutvecklingsmedel vilket har bidraget till många spännande utvecklingsporojekt på Faluns landsbygder.


Falu kommun har sedan 2011 delat ut totalt 11 500 000kr fördelat över sju kommundelar; Enviken, Svärdsjö, Sundborn, Vika, Aspeboda, Grycksbo och Bjursås. Varje år så får intresseföreningarna i de sju kommundelarna samla in ansökningar från föreningar i bygden till kommundelsutveckling och prioritera ansökningarna efter sin lokala utvecklingsplan för bygden. Varje kommundel får söka max 500 000kr per år och varje år delar Falu kommun ut 1 000 000kr i kommundelsutveckling med ansökningsdatum i slutet av september (summan höjdes från 500 000kr per år till 1 000 000kr per år 2014).

Sedan kommundelsuveckling infördes 2011 har det genomförts en rad olika spännande utvecklingspojekt i de sju kommundelarna. Exempel på projekt som har genomförts är Svärdsjömacken, pendlarperkeringen i Svärdsjö, turistparkering i Sundborn, mobila toaletter för föreningsevenemang i Bjursås, uppstart av en betesförening i Bjursås, ny vattenbrunn till en bystuga i Aspeboda, utegym i Bjursås, en ny boulebana på aktivitetsfältet i Vika, utegym i Asbeboda, frisbeegolf i Grycksbo, en agilitybana i Danholn, frisbeegolfbana i Vika, utveckling av badplatsen i Marnäs, upprutning av raststugan i Enviken, lekplats i Enviken, belysning i Sågmyra och många fler projekt. Totalt så har det genomförts 47 olika projekt på Faluns landsbygder.

Missa inte möjligheten att söka kommundeslutveckling för din utvecklingsidé för din kommundel. Läs den lokala utvecklingsplanen och prata med intresseföreningen i din kommundel för att ansöka om kommundelsutveckling. Sista ansökningsdag för 2024 är den 29 september 2023.

Klicka här för att läsa mer om kommunelsutveckling.

 

Höga kustens årliga landsbygdskonferens hålls i år i Kramfors den 21-22 september med intressanta och goda exempel på landsbygdsutveckling både från den lokala nivån och nationell.


Den röd tråden för årets konferens är själ, drivkraft och att förverkliga drömmar. Varje ort och plats har en själ och att förstå detta är viktigt för att det är i mötet mellan platsen och människorna som berättelser, reseanledningar och stolthet skapas. Arrangörens frågeställningar inför konferensen är" Vad gör att vi känner engagemang och delaktighet? Hur får vi kraften att förändra och uppfylla drömmar? Hur kan vi tillsammans bli möjliggörare?".

Läs mer om konferensen hos Kramfors kommun.

 

Landsbygdsnytt är en tidning som Länsstyrelsen i Dalarna och Gävleborg produserar tillsammans tre gånger per år.


Du hat väl inte missat att Länsstyrelsen Dalarna och Gävle borg har en kostnadsfri tidning som de släpper tre gånger om året som heter Landsbygdsnytt? Här går det att läsa mer om tidningen och anmäla sig för en prenumeration.

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 
 

näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 
Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link