Nyheter från Landsbygdsrådet

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 4
2023-12-14

 

God jul och gott nytt år önskar Landsbygdsrådet er alla!

I vårt förra nyhetsbrev påminde jag om att skicka in ansökningar till de så kallade kommundelsutvecklingsmedlen (KDU). Och det måste sägas – det gjordes med bravur! Vi har tagit emot massor med bra, spännande och roliga ansökningar som verkligen visar på vilket engagemang det finns för utvecklingen av landsbygden men som även är ett bevis för hur många kloka människor med bra idéer som bor i kommunen.

I vårt förra nyhetsbrev påminde jag om att skicka in ansökningar till de så kallade kommundelsutvecklingsmedlen (KDU). Och det måste sägas – det gjordes med bravur! Vi har tagit emot massor med bra, spännande och roliga ansökningar som verkligen visar på vilket engagemang det finns för utvecklingen av landsbygden men som även är ett bevis för hur många kloka människor med bra idéer som bor i kommunen. Trots att vi mer än fördubblat medlen till KDU så översteg summan för samtliga projekt det som i denna omgång var planerat att betalas ut så det är ett grannlaga arbete som först Landsbygdsrådets arbetsutskott och sedan Landsbygdsrådet genomfört för att prioritera och välja ut vilka projekt som ska föreslås kommunstyrelsen. Nu är beslutet fattat av kommunstyrelsen och jag ser verkligen fram emot att se de ansökningar som beviljas sättas i verket och skapa mervärde inte bara för landsbygden utan för hela kommunen. För de ansökningar som inte beviljades, men även nya tillkommande, så kommer en ny ansökningsomgång redan till våren.

Jag vill också passa på att tacka för alla som deltog vid Landsbyggaredagen vid Pers Loge i Enviken. Utöver den fantastiska lokalen och maten som serverades så var det så trevligt att få träffa alla som var där och få vara med när de olika priserna för årets landbyggare delades ut. Det var sannerligen ett fint arrangemang och värdiga vinnare. Vi tittar nu vidare på möjligheterna att göra detta till ett återkommande arrangemang.

Avslutningsvis så vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Med vänlig hälsning,

Liza Lundberg (S), ordförande för Landsbygdsrådet

 

Grattis alla vinnare av Årets Landsbyggare 2023! Det blev Italienska delikatesser, en nytänkande hembygdsförening, unga robotbyggare och en riktig eldsjäl som fick ta emot priser som Årets Landsbyggare i Falun på Pers Loge i Enviken på tisdagskvällen.


Nu har årets landsbygdshjältar i Falun korats. Det ärofyllda priset delades ut under festliga former på Landsbyggaredagen på Pers Loge i Enviken under Faluns Företagarvecka.

–Årets vinnare visar på bredden av möjligheter som finns på landsbygden och på prispallen står allt från en fantastisk företagare med italienska delikatesser i fokus, en positiv, kunnig och driven eldsjäl, en nytänkande hembygdsförening, och unga robotbyggare, säger Kia Björk, projektledare för Landsbyggare Falu kommun.

Lyfter en levande landsbygd
Det är första gången Årets Landsbyggare delas ut av Falu kommun och utmärkelsen tilldelas de som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis.

– Det märks att Årets Landsbyggare är ett pris som engagerar och skapar stolthet. Med priset vill vi lyfta fram den drivkraft som blomstrar på landsbygden så att fler får upp ögonen för de möjligheter om finns, och kan ta del av den gemenskap och entreprenörsanda som präglar Faluns landsbygd, säger Kia Björk.

Fyra kategorier
Under festliga former samlades entreprenörer, föreningar och andra med intresse för Falu kommuns landsbygd för att umgås, mingla och utvecklas tillsammans.
Juryn består av kommunens Näringslivschef och Landsbygdsutvecklare samt av representanter från Kommunbygderådet, Hela Sverige ska leva, LRF och Coompanion.

Årets Landsbyggare Entreprenör:
Helena Öman, Cantina Del Re. Hon har satt sin bygd på kartan långt utanför Faluns gränser och när öppet-skylten är uppe dras fulla hus! Verksamheten, som startade mitt under pandemin, har på kort tid blivit något som alla pratar om och som bara måste besökas! Drivet för denna fantastiska företagare är friheten att själv få bestämma, verksamheten utvecklas med hjärtat, nya arbetstillfällen skapas och allt som säljs i butiken har noga valts ut och handplockats direkt från producent.

Årets Landsbyggare Förening;
Bjursås Hembygdsförening, Lars-Åke Björklund. Bjursås Hembygdsförening har under många år drivit på utvecklingen i bygden. Föreningen är en sann förebild med många medlemmar, som ständigt inspirerar med sitt nytänkande och sinne för utveckling. Med sin nyöppnade Handelsbod lockar de både bybor och besökare och bidrar starkt till den attraktiva bilden av Bjursås och Falu kommun.

Årets Landsbyggare Attityd:
Jessica Johansen, en hemvändare som sedan barnsben fått en positiv injektion via sin familj att engagera sig kring den bygd hon lever i. Det ligger naturligt i hennes DNA och idag förvaltar hon det så pass bra att hon med sin positiva inställning och kunskap fått en hel bygd att engagera sig i en ny arena. Andras energi ger den här personen ny energi och att göra saker tillsammans är en stark drivkraft. Stolthet för bygden personifierar henne.

Årets Unga Landsbyggare:
Aspeboda Science Club. Det här är unga människor som på eget initiativ har skapat en mötesplats för byns unga med plats för kreativitet och gemenskap. Här fostras barn och ungdomar till framtidens innovatörer. Med sitt nyskapande och unika teknikintresse har de satt Aspeboda och Falun på kartan. Och med sina smarta robotar tar de sig an inte bara Sverige och utan potentiellt även Skandinavien och hela världen!

Mer om årets Landsbyggare:
Utmärkelsen Årets Landsbyggare drivs genom Näringslivskontoret inom ramen för projektet Landsbyggare Falu kommun som finansieras av Jordbruksverket genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom prioritering av Leaderområdet Dalälvarnas utvecklingsområde.

All information om kriterier, motiveringar och nominerade till Årets Landsbyggare 2023 hittar du här.

 

Landsbygdrådet hade sitt sista möte för 2023 den 26 oktober i INGT-NTO lokalen i Sågmyra, vilken följdes av kommunbygderådets politikerträff.

Landsbygdsrådets möte inleddes med ett studiebesök hos Sågmyra SK och deras nybyggda klubblokal, värmestuga och skotergarage, vilket klubben fått medel från bland annat Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun och RFSISU. Rådet fick ta del av klubbens historia, bygget av den nya lokalen och vikten av ideella krafter för sammanhållningen i ett mindre samhälle.

Landsbygdsrådets möte fortsatte i IOGT-NTO lokalen där Mora kommun var på studiebsök hos rådet och berättade om ett serviceprojekt som de driver i sin kommun. Projektet i Mora innebär att kommunen arbetar fram arbetsmetoder för att jobba med kommersiell service i deras kommun. Mora kommun bygger upp en plattform där kommunen åker ut och pratar med byarna och skapar lokala handlingsplaner som engagerade i byarna tillsammans med kommunen följer upp. Projektet är finnasierat av tillväxtverket i deras utlysning; Samverkan lokalt för bättre samverkan i landsbygder där även Falu kommun driver ett liknade projekt, Bygdelots.

Resterande del av mötet ägnade Landsbygdsrådet åt att följa upp sin verksmahetsplan för 2023. Rådet höll även en workshop för att skapa ett underlag till Landsbygdsrådets arbetuskott som ska arbeta fram den nya verksmahetsplanen för 2024. Ledamötena i rådet fick bland annat disskutera vad som har varit bra med årets verksmahetsplan, vad som kan förbättras, vilka temaområden som Landsbygdsrådet ska fokusera på under 2024, med flera. Landsbygdsrådet återupptar sina möten i januari 2024.

Är du intresserad av att läsa mer från landsbygdsrådets möten? Här hittar du protokollen!

 

Kommundelsutvecklingsmedel är ett bidrag som Falu kommun delar ut årligen till utvecklingsprojekt i Faluns landsbygder.


Alla föreningar kan söka kommundeslutveckling genom sin närmsta intresseföening i det sju kommundelarna; Bjursås (paraply till Sågmyra), Grycksbo, Aspeboda, Vika, Sundborn, Enviken och Svärdsjö (paraply till Svartnäs, Vintjärn, Linghed, Toftbyn och Lumsheden).

Kommundeslutvecklig har delats ut med 1 263 250kr till 11 projekt, fördelat över sju kommundelar i ansökningsomgång ett för 2024. Under våren 2024 med sista ansökningsdag den 19 mars så kommer det en ny ansökningsomgång för att kunna genomföra kommundeslutvecklingsprojekt för handra halvan av 2024.

Till ansökningsomgång två för 2024 kommer det att delas ut 1 236 750kr, då den totala budgeten för kommundelsutveckling 2024 är 2 500 000kr. Kommundeslutveckling har genom åren gått till många olika typer av utvecklingsprojekt, bland annat utegym, dicgolfbanor, marknadsföringsarbete, en bensinmack, skatepark, en betesförening, med flera.

Läs mer om kommundelsutveckling här!

 

Länsstyrelsen släpper varje år en rapport om nuläget med de grundläggande betaltjänsterna i samhället.


Grundläggande betaltjänster innebär att man ska kunna ta ut pengar, sätta in pengar, lämna dagskassor och göra sitt dagliga behov kopplat till pengar i sitt lokalsamhälle. Landsbygden blir speciellt sårbar kopplat till grundläggande betaltjänster då många uttagsaoutomater, bankkontor och möjligheten att betala och ta ut kontanter har försvunnit på landsbygden.

Läs rapporten här!

 

Hela Sverige ska leva är en ideell förening som arbetar för att stärka landsbygdens status i Sverige och uppnå en balans mellan land och stad.


Hela Sverige ska leva har ett nyhetsbrev både för länsavdelningen i Dalarna och ett nationellt nyhetsbrev med bra information och inspiration om Sveriges landsbygder.

Läs nyhetsbrevet här!

 

Heimbygda är en regional organisation för hembygdsföreningar i Jämtland och Härjedalen. Hemimbygda står för ett levande kulturarv och ett starkt lokalt engagemang.


Ett levande kulturarv och lokalt engagemang är en förutsättning för hållbar samhällsutveckling och en väl fungerande demokrati. Heimbygda är en samlande kraft för alla med engagemang och intresse för ett levande kulturarv och en hållbar samhällsutveckling.

Heimbygda strävar efter att vara en öppen, inkluderande och nytänkande samhällsaktör som tar ansvar för en hållbar utveckling med stark folklig förankring och stor nytta för sin rörelse. Heimbygda har tagit initativ till ett projekt som heter Bilden av oss och syftar till att utmana den Urbana normen och vilka bilder av landsbygden som visas upp. Projekt handlar om att förändra både den mentala och faktiska bilden av landsbygden och visa mer än tomma hus och natursköna miljöer kopplat till bilden av landsbygden.

Läs er om Bilden av oss och läs magazinet här!

 

Lediga lokaler och mark

Se vilka lediga lokaler och mark som finns i Falu kommun.

Sök lokaler och mark
 

Företags- och mexlots

Falu kommuns företags- och mark och exploateringslots är en väg in till kommunen för företagare.

Företagslots

Nedan hittar du aktuella upphandlingar hos Falu kommun och de kommunala bolagen Kopparstaden samt Falu Energi & Vatten.

Falu kommun
Kopparstaden
Falu Energi & Vatten
 
 

näringslivskontoret - vi finns för dig som företagare

Vi arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga- samt nya företag i Falu kommun. Behöver du vår hjälp?

Kontakt näringslivskontoret
 
Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link