Klicka här för att läsa mejlet i din webbläsare

Gå till CAMM:s webbplats

Nummer 2 2020

Arbetshälsorapport 2020 visar stora skillnader mellan yrkesgrupper vad gäller risk att drabbas av ohälsa

I dagarna släpptes den senaste Arbetshälsorapporten som visar hur boende i Stockholms län svarat på frågor om risker i arbetet.

Arbetshälsorapport Stockholms län 2020 visar på stora skillnader mellan yrkesgrupper vad gäller risken att drabbas av ohälsa på grund av arbetet. Rapporten bygger till stor del på Folkhälsoenkäten från 2018 där boende i Stockholms län fått svara på frågor om bland annat hur de länge de tror sig kunna jobba kvar i sitt nuvarande arbete med tanke på sin hälsa, hur mycket övertid/deltid de jobbar och i vilken grad de utsätts för olika risker i sitt arbete. I rapporten redovisas också svar på frågor om levnadsvanor och ifall de svarande vet vem som ansvarar för arbetsmiljöfrågor på deras arbetsplats. Sett ur ett brett perspektiv visar rapporten ett negativt mönster i form av att risker i arbetet, bristande förutsättningar att hantera dem och riskabla levnadsvanor sammanfaller i flera yrkesgrupper.

Arbetshälsorapporter har presenterats av Region Stockholm cirka vart fjärde år sen 1991 med syftet att kartlägga risker i arbetsmiljön och sprida kunskap om möjlighet till prevention.

- Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som ett underlag för reflektion och diskussion kring hur arbetshälsan i Stockholms län kan stärkas, var insatserna bör fokuseras och hur olika aktörer kan samverka på bästa sätt, säger Maria Albin, verksamhetschef på CAMM.

Ur rapporten:

18% av kvinnorna och 12% av männen är tveksamma till att kunna arbeta kvar i sitt yrke om 2 år med tanke på sin hälsa.
De tre yrkesgrupper bland män där flest uppfyller kriterierna för fetma är ”Maskinförare”, ”Bil-, motorcykel och cykelförare” och ”Lagerpersonal och transportledare m.fl.”.
Nästan en tredjedel bland både män och kvinnor tycker det är oklart vem som ansvarar för arbetsmiljöarbetet på deras arbetsplats
23% av kvinnorna har en spänd arbetssituation (obalans mellan krav och kontroll i sitt arbete) jämfört med 18 % bland männen.
17 % av männen har ett fysiskt tungt arbete där de lyfter minst 15 kg flera gånger om dagen. Högst ligger män i yrkesgruppen ”Takmontörer, golvläggare och VVSmontörer” med över 70 % som minst en fjärdedel av arbetstiden måste lyfta minst 15 kg åt gången.
93% i ykesgruppen ”Gjutare, svetsare och plåtslagare m.fl.” utsätts för hand- och armvibrationer i arbetet.
64% av kvinnorna i yrkesgruppen ”Snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden m.fl.” kommer i kontakt med vatten i arbetet mer än två timmar per dag.
”Fordonsmekaniker och reparatörer m.fl.” är den yrkesgrupp bland män där högst andel utsätts för buller. Bland kvinnor är den mest utsatta yrkesgruppen ”konstnärer, musiker och skådespelare m.fl.”
27% av männen och 15% av kvinnorna utsätts för luftföroreningar i sitt arbete. Luftföroreningar i arbetet är dubbelt så vanligt bland utrikesfödda kvinnor som bland kvinnor födda i Sverige.
Läs/ladda ner rapporten på camm.sll.se/arbetshalsorapport2020
 
Om nyhetsbrevet Arbetsmiljö och hälsa

Nyhetsbrevet "Arbetsmiljö och hälsa" ges ut av CAMM och är särskilt riktat till dig som kommer i kontakt med arbetsmiljöfrågor i arbetet, till exempel inom företagshälsovård, primärvård, HR, som chef eller skyddsombud.

Redaktör: Sarah Wiklund
Foto: Maskot

CAMM ger även ut nyhetsbrevet "Miljö och hälsa" om hur olika faktorer i omgivningsmiljön påverkar hälsan. Mer information hittar du på CAMM:s webbplats.

Vill du inte längre prenumerera på nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera din adress.

Vill du tipsa någon om nyhetsbrevet? Tipsa en vän!

Centrum för arbets- och miljömedicin logotyp
Do not click this link

Skickat med Paloma