Vi vet att många redan är i gång med mottagande och lokalt samarbete på olika sätt.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

​EQUMENIAKYRKAN I GE EN GÅVA I KONTAKT

Gällande mottagandet av flyktingar från Ukraina


Tack alla för ert engagemang för människor som kommer hit från Ukraina. Vi vet att många redan är i gång med mottagande och lokalt samarbete på olika sätt.

Onsdag 6 april, kl 18.00-20.00, digitalt nätverksmöte för församlingar med information och delande om hur vi i Equmeniakyrkan kan bidra i flyktingmottagandet. Även medverkan av jurist Sara Jonsson från Asylrättscentrum. Anmäl er här på denna länken.

Från myndighetshåll och regering är det fortfarande inte helt klart med var ansvaret för boende och samordning kommer att ligga men som det ser ut nu kommer det att troligen att bli kommunen.

Vi vill därför uppmana er, som har möjlighet att på olika sätt bidra i mottagandet, att ta kontakt med kommunen!

Det är lokalt som samordningen måste ske. Kontakta kommunen och berätta vad ni som församling kan bidra med. (Församlingar tillhörande Stockholms stad har fått särskild info från Sociala Missionen)

När ni kontaktar kommunen tänk då på att uppge information om följande:

Namn på församling/förening samt organisationsnummer.
Resurser att erbjuda: (tex. boende antal bäddar, transitboende i kyrkan, boende i familjer, tolkar, mötesplatser i kyrkan, psykosocialt stöd, barnverksamhet, kontakt med personer som kan Ukrainska/ryska och annat?)
När kan vi erbjuda det och för hur många?
Berätta också om er verksamhet – att ni har öppna mötesplatser, barn och ungdomsverksamhet, scoutverksamhet, kan bidra i stödsamtal och själavård, gudstjänster som är öppna för alla, med mera. Att ni kan bistå med att insamla förnödenheter om det skulle behövas.
Ta också gärna upp frågan om ersättning. Kommunerna får ersättning för boende och även för andra insatser tex att koordinera volontärer. Fråga om det är möjligt att få ersättning för insatser och boende.


Här finns en utökad mall att ladda ned inför kontakt med kommunen.

Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Undersök gärna om det finns det möjlighet att skriva IOP-avtal med kommunen och gärna med flera ideella aktörer på samma ort. En del kommuner är vana vid IOP-avtal, medan det är helt okänt för andra. Hör gärna av er till Emil Mattson på Räddningsmissionen i Göteborg eller till Elaine Lindblom, Sociala Missionen, Stockholm om ni vill ha tips på hur man kan inleda ett IOP.

https://inkluderaguiden.se/app/uploads/2020/12/Inspirationsmall-IOP.pdf

Viktigt att tänka på som församling och förening

Att ta emot personer som flytt på grund av ett krig är ett fint sätt att göra skillnad, men också ett stort ansvar. Initialt är det viktigaste att skapa trygghet, säkerhet, mat och strukturer för dem som flytt hit. Samtidigt är det angeläget att kunna ge stöd inte enbart till dem som flytt hit utan också till dem som tar emot i hem och stöd till ideella ledare som finns i kyrkans öppna mötesplatser.

Många flyktingar som kommer har behov av att söka Gud mitt i allt det svåra som sker. Fundera gärna över hur ni kan vara en inkluderande gudstjänstgemenskap för de ukrainare som längtar efter att be och fira gudstjänst.

Samla ett team som kan ge stöd

Om möjligt samla en grupp med personer som kan utgöra ett stödteam, dit det går att vända sig för olika typer av stöd, rådgivning och samtal. Gärna personer med olika kompetenser, tex terapeut, lärare, läkare, pastor/diakon. Denna grupp kan vara en resurs och ett stöd till familjer/personer som tar emot flyktingar och också ett stöd till ideella ledare och självklart också till dem som flytt hit och behöver särskilt stöd.

Öppna kyrkan för mötesplats, samtal och gemenskap.

Samla gärna de familjer som vill öppna sina hem till information om vad som är viktigt att tänka på https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/ukraina/boende-ukraina/viktiga-saker-att-tanka-pa-nar-du-tar-emot-personer-pa-flykt-i-ditt-hem

Läs också denna artikel från Rädda barnen. https://www.dn.se/varlden/oppna-hemmet-for-flyktingar-ett-stort-ansvar/

Nätverk, utbildningar och stöd från Equmeniakyrkan och Equmenia

Equmeniakyrkan och Equmenia kommer att erbjuda fler träffar med utbildningar av olika slag för ledare och anställda. Tex om att möta personer som befinner sig i kris och varit med om traumatiska upplevelser. Dessa träffar/utbildningar kommer att ges digitalt. Mer info om detta kommer senare.

Equmeniakyrkans webb-sida med aktuell information gällande flyktingmottagandet. Sidan uppdateras regelbundet. https://equmeniakyrkan.se/vart-arbete/migration-och-mangfald/mottagande-flyktingar/

Hör gärna av er till oss om ni har frågor.

Kontaktpersoner

Equmeniakyrkan: Inga Johansson inga.johansson@equmeniakyrkan.se 076 505 31 81
Equmenia: Carin Dernulf, carin.dernulf@equmenia.se
Sociala Missionen, Stockholm: Elaine Lindblom elaine.l@socialamissionen.se
Räddningsmissionen, Göteborg: Emil Mattsson emil.mattsson@raddningsmissionen.se

 

Alvik 25 mars, 2022

Varma hälsningar från Equmeniakyrkan
gm Inga Johansson

Gå till hemsidan
 

Equmeniakyrkan
Box 14038
167 14 BROMMA
08-580 031 00
info@equmeniakyrkan.se

Do not click this link

Postman