Nyhetsbrev från Örebro läns energi- och klimatråd, oktober 2023

Klicka här för att läsa dokumentation i din webbläsare

 

Nyhetsbrev från Örebro läns energi- och klimatråd

oktober 2023

Energi- och klimatrådets representanter (21 personer på bild) står uppställd i en trappa inomhus.

Höstfärger längsmed Svartån i Örebro, foto: Mostphotos

En höst med utmaningar – och möjlighet till verkstad

Höstens arbete är nu i gång för fullt. Sommarens extremväder med skogsbränder, värmerekord och översvämningar har drabbat många. Det är lätt att bli bekymrad över klimatförändringarna och hur det påverkar vår värld. Arbete i energi- och klimatrådet är nu viktigare än någonsin. Vi måste öka takten och samarbeta ännu mer. Tillsammans, genom att dela kunskap och erfarenheter, kan vi möta klimatutmaningen och ställa om till ett mer hållbart samhälle.

Vi ser fram emot en höst med nya inspirerande möten, lärdomar och förhoppningsvis – en hel del verkstad!

Hoppas vi ses på energi- och klimatdagen den 24 november i Örebro.

Hälsningar

Landshövding Lena Rådström Baastad och regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn.

 

Drivmedla.se – en digital plattform för ladd- och tankinfrastruktur

Energi- och klimatrådets transportnätverk har deltagit i det nationella projektet ReDriv. Projektet har arbetet för att främja utveckling och utbyggnad av fossilfri ladd- och tankinfrastruktur. Denna utbyggnad är viktig för att transportsektorn ska nå klimatmålet på 70 procents minskning av utsläpp av växthusgaser till år 2030.

Projektet är nu i mål och resultatet är den digitala plattformen Drivmedla:
Drivmedla - Tillsammans banar vi väg för framtidens fordonsflotta

Läs mer om projektet (Lansstyrelsen)

 
Lokalbuss utanför äldre byggnad i stadsmiljö.

Foto: Mostphotos

 

Nya samordnare för energi- och klimatrådet

Örebro läns energi- och klimatråd har fått två nya samordnare, Irina Hallor, Region Örebro län och Per Evenhamre, Länsstyrelsen i Örebro. Vi passar samtidigt på att tacka Linda Svensson och Magnus Östlund som gått vidare till nya uppdrag.

Lär känna Irina och Per lite mer (lansstyrelsen)

 

Foto: Mostphotos

Regeringens höstbudget

Den 20 september presenterade regeringen sin budgetproposition för 2024. Den innehöll flera delar som berör energi och klimat. Regeringen själva bedömer att:

Till följd av beslut som fattats mellan den 1 juli 2022 och 1 juli 2023, beräknas utsläppen öka med 5,9–9,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2030 men minska på lång sikt med upp till 1,8 miljoner ton till 2045 jämfört med vad som framgick i förra årets redovisning.”.

En stor anledning till detta är minskad reduktionsplikt och sänkt skatt på bensin och diesel.

I budgeten finns också satsningar på energi- och klimatområdet. Till exempel:

Klimatklivet förstärks med drygt 5 miljarder kronor de närmaste åren. Stödet ger möjlighet till klimatsmarta investeringar för företag, kommuner och organisationer.
Ökat stöd vid inköp av eldrivna och andra miljövänliga tunga fordon och arbetsmaskiner. Cirka 4,5 miljarder kronor över 3 år, samt för lätta ellastbilar cirka 1,7 miljarder kronor över tre år.
Återvätning av våtmarker får ökat anslag. Drygt 200 miljoner kronor över sju år.
Energiplanering ges anslag på 900 miljoner kronor över 3 år, till myndigheter, regioner och kommuner.

Nästa stora nyhet från regeringen på klimatområdet väntas bli den klimatpolitiska handlingsplanen som är planerad att presenteras i december. Handlingsplanen ska visa hur regeringens politik sammantaget bidrar till att nå de nationella klimatmålen.

 

Lär känna personerna i rådet

Lär känna personerna och organisationerna som ska bidra till omställningen. I varje nyhetsbrev presenterar vi en eller flera medlemmar i Örebro läns energi- och klimatråd. Denna gång ställde vi några snabba frågor till Emelie Skoog, på Epiroc rock drills, och Marie Hillman, kommundirektör Askersunds kommun

Emelie Skoog och gruvborrning, foto Epiroc

Epiroc rock drills AB

Namn: Emelie Skoog, SHEQ Engineer

Varför är ni med i Örebro läns energi och klimatråd?

Vi är ett globalt företag som är verksamma här i Örebro och vi vill vara en delaktig part för dialog och nätverkande samt en pådrivande kraft för omställningen även på ett lokalt plan. Rådet är ett bra forum för idé- och erfarenhetsutbyte och det ger oss även möjlighet att hitta lösningar lokalt för oss, samtidigt som vi kan dela med oss av våra idéer och initiativt till andra aktörer. Bra idéer och goda exempel lyfts även vidare inom vår organisation och kan också komma till nytta globalt för oss.

Vad gör ni för att bidra till klimatomställning?

Världen behöver metaller och mineraler för energiomställningen och vi behöver städer som kan hantera en växande befolkning på ett hållbart sätt. För att lyckas måste vi påskynda omställningen mot en mer hållbar gruv- och anläggningsindustri. Vi på Epiroc är med och accelererar den transformationen och känner ett stort engagemang inom flera hållbarhetsfrågor. Vi har antagit ambitiösa hållbarhetsmål för ”people & planet” till 2030 där vi jobbar på flera plan för att nå dessa. Vi erbjuder våra kunder hållbara lösningar som stärker deras säkerhet, produktivitet och som även tillgodoser deras växande behov av lösningar med låga koldioxidutsläpp. Vi arbetar för att minska CO2e-utsläppen i hela vår värdekedja och siktar på att erbjuda ett komplett utbud av utsläppsfri utrustning till 2030.

Under 2022 använde Epiroc fossilfritt stål i en prototyp av en underjordisk maskin som tillverkades vid vår anläggning i Örebro och planen är att öka användningen av fossilfritt stål med tiden. Under året slutförde vi även vårt första avtal om fossilfritt stål i ett partnerskap med SSAB, och vi kommer att fortsätta att bygga upp liknande partnerskap globalt.

Lokalt på produktionssiterna arbetar vi också med flertalet olika miljö- och klimatåtgärder, såsom elektrifiering av den interna fordonsparken, solcellsinstallationer på våra fastigheter, fastighetsrelaterade energisparåtgärder, minimering av vattenåtgång, miljöskyddsåtgärder från våra produktionsprocesser, förebyggande åtgärder och analyser för bästa material- och produktval, upphandling av hållbara godstransporter med mera.

Finns det någon fråga som ni brinner lite extra för?

Ökad andel förnybar energi och åtgärder för att minska CO2-belastningen. Majoriteten av våra CO2e-utsläpp sker i användningsfasen av våra sålda produkter, och det är här vi kan åstadkomma den största effekten i ett globalt perspektiv. Dessa utsläpp är både vårt och våra kunders ansvar, och vår innovationsagenda går hand i hand med våra kunders hållbarhetsagenda. Vi har en tydlig ambition att hjälpa våra kunder genom att tillhandahålla flera olika lösningar för att stödja dem i deras ansträngningar att uppnå sina mål för minskade CO2e-utsläpp och bekämpa klimatförändringarna.

På ett lokalt plan ligger fokus på att öka medvetenhet och höja kunskapen internt om vår direkta miljöpåverkan på våra produktionssiter. Det handlar bland annat om att lyfta vad vi alla kan göra var och en för sig, men också att vi alla måste hjälpas åt för att nå målen och få framdrift för en hållbar omställning.

Marie Hillman samt Askersundsbostäders vindkraftverk, Almudden vindkraftverk. Foto: Petra Johansson

Askersunds kommun

Namn: Marie Hillman, kommundirektör

Varför är ni med i Örebro läns energi och klimatråd?

Kommunerna är en viktig del i att tillsammans med näringsliv och andra organisationer i länet samarbeta kring dessa frågor. Energi- och klimatrådet kan ha en viktig roll som mötesplats där kommuner med samma typer av satsningar kan finna varandra, byta erfarenheter och skapa samarbeten både mellan kommuner och med företagarna.

Vad gör ni för att bidra till klimatomställning?

Vi utgår från vårt program för ekologisk hållbarhet. Vi har också byggt pendlarparkeringar för att underlätta användandet av kollektivtrafik och satsat på cykelvägar. Vi har också solel på flera av våra verksamhetslokaler. Vårt helägda bolag Askersundsbostäder AB driver sedan många år ett eget vindkraftverk.

Finns det någon fråga som ni brinner lite extra för?

Hållbart byggande av såväl bostäder som kommunens verksamhetslokaler samt samhällsplanering med insprängda grönstråk som gör det möjligt att bo nära grönstruktur är områden som är prioriterade av våra politiker. Kommunen arbetar även aktivt med kemikaliesnål städning och aktiviteter mot matsvinn.

Aktuellt i energi- och klimatrådets fokusområden

Transporter

Energi- och klimatrådets transportnätverk samarbetar med Biodriv Öst inom hållbara transporter. Biodriv Öst erbjuder nu en utbildning för beslutsfattare. Syftet är att öka förståelsen för de utmaningar som samhället står inför samt öka kunskapen om fossilfria transporter och drivmedel. Örebro kommun genomför utbildningen vintern 2023. Förhoppningen är att utbildningen sedan kommer att kunna genomföras i flertalet av länets kommuner under 2024.

Utbildning: Offentlig upphandling av fossilfria, hållbara transporter

I oktober anordnar BioDriv Öst tillsammans med Fair transport och Sveriges åkeriföretag upphandlingsutbildningar om fossilfria transporter för både privat och offentlig sektor. Utbildningen är digital och erbjuds vid två tillfällen, den 11 och 17 oktober.

Distansutbildning – offentlig upphandling av fossilfria, hållbara transporter (biodrivost.se)

Energisystem

Flera kommuner och energiaktörer i länet har identifierat ett behov av att kommunerna ser över eller ta fram nya energiplaner. En arbetsgrupp har bildats inom ramen för energi- och klimatrådet med representanter från kommuner och energibolag. Tanken är att hjälpa varandra så att inte alla kommuner behöver börja från noll. Ett mål med arbetet är att ta fram en mall utifrån de lagkrav som finns. Parallellt med detta sker bevakning av utvecklingen på området, bland annat utifrån den satsning på energiplanering som aviserades i regeringens höstbudget. Arbetet leds av Irina Hallor, Region Örebro län och Veronica Sund, Länsstyrelsen. Ta kontakt med dem om ni är intresserade att delta eller har frågor.

Konsumtion och produktion

Vid senaste rådsmötet i maj hölls en workshop för att hitta nya aktiviteter att jobba med inom fokusområdet Konsumtion och produktion. Några idéer kom fram, men intresset från rådsmedlemmarna att delta och driva arbete inom aktiviteterna var lågt. Fokusområdet Konsumtion och produktion är väldigt brett och på rådsmötet den 24 november planeras för en diskussion om eventuell omstöpning, uppdelning eller på annat sätt förändring av detta fokusområde. Kanske tar vi bort fokusområdet och ersätter det med ett eller flera andra fokusområden. Fundera gärna och hör av er med tankar och förslag!

Välkommen till energi- och klimatdagen 2023

Energi- och klimatdagen är en årlig mötesplats för dig som arbetar med energi- och klimatfrågor i Örebro län. I år har konferensen tema konsumtion. Vi träffas den 24 november på Conventum i Örebro.

Energi- och klimatdagen 2023 (lansstyrelsen.se)

 

Foto. Mostphotos

 

Intresserad av småskalig solcellspark?

Sveriges elanvändning väntas bli fem gånger större fram till 2050, eller kanske ännu större. Solel bedöms få en betydande roll i framtidens energisystem.

Är du intresserad av att bygga på solceller på egen mark eller att arrendera ut din mark för ändamålet? Missa då inte den serie om fem digitala kunskapshöjningar som LRF bjuder in till, med start 12 oktober.

Bygga solcellspark på egen mark? - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se)

 

Om nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet skickas ut till medlemmar i Örebro läns energi- och klimatråd och till andra som är intresserade av energi- och klimatarbetet i Örebro län. Nyhetsbrevet skickas ut gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län.

Kontakta oss gärna!

Irina Hallor
Region Örebro län
E-post: irina.hallor@regionorebrolan.se
Telefon 019-602 75 29

Per Evenhamre
Länsstyrelsens i Örebro län
E-post: per.evenhamre@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 84 87

Läs mer om Örebro läns energi- och klimatråd
Länsstyrelsen i Örebro län
Region Örebro län
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

   
Do not click this link

Skickat med Paloma