Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 3 2024

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

I detta nummer:

Viktigt att tänka på när du köper halm
Bigårdskartan - typ av mark inom flygområdet

Kurser och aktiviteter

Renovera stenmurar
Fruktodlardag
Sköta och förvalta alléer
Borgeby fältdagar - studieresa

Ekologisk grönsaksproduktion -
studieresa till Danmark

Viktigt att tänka på när du köper halm

Köper du in konventionell halm till din produktion? Då är det viktigt att du försäkrar dig om att halmen inte är behandlad med växtskyddsmedel som innehåller pyralider. Halm, grovfoder och gödsel från en gröda behandlad med pyralider får endast användas i jordbruket där det produceras eller bortföras till förbränning.

Pyralider

Pyralider är ett begrepp som innefattar ämnena klopyralid, aminopyralid och pikloram. Herbicider som innehåller något av dessa ämnen kan ge rester i behandlat växtmaterial. Det kan ge skador på efterföljande grödor eller i kulturer som kommer i kontakt med halm eller gödsel från grödor som behandlats med den här typen av herbicider. Därför finns det villkor och rekommendationer för hur behandlat växtmaterial ska hanteras.

Berörda preparat

Produkter som innehåller klopyralid omprövas. För Ariane S, Matrigon 72 SG och Galera finns nu tydliga villkor där halm, grovfoder och gödsel som innehåller behandlad halm eller grovfoder inte får bortföras från det egna jordbruket utom till förbränning. Cliophar 600 SL, Korvetto och Kinvara innehåller också klopyralid men har ännu inte omprövats. Jordbruksverket rekommenderar starkt att de nya villkoren följs även för preparat som ännu inte har omprövats och därmed fortfarande har de gamla villkoren kvar.

När du köper halm eller tar emot gödsel, försäkra dig om:

· att pyralider inte har använts i grödan

· att gödseln inte innehåller behandlad halm eller grovfoder (omfattar ej flytgödsel).

Källa: Ogräsbrev nr 1 2024, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket

 
 

Bigårdskartan - vilken typ av mark finns inom flygområdet?

Nu finns en digital karta som kan användas som hjälpmedel i ekologisk biodling. Bigårdskartan ger en fingervisning om var det finns areal lämplig för ekologisk biodling.

Ställer du upp dina bigårdar på olika platser? Oavsett var i landet kan du få information om vilken typ av mark som finns i dina bins flygområde. Konventionellt odlad åkermark,
åker - permanent gräsmark, bete, skog, industriområden, motorvägar och avfallsanläggningar är några av de marktyper som finns med. Kartunderlaget uppdateras varje år med nya uppgifter från bland annat SAM-ansökningarna.

I ekologisk biodling ska bigårdarna placeras så att dragförhållandena inom 3 kilometers radie främst är på ekologiskt odlade marker, skogs- och ängsmark eller odlingar som sköts med liten miljöpåverkan.

I kartan kan du se vilken mark som troligen är okej för ekologisk biodling och vilken mark som troligen inte är det. Du kan också se informationen som en rapport. Där framgår arealen för mark som troligen är okej för ekologisk biodling och arealen som troligen inte är det, vilket gör det möjligt att beräkna andelen mark i procent godkänd för ekologisk odling.

Kartan ger en fingervisning om var det kan finnas areal som kan vara lämplig för ekologisk biodling. Du får själv göra bedömningen om det kan stämma och i slutändan är det alltid certifieringsorganen som avgör om bigårdens placering är godkänd för ekologisk biodling.

Bigårdskartan (länsstyrelsernas geoportal)

I Bigårdskartan markerar du bigårdens plats med en kartnål och zoomar ut för att se en inritad cirkel med 3 kilometers radie. I lagerlistan kan du bocka i och ur kartlagren för att tända och släcka dem: Underlag för EKO-indikatorn för ekologisk biodling och Jordbruksmark.

Bigårdskartan. Rapporten till vänster gäller för det inringade området i kartan.

Kurser och aktiviteter

Renovera stenmurar - tvådagarskurs

En kurs om hur du lagar en naturstenmur. Teori varvas med praktik.

På kursen får du lära dig grunderna i att laga en naturstensmur. Du kommer att få varva praktiskt arbete med teori. Målet är att du efter avslutad kurs ska ha fått ökad kunskap och kunna genomföra underhåll och enklare reparationer av stenmurar med traditionella material och metoder.

Lördag 25 och söndag 26 maj, 9.00-16.00
Holmstorp 422, Vintrosa

Medverkande

Martin Moberg, timmerman, Kulturmärkt M

Målgrupp

Kurserna vänder sig till verksamma inom jordbruks- och trädgårdsföretag. Tillhör du inte målgruppen kan du höra av dig till Therese Erneskog, så får du deltaga i mån av plats.

Information

Therese Erneskog, 010-224 84 22, therese.erneskog@lansstyrelsen.se.

Kostnad

Kursen kostar 1000 kronor exklusive moms per person. Mat och fika ingår. Faktura skickas efter kursen.

Anmälan senast 21 maj via kalendern på Länsstyrelsens webbplats

 

Fruktodlardag, workshop med Fredrik Björklund på Valinge gård

En odlardag med Fredrik Björklund, rådgivare inom fruktodling. Ämnen för dagen är fruktsättning, gallring, ogräshantering och bevattningsgödsling i en ”intensivodling”, träd på svagväxande grundstammar (M9, B9) i intensivodling samt träd på medelstarka grundstammar (MM106, MM111).

Söndag 2 juni, 10.00-15.00
Valinge gård, 611 96 Jönåker

Information

Pia Holmberg Länsstyrelsen Södermanland, 010-223 42 76, pia.holmberg@lansstyrelsen.se

Anmälan senast 26 maj via kalendern på Länsstyrelsen i Södermanlands webbplats

 

Sköta och förvalta alléer

En kursdag om hur du sköter och förvaltar din allé.

Alléer är komplexa och utmanande trädbestånd att förvalta. Under kursen går vi igenom hur du som markägare eller förvaltare kan bedöma, sköta, vårda och föryngra alléer. Under ledning av Daniel Daggfeldt från Trädmästarna ägnar vi dagen åt teori och praktik kring frågor som rör alléer

Fredag 14 juni, 9.00-15.00
Bygdegården Björneborg samt Göksholms Gård, Stora Mellösa

Medverkande

Daniel Daggfeldt från Trädmästarna och Therese Erneskog, Länsstyrelsen

Målgrupp

Kurserna vänder sig till verksamma inom jordbruks- och trädgårdsföretag. Tillhör du inte målgruppen kan du höra av dig till Therese Erneskog, så får du deltaga i mån av plats.

Information

Therese Erneskog, 010-224 84 22, therese.erneskog@lansstyrelsen.se.

Kostnad

Kursen kostar 150 kronor exklusive moms, mat och fika ingår i kursavgiften. Faktura skickas efter kursen.

Anmälan senast 7 juni via kalendern på Länsstyrelsens webbplats

 

Borgeby fältdagar - studieresa

Välkommen att följa med på en bussresa till lantbruksmässan Borgeby fältdagar.

Tisdag 25 och onsdag 26 juni

Vi åker från Örebro tisdag 25 juni och gör två spännande studiebesök på vägen ner till Skåne. Övernattningen sker i Malmö. Onsdag 26 juni besöker vi Borgeby fältdagar på första dagen som mässan är öppen och sedan bär det av hem till Örebro. Vi kommer hem sent onsdagskväll 26 juni.

Studiebesök

Första studiebesöket är på Månsagården. Ekologisk mjölkproduktion. Växtodlingen drivs i separat bolag och i växtföljden ingår åkerböna som rostas på gården. Betet till korna bevattnas och gödseln separeras för att få fram fiberströ till korna.

Därefter besöker vi Kvarngården, Långås. Här finns cirka 500 mjölkkor, ungdjursuppfödning, en biogasanläggning från 2012 och traktorer som drivs med biogas. Tillsammans med andra lantbrukare har föreningen Vessige Biogas bildats, och de har byggt en anläggning för uppgradering av rågas till fordonsgas.

Information

Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se, Therese Erneskog, 010-224 84 22, therese.erneskog@lansstyrelsen.se.

Kostnad

Resan kostar 2100 kronor (exklusive moms) för att täcka boende, mat och inträde.

Anmälan senast 11 juni via kalendern på Länsstyrelsens webbplats

 

Ekologisk grönsaksproduktion

Studieresa till Danmark 27 - 28 augusti

Ge dig själv en spännande möjlighet till kompetensutveckling kring ekologisk grönsaksproduktion. Det är Jordbruksverket som bjuder in yrkesodlare och rådgivare till en bussresa som utgår från Malmö.

Studiebesök

Godis Grönt: På 6 hektar odlas ekologiska grönsaker i fasta bäddar och tunnlar som andelsjordbruk. I år testas plantering med Mulchtech i en hackad mellangröda.

Bioselect i Tåsinge: På Bioslect produceras ekologisk sättpotatis och sättlök. De använder Farmdroid, en GPS-styrd självkörande såmaskin kombinerad med ogräsbekämpning.

Axel Månsson A/S: Storskalig producent av bland annat ekologisk sallat, kål och lök. Fokus på jordhälsa och mellangrödor i växtföljden i samspel med biogasproduktion.

Forskningsstationen Flakkebjerg: Här bedrivs försök mot mjöldagg med allmänkemikalier och ämnen med låg risk.

Reseinformation

Bussen avgår från Hyllie station utanför Malmö den 27 augusti kl 08:00, och är tillbaka den 28 augusti cirka kl 18:00.

Information

Sara Furenhed, sara.furenhed@jordbruksverket.se, 036-15 85 15.

Kostnad

Cirka 1 100 kr, vilket inkluderar luncher och kaffe. Utöver detta betalar du hotell på plats 1 575 kr samt middag.

Anmälan senast 30 maj via Jordbruksverkets webbplats. Anmälan är bindande.

 

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

 
Facebook LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma