Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 4 2023

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

I detta nummer:
Ekologisk uppfödning av kaniner
Studieresor och aktiviteter

Starta med ekologisk kaninuppfödning

Det är nu möjligt att föda upp och certifiera kaniner som ekologiska inom EU. Vad är skillnaden och finns det någon marknad?

I Sverige är det inte så mycket som skiljer konventionell kaninproduktion från en ekologisk. Den stora skillnaden är att fodret ska vara ekologiskt certifierat, djuren ska ha tillgång till betesmark under betessäsongen, och utöver detta en rastgård utomhus. Rastgården ska vara tillgänglig året om eller så länge väder- och markförhållanden medger utevistelse utan försämrad djurvälfärd.

Marknad

Vill du starta kaninuppfödning är det en fördel om du gillar att marknadsföra dina egna produkter. Marknadsföringen har stor betydelse för efterfrågan. De kunder som är tänkbara köpare är miljömedvetna konsumenter, och restauranger med höga krav på råvaror och kvalitet. Inom den svenska kaninproduktionen finns ingen konkurrens mellan producenter, utan efterfrågan är betydligt större än tillgången på kött.

Att ställa om

Anmäl ditt företag till Jordbruksverket och till ett kontrollorgan innan du börjar med ekologisk produktion. Det är viktigt att se över gårdens och stallets förutsättningar till omställning, och hur betesarealen kan planeras för bästa utbyte. Omställningstiden för kaniner är tre månader. Förutom att ställa om djuren så ska marken där kaninernas bete finns också ställas om till ekologisk. Det tar två år innan marken kan certifieras fullt ut.

Källa: Jordbruksverkets broschyr Starta eko Kanin.

Jordbruksverkets broschyr Starta eko Kanin, jordbruksverket.se

Studieresor och aktiviteter

Foto: Mostphotos

Webbinarium om ekocertifiering av kaninuppfödning

Funderar du på att certifiera din kaninproduktion? Under webbinariet får du lära dig mer om certifieringen från producent, certifieringsorgan och rådgivare.

Onsdag 11 oktober, 18.00-20.00. Kursen är digital.

Innehåll

Under kvällen får du veta mer om hur den ekologiska produktionen och certifieringen går till och vad det innebär. Malin Sundmark, ekologisk kaninproducent, berättar om sin väg till certifiering.
Certifieringsorganet KIWA är med under kvällen och informerar om certifieringen och svarar på frågor.
Yvonne Norlen, rådgivare på Länsstyrelsen, ger dig mer kunskap om vilka mervärden det kan ge att certifiera din produktion.


Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagarna.

Information

Jonna Kangas, 010-224 56 95, jonna.kangas@lansstyrelsen.se och Camilla Krokeus,
010-224 56 71, camilla.krokeus@lansstyrelsen.se

Anmälan senast 9 oktober via kalendern på Länsstyrelsen i Västra Götalands webbplats.

 
 
 

Foto: Mostphotos

Gärdsgårdskurs

Välkommen till en kurs i gärdsgårdsbygge. Kom och lär dig att bygga en hägnad som passar väl in i kulturlandskapet och som dessutom kan ingå i kretsloppet.

Måndag 16 oktober, 09.30-16.00
Sånnaboda 220, Garphyttan

Under kursdagen lär vi oss om lämpligt material och vilka redskap som behövs. Vi lär oss också hur man räknar ut materialåtgång och var man får tag i störar och gärdslen. Efter kursdagen har vi fått kunskap om gärdsgårdsbygge så att vi kan bygga själva. Ta med handskar och oömma kläder.

Kursledare

Kjell Gustafsson från Ängagärdets Natur och Kultur.

Information

Therese Erneskog, 010-224 84 22, therese.erneskog@lansstyrelsen.se

Kostnad

Kursen kostar 500 kronor exklusive moms. Mat och fika ingår. Meddela om du har behov av speciell kost.

Anmälan senast 12 oktober via kalendern Länsstyrelsens webbplats.

 

Foto: Mostphotos

Odla ekologiska hassel– och valnötter

En serie webbinarier i två delar om ekologisk odling av nötter.

Tisdag 31 oktober och tisdag 7 november, 18.00 - 20.00, digitalt

Ur programmet

Allmänt om nötodling
Förutsättningar för odlingen; odlingzon, odlingsform, förberedelser, gödsling, ogräsbekämpning och växtskydd
Hantering efter skörd och förädling, enklare redskap som underlättar
Sorter (främst hassel och valnöt, men även lite om äkta kastanj)

 

Medverkande

Kirsten Jensen, rådgivare för frukt och bär samt fleråriga grönsaker, vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Information

Malin Eliasson, Länsstyrelsen Värmland, 010-224 72 64, malin.eliasson@lansstyrelsen.se

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagarna.

Anmälan senast 24 oktober via kalendern på Länsstyrelsen i Värmlands webbplats.

 

Studieresa om nötköttsproduktion

Två dagars studieresa med tema nötköttsproduktion. Vi reser runt i Värmland och övernattar på hotell i Karlstad.

Tisdag 7 november - onsdag 8 november
Vi reser runt i Värmland med buss.

Vi åker buss till Värmland och besöker gårdar med olika produktionsinriktning och inhysningssystem. Resan är två dagar och vi övernattar på hotell i Karlstad.

Information

Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se eller Therese Erneskog, therese.erneskog@lansstyrelsen.se, 010-224 84 22.

Kostnad

2 000 kronor exklusive moms. Då ingår resa, mat, fika, studiebesök och del i dubbelrum på hotell i Karlstad. Enkelrum kostar 400 kronor extra.

Anmälan senast 26 oktober via kalendern på Länsstyrelsens webbplats.

 

Foto: Mostphotos

Grundkurs i ekologisk fruktodling

Grundläggande teoretisk kurs i ekologisk fruktodling.

Kursserie med tre träffar, 9 november, 10 november och 16 november, 09.00 - 15.00, digitalt

Syftet med kursen är att ge grundkunskaper för start av en ekologisk fruktodling. Kursen är mycket konkret, och behandlar alla de frågor som är aktuella för en blivande fruktodlare.

Medverkande

Kirsten Jensen, rådgivare för frukt och bär samt fleråriga grönsaker, vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Information

Åsa Pettersson, Länsstyrelsen Stockholm, 010-223 15 16, asa.pettersson@länsstyrelsen.se

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagarna.

Anmälan senast 5 november via kalendern på Länsstyrelsen i Stockholms webbplats.

 
 

Rådgivning inom ekologisk produktion

Har du planer på att börja med ekologisk odling och vill få hjälp att göra en omställningsplan? Vill du utveckla din ekologiska produktion?

Via Landsbygdsprogrammet kan du få kostnadsfri rådgivning. Prata med din rådgivare eller läs mer på Länsstyrelsens webbplats.

Information

Ann-Sofie Hedberg, Länsstyrelsen Örebro, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se

Information om rådgivning inom ekologisk produktion på Länsstyrelsens webbplats.

 
 

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

 
Facebook LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma