Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 5 2023

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

I detta nummer:
Ekologiskt utsäde våren 2024
Läsvärt faktablad om biostimulanter
Kurs om bevattning
Ledarskapskurser
Mobila hönshus
Sparsam körning

Ekologiskt utsäde våren 2024

Vid ekologisk produktion ska utsädet vara ekologiskt eller godkänt för ekologisk odling. Sortbeskrivningar hittar du i Jordbruksverkets skrift.

Det ekologiska utsäde som finns på marknaden och vilka företag som säljer det hittar du i databasen OrganicXseeds.

Vill du veta mer om de olika sorternas egenskaper kan du kika i en ny sammanställning från Jordbruksverket.

Du får också använda eget utsäde som är ekologiskt, eller som skördas tidigast 12 månader efter det att du börjat ställa om marken till ekologisk produktion. Tänk på att du kan behöva betala en licensavgift till Svenska utsädesföretagens förening (SVUF).

För vårspannmål och trindsäd finns inga generella undantag för 2024. Du har dock möjlighet att ansöka om individuellt undantag att få använda konventionellt kemiskt obetat utsäde, om det finns särskilda skäl. Det kan till exempel vara att det ekologiska utsädet är slut, leveransproblem, särskilda krav i din odling, testodling och odling av bevarandesorter. Ansök hos ditt kontrollorgan.

Källa: Ekobrev från Jordbruksverket, nr 91 2023.

 
 

Läsvärt faktablad om biostimulanter

Är du nyfiken på biostimulanter? Nu finns ett nytt faktablad från Epok (SLU) som beskriver olika typer av biostimulanter och ger råd utifrån senaste årens studier och försök.

Det finns många olika ämnen och organismer som kan påverka en gröda positivt. Det kan vara genom att göra det lättare för grödan att ta upp den växtnäring som finns i marken. Det kan också vara genom att påverka grödan att bättre klara av torra eller salta förhållanden eller skadegörare.

Ökar biostimulanter skörden?

Det finns försök som visar på ökad skörd med biostimulanter, men samtidigt är variationen stor och ofta uteblir de positiva effekterna. Generellt har produkterna högre effekt när jordens bördighet är lägre och grödan är mer stressad.

I två stora internationella studier har resultaten från 171 fältförsök med mikrobiella biostimulanter respektive 180 fältförsök med icke-mikrobiella biostimulanter sammanställts. Dessa kontrollerade odlingsförhållanden resulterade i en genomsnittlig skördeökning på 16 procent för de mikrobiella biostimulanterna och 18 procent för de icke-mikrobiella biostimulanterna. I faktabladet konstateras att flera av de faktorer som ökar biostimulanternas positiva effekt i de globala studierna, till exempel stark torka, saltjordar och låga mullhalter, inte är representativa för svensk odling.

Det finns få svenska försök, men några har genomförts senaste åren. Hushållningssällskapet har testat biostimulanter i vårkorn och i höstvete under 2020-2021. Två av biostimulanterna ökade kornets rotlängd men ingen skördeökning kunde påvisas varken i vårkorn eller höstvete.

Internationellt sett är användningen av biostimulanter mer utbredd i trädgårdsgrödor jämfört med jordbruksgrödor. I studien med icke-mikrobiella biostimulanter kunde man se att skörden ökade mest i grönsaker och baljväxter (23 respektive 21 procent), men inte lika mycket rot- och knölgrödor och spannmål (11 respektive 14 procent).

Är du nyfiken på att testa biostimulanter
– pröva på en mindre del av odlingen och jämför.

Biostimulanter i ekologisk produktion

Det erbjuds allt fler insatsvaror för ekologisk produktion på nationell och internationell nivå och ibland kan det vara svårt att veta vilka som uppfyller kraven. Sedan hösten 2021 finns ett register, Insatslista.se, för att underlätta för dig som bedriver ekologisk produktion. Där listas samtliga insatsmedel som bedömts vara tillåtna, inklusive biostimulanter.

Fakta och råd om biostimulanter, 2023, hittar du på www.slu.se. Sök på ”faktablad och broschyrer”, och vill du gå ännu djupare i ämnet finns tips i faktabladets referenslista.

Källa: SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok

 

Gillar du att snacka eko med konsumenter?

Under till exempel Wadköpings matmarknad och Eko September kommer vi träffa många konsumenter och prata livsmedel och fördelar med ekologisk produktion i Sverige. Vi söker dig som odlar ekologiskt och gillar att träffa folk. Häng med oss på ett eller flera evenemang och prata eko (mot viss ersättning).

Kontakta oss så berättar vi mer:

Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se
Åsa Lindin, 010-224 84 32, asa.Lindin@lansstyrelsen.se

 

Studieresor och aktiviteter

Foto: Mostphotos

Kurs om bevattning

Under 2023 upplevde vi långa perioder med både små och stora mängder nederbörd. Ett besvärligt år. Ett sätt att styra vattentillgången är bevattning. Vad behöver du tänka på för att komma i gång med bevattning och vilka tillstånd krävs?

Måndag 22 januari, 9.00 - 15.00
Lannalodge, Vretavägen 3, Vintrosa

Vädret kan vi inte påverka, men vi kan säkra grödornas tillgång till vatten genom bevattning. Under den här träffen tar vi ett helhetsgrepp och går igenom allt från grödornas behov, ekonomi, teknik, möjligheter till stöd och lagstiftning.

Medverkande:

Carl Andås, rådgivare inom bevattning, Växa Sverige
Marcus Älmefur, växtodlingsrådgivare, Växa Sverige
Bruno Bergmar, Bjälbo trädgård, lantbrukare och återförsäljare för Rosenqvist irrigation
Christiane Kaiser, vattenhandläggare, Länsstyrelsen i Örebro län
Ann-Sofie Hedberg och Therese Erneskog, Länsstyrelsen i Örebro län.

 

Kostnad: Kursen kostar 250 kronor exklusive moms. Då ingår förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Kostnaden faktureras i efterhand.

Information: Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se

Anmälan senast 15 januari via kalendern på Länsstyrelsens webbplats.

 

Foto: Mostphotos

Ledarskap - bli en bättre ledare för dig själv och andra

Att kunna leda sig själv, leda personal och leda företaget är nyckeln till att skapa ett framgångsrikt företagande och en attraktiv arbetsplats. Ledarskapskursen ger dig kunskaper och verktyg som du direkt kan använda i din vardag.

Dag 1 ges vid två tillfällen:
Onsdag 17 januari i Enköping, 9.30-17.00
Måndag 22 januari på Hjälmargården, 9.30-17.00

Dag 2 är en fortsättning på dag 1 och ges vid två tillfällen:
Torsdag 15 februari i Enköping, 9.30-17.00
Torsdag 7 mars på Hjälmargården, 9.30-17.00

Vi arbetar med teori, praktiska övningar, erfarenhetsutbyte och lärande i mindre grupper. Kursen tar upp två viktiga delar i ett gott ledarskap, att leda sig själv och att leda andra. Vi erbjuder dig möjlighet att gå en eller två dagar. Den första dagen får du grundläggande kunskap i att leda dig själv och andra, och den andra dagen får du möjlighet att fördjupa dig i de olika temana samt få ett ökat erfarenhetsutbyte med övriga
deltagare. Om du vill säkra din plats på dag två kan du anmäla dig till båda dagarna direkt.

Medverkande: Kursledare är Elisabeth Andersson Brinckmann, ViljaLysa.

Kostnad: Varje tillfälle kostar 550 kronor exklusive moms, faktureras i efterhand. Fika, lunch och kursmaterial ingår.

Anmälan senast 18 december via kalendern på Länsstyrelsen Västmanlands webbplats.

 

Mobila hönshus för ekologisk äggproduktion

Välkommen till en kursserie om att bygga mobila småskaliga hönshus. Den kommer hållas i två delar, två teoretiska träffar i den ena delen och fyra praktiska byggträffar i den andra. Alla tillfällen kommer ske digitalt. I de praktiska byggkurserna går vi igenom steg för steg hur du praktiskt bygger ditt hönshus.

Torsdag 11 januari, 18.00-20.30
Digital kurs. Länk till kursen skickas ut.

Det här är det andra kurstillfället i serien. Här kommer Maria ta upp hönans beteende och skötsel samt utevistelse. Louise visar ritningen på hönshuset som du kommer få möjlighet att bygga under den praktiska delen.

Medverkande: Maria Karlsson, rådgivare med egen ekologisk hönsproduktion, Louise Ekeroth Simons, byggarkitekt.

Kostnad: Kursen är avgiftsfri och finansieras med medel från Landsbygdsprogrammet samt Resurscentrum.

Anmälan senast 9 januari via Länsstyrelsen Västra Götalands kalender.

 

Vill du minska dina dieselkostnader?
– gå en kurs i sparsam körning

Under kursen lär du dig hur du kan köra sparsamt vid olika typer av arbetsmoment med hjälp av våra kunniga energirådgivare. Många kan minska drivmedelsförbrukningen med 5 till 15 procent genom att köra sparsamt.

Är ni fler än fem hemma på gården eller intresserade i närområdet som behöver utbildning i sparsam körning? Då är ni tillräckligt många för att hålla en kurs hos er. Kursen är även öppen för maskinförare på maskinstationer. Så du som driver maskinstation, gör en satsning på att uppdatera personalen i sparsam körning! De som även deltar i uppföljningsträff får ett kursintyg

• Kursen är kostnadsfri.
• Lär dig köra sparsamt vid olika arbetsmoment.
• Minska drivmedelsförbrukningen med 5 till 15 procent.
• Fler än fem intresserade kan hålla en egen kurs på gården.

Gör en intresseanmälan till kurs i sparsam körning.

 

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

 
Facebook LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma