Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

December 2018

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Projektet Naturnära Jobb under 2018

Naturnära Jobb Örebro län kom igång med informationsträffar på Arbetsförmedlingen och rekrytering av deltagare under mars/april tidigare i år. När Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen tillsammans hittat passande deltagare så startade de sin tid i projektet med några veckors praktik där de fick ta del av studiebesök och utbildning av olika slag. Efter det gick de in i anställning där de under drygt ett halvår utfört olika arbeten åt oss på Länsstyrelsen. Nedan följer ett axplock av vad projektet innehållit!

 

Karta över de åtgärder som Naturnära Jobb gjort i Örebro län under 2018.

Bekämpning av lupiner i angränsning till Kanterboda Naturreservat. Foto: Ragnar Stjernström

Åtgärder i Örebro län

I Örebro län har mer än 50 åtgärder utförts i olika miljöer utspridda över hela länet. Bland annat i 15 olika naturreservat, kultur- och parkmiljöer. Deltagarna har bl. a. gjort följande:

Bekämpat invasiva främmande arter eller andra oönskade arter
Arbetat med biotopvård i vattendrag, bl. a placerat ut lekgrus för öring 
Ringbarkat gran och al i områden som man vill göra mer öppna
Röjt sly manuellt och med röjsåg
Städat skräp i naturreservat, både som slängts på land och i Vättern
Ytbehandlat rastmöbler, broar, fågeltorn
Snickrat material till naturreservat

 

Plantering av al vid restaurerad sträcka av Åsebolsbäcken. Foto: Susanna Gustavsson

 

Intresse från media

I början på juni träffade P4 Örebro ett gäng ur projektet Naturnära Jobb som arbetade med att bekämpa den invasiva främmande växten gul skunkkalla i Åsbro. Här kan du läsa och lyssna på inslaget i P4 Örebro.

I slutet av juni träffade Nerikes Allehanda deltagare i projektet och skrev en artikel som du kan läsa här.

I mitten på september intervjuade P4 Örebro deltagare och arbetsledare om deras arbete med röjning och att de skulle hjälpa bönder att sätta upp tillfälliga stängsel för att få bete till sina djur, något som var en bristvara pga sommarens torka. Du kan läsa och lyssna på P4 Örebros webb.

Foto: Nerikes Allehanda

Foto: Nerikes Allehanda

 

Länsstyrelsen och kulturmiljöförvaltare nöjda med jobbet

 

I december fick "beställarna" av åtgärderna som deltagarna i projektet utfört svara på en utvärdering. "Beställarna" arbetar på Länsstyrelsen med förvaltning av skyddade områden eller är förvaltare av kulturmiljöer. Totalt svarade 19 personer på undersökningen. Resultaten var oerhört positiva. Nedan ser vi ett urval av några frågor och även några kommentarer som "beställarna" angav.

 
 

"Vi har fått gjort saker i våra reservat som inte hade blivit av annars. Det känns som om deltagarna i arbetslagen fått utföra meningsfulla arbetsuppgifter och jag tror att de lärt sig nya saker och de utlandsfödda har förbättrat svenskan."

"Deltagarna var så duktiga och arbetsvilliga"

 

"... Stämningen bland alla som jobbar med projektet verkar vara så bra."

 

Naturnära Jobb över hela Sverige

Naturnära Jobb gavs i uppdrag från regeringen till flera myndigheter att jobba med över hela landet. Projektet drevs av Skogsstyrelsen som anställde arbetsledare och deltagare, under 2018 totalt 1600 personer. Alla landets arbetsledare för Naturnära Jobb har rapporterat in de åtgärder som utförts i en karta som finns tillgänglig för allmänheten på Skogsstyrelsens webb. Där kan man läsa vilken åtgärd som gjort och hur många timmar arbetet tog.

Bild av Skogsstyrelsens karta med åtgärder som gjorts inom Naturnära Jobb i Sverige. Varje rosa prick representerar en eller flera åtgärder.

 
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Postman