Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nr 1, juni 2019

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Varg och lo.

Rovdjur i Örebro län

I sommarens nyhetsbrev får du inventeringsresultatet för säsongen 2018/2019, veta mer om licensjakten på lodjur, en järv på besök i länet, information om afrikansk svinpest och lite till.

Glad midsommar!

 

Resultat av varginventeringen vintern 2018–2019

Totalt för hela Sverige uppskattas antalet vargar efter vinterns inventering till cirka 300 individer. Den fullständiga rapporten med inventeringsresultat för den skandinaviska vargstammen vintern 2018/2019 kan du läsa här.

Vinterns inventering av varg visade att det fanns 10 revir inom eller delvis inom länet. Sju av reviren delades med Värmlands, Dalarnas eller Västmanlands län. I nio av reviren fanns familjegrupper och i åtta av dessa familjegrupper beräknas valpar ha fötts under våren 2018 (d.v.s föryngringar). I ett av reviren hittades endast ett revirmarkerande par. Sammantaget gör det att det totala antalet föryngringar i Örebro län för inventeringssäsongen 2018–2019 blev 5,5 vilket enligt gällande omräkningsfaktor motsvarar 55 vargar.

Stort tack till alla som har rapporterat in sina rovdjursobservationer till Länsstyrelsen!

Med hjälp av allmänhetens insamlade spillningsprover kunde vi konstatera föryngring i ett revir och öka storleken på ett annat revir betydligt. Vi hade inte möjlighet att prioritera direkt analys av alla prover som samlades in. Men alla prover sparades och vi kunde analysera de som vi bedömde kunde bidra till ny information, till exempel att bestämma status i revir som inte var klara eller utöka deras utbredning.

På bilden nedan syns vargreviren som berör Örebro län.

 

Tidigare omräkningsfaktor för varg gäller tills vidare

För varg beräknas antal individer från antal föryngringar med omräkningsfaktor gånger 10, det vill säga en föryngring motsvarar 10 vargar. I denna siffra inräknas även ensamma vargar. Omräkningsfaktorn har utvärderats med hjälp av utökad inventering och insamling av spillning för DNA-analys under två inventeringssäsonger, 2016/2017 och 2017/2018. Rapporten från utvärderingen föreslår att eventuellt ersätta den nuvarande metoden med omräkningsfaktor till att istället uppskatta hela vargpopulationen med hjälp av DNA-insamling i hela landskapet.

Naturvårdsverket har beslutat att omräkningsfaktor 10 ska användas tillsvidare medan den nya metoden utvärderas vidare kommande säsong. Detta kommer att innebära ökade inventeringsinsatser med behov av stor samverkan med jägare och allmänhet. Länsstyrelsen har begärt extra medel för detta.

 

De genetiskt viktiga Tivedenvargarna

Under inventeringssäsongen återfanns fyra fjolårsvalpar kvar i Tivedenreviret. Tre av dem har senare under säsongen hittats i andra län. För att den genetiska statusen hos den svenska vargstammen ska förbättras måste valparna från Tivedentiken i sin tur producera egna valpar, vilket ännu inte har skett. Kommande säsong får utvisa om de utvandrade avkommorna hittar en partner och slår sig ner någonstans. Fem nya årsvalpar från våren 2018 hittades även i reviret.

 

Lodjursinventeringen i vinter

Lodjur som fastnade på inventeringskamera i februari, södra Kilsbergen. Foto: Länsstyrelsen.

Under inventeringssäsongen 2018/2019 hittades nio familjegrupper (hona med ungar) i Örebro län. Totalt berördes länet av tolv familjegrupper. Sex av dessa delades med andra län och räknas därför som en halv familjegrupp vardera till Örebro län och angränsande län. Det innebär att länets slutgiltiga inventeringsresultat blir nio familjegrupper. Lodjursfamiljerna är spridda i hela länet.

Inventeringsresultat för lodjur ligger nationellt på 202 familjegrupper vilket motsvarar cirka 1200 individer och är på samma nivå som föregående års resultat.

Hela rapporten med resultaten från den svenska lodjursinventeringen kan du läsa hos Naturvårdsverket.

Lodjur i närheten av Mullhyttan som fångades på kamera som satts upp vid ett kadaver. Foto: Länsstyrelsen.

Ett lodjur norr om Karlskoga som filmades med inventeringskamera i början av 2019. Klicka på bilden för att se filmen.
Foto: Länsstyrelsen.

 

Lodjursjakten i mars 2019

I december 2018 beslutade Länsstyrelsen i Örebro län om licensjakt efter tre lodjur. Beslutet grundades på inventeringsresultatet för säsong 2017/2018 som visade på tio lodjursfamiljer, vilket var över länets miniminivå på 9,5 familjegrupper. Licensjakten i länet delades upp på två jaktområden med väg E18 som gräns. Beslutet om licensjakt blev överklagat till Förvaltningsrätten som ändrade licensjakten till att omfatta 2 individer endast söder om E18. Länsstyrelsen överklagade Förvaltningsrättens beslut vidare till Kammarrätten. Kammarrätten fastställde sedan Länsstyrelsens beslut om licensjakten i sin helhet. Två lodjur blev fällda under jakten.

 

Nya miniminivåer för varg och lodjur är fastställda

Miniminivån för en art anger vilket antal som krävs för att den svenska stammen ska kunna finnas som en livskraftig population. Naturvårdsverket fastställer därför miniminivåer vart femte år för de tre förvaltningsområdena, och i varje län inom dem, som sammantagna uppnår det nationella värdet som kallas referensvärde.

Den nya miniminivån för varg i Örebro län är nu fastställd till 3,5 föryngringar, vilket är en sänkning från den tidigare nivån på fem föryngringar.

Den nya miniminivån för lodjur i Örebro län är nu fastställd till sju familjegrupper, vilket är en sänkning från tidigare nivå på 9,5 familjegrupper.

 

Läget för järven

Senaste inventeringsresultatet för 2018 visade att antalet järvföryngringar (honor med ungar) i landet ökat sedan föregående säsong till 124 föryngringar. Den svenska järvpopulationen uppskattas därmed till cirka 583 individer.

Hela rapporten med inventeringsresultatet kan du läsa hos Naturvårdsverket.

En järv, troligen hane, som filmats med en inventeringskamera norr om Karlskoga i slutet av 2018. Klicka på bilden för att se filmen. Foto: Länsstyrelsen.

Det innebär att järvpopulationen fortfarande ligger under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 600 individer. De flesta föryngringarna finns i nordvästra halvan av landet.

Sedan vintersäsongen 2007/2008 har länet årligen haft besök av järv, främst i de norra delarna. I Hällefors har det sedan några år tillbaka spårats järv och i Ljusnarbergs kommun har en sändarförsedd järv med hemområde i Dalarna hälsat på då och då. Rapporter från allmänheten tyder på att järvar rör sig i hela länet. Det har dock inte kunnat konstateras att det skett föryngring i länet ännu.

Järv som märkts för forskning inom det svenska järvprojektet och fotades nära Kopparbeg för bara några veckor sedan.
Foto: Det svenska järvprojektet.

 

Angrepp på tamdjur orsakade av rovdjur under 2018

Totalt skedde det fem angrepp av rovdjur på tamdjur i Örebro län under 2018. Utbetalda ersättningar var under året över medel, vilket beror att en stor del gick till enskilt större angrepp. Två av angreppen under året var av varg på får och ett var av varg på nöt. Ett angrepp var av lo på får och ett angrepp var av lo på get. Om man ser tillbaka de senaste fem åren har antalet angrepp varierat mellan 5-20 stycken, vilket gör att år 2018 måste ses som ett år med få angrepp.

 

Stängselutbildning i Tiveden

Inom Tivedenreviret med genetiskt viktiga vargar har Länsstyrelsen fått möjlighet till utökade förebyggande insatser genom extra medel från Naturvårdsverket. Detta innebar att vi med kort varsel kunde erbjuda djurägare i Tivedenområdet en kurs i hur man ansöker om och hur man praktiskt bygger ett rovdjursavvisande stängsel. Utbildningen bestod av en heldag där både handläggare och besiktningspersonal från Länsstyrelsen var på plats. Det kom ett tiotal deltagare till kursen och dagen innehöll både information från Länsstyrelsen, erfarenhetsutbyten och praktiskt arbete.

För att förebygga rovdjursangrepp kan Länsstyrelsen lämna bidrag till rovdjursavvisande stängsel. Det finns fortfarande pengar att söka till stängsel på mark som inte är blocklagd (dvs som inte fått bidrag från Jordbruksverket och därmed har ett block-id) i hela länet. När det gäller bidrag till stängsel på blocklagd mark söks bidraget från Landsbygdsprogrammet.

Information om bidrag för förebyggande åtgärder och ansökningsblankett hittar du på vår webb.

Praktiskt moment under stängselutbildningen i Tiveden den 28 maj. Foto: Länsstyrelsen.

Vi vill rikta ett stort tack till den markägare som vi fick hålla kursen hos, och till alla som kom och medverkade till en intressant och givande dag!

 

När tamdjur angrips av rovdjur

Om dina tamdjur angrips av rovdjur ska du ringa Länsstyrelsen på 010-224 86 40. Innan besiktningsmannen kommit är det bra om du täcker över döda djur med en presenning. Tänk också på att inte flytta dödade djur eller gå runt i området mer än nödvändigt, för då kan spår efter djuret som angripit tamdjuren förstöras. Om besiktningen visar att skadan orsakats av rovdjur kan djurägaren få ersättning för skadade eller döda djur. Besiktningen kostar inte djurägaren någonting. Steg-för-steg vid rovdjursangrepp (Pdf, öppnas i nytt fönster).

SMS-varning för djurägare

Efter ett rovdjursangrepp är risken för nytt angrepp relativt stor och andra tamdjur i närheten löper större risk att angripas. Är du intresserad av att få sms med information om rovdjursangrepp? Skicka SMS till telefonnummer: 076-944 76 20

Ange följande meddelande: Spara Förnamn Efternamn Rovdjursalert
Ange ditt namn vid Förnamn och Efternamn, exempel: Spara Kalle Svensson Rovdjursalert

 

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest förekommer hos vildsvin i flera europeiska länder. Virussjukdomen är mycket smittsam med snabbt förlopp och leder till att svinen dör, och kan spridas till tamgrisar. Smitta kan ske via importerat eller på annat sätt infört livsmedel. Smittan sprids ej till människor. Arbete pågår för att förhindra att sjukdomen ej kommer in i landet. Detta sker i form av utökad information och beredskap för att kunna agera snabbt om sjukdomen konstateras. Från Länsstyrelsen involveras länsveterinär och personal från krisorganisationen, viltförvaltningen, miljöskydd och informationsenheterna.

 

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss som arbetar med rovdjur på Länsstyrelsen i Örebro.

Länsstyrelsens växel: 010-224 80 00
Vid angrepp på tamdjur: 010-224 86 40

Mona HansErs, enhetschef Art och vilt Telefon: 010-224 86 38
e-post: mona.hansers@lansstyrelsen.se

Emma Kvastegård, rovdjurshandläggare
Telefon: 010-224 86 35
e-post: emma.kvastegard@lansstyrelsen.se

Caroline Lundmark, vilthandläggare
Telefon 010-224 86 34
e-post: caroline.lundmark@lansstyrelsen.se

Susanna Gustavsson, handläggare
Telefon 010-224 83 35
e-post: susanna.gustavsson@lansstyrelsen.se

 

 


 

 

Spårare (S) och besiktningsmän (B)

Nordöstra delområdet:
Per Ahlqvist (S, B). Tel. 010-224 86 39
David Ahlqvist (S). Tel. 076-848 26 00

Nordvästra delområdet:
Kjell Ståhlberg (S, B). Tel. 010-224 83 76

Mellersta delområdet:
Martin Carlsson (S). Tel. 010-224 83 79

Södra delområdet:
Håkan Gibro (S, B) Tel. 010-224 86 41
Gillis Persson (S, B). Tel. 073-378 99 18
Pär Nilsson (S, B). Tel 010-224 86 37

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Anmäl dig via Länsstyrelsens webbplats

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman