Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och inspirerar till att testa digitala lösningar. Brevet finns även i pappersform, som kan skickas i det antal ni önskar. Kontakta oss för att få brevet i pappersform eller om ni vill återkoppla något annat kring nyhetsbrevet, betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

maj 2020

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00

orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Nyhetsbrev betaltjänster maj 2020

I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om webbsidor som vi tror kan vara till nytta nu när vi alla ska hålla oss hemma med anledning av covid-19. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. På sidorna kan du lära dig mer om hur du använder internet och om digitala tjänster. Det finns även information om hur du skyddar dig mot bedragare, det är bra att vara medveten om olika sätt som bedragarna försöker att luras på. Vill du ha kontakt med oss eller önskar nyhetsbrevet i pappersform, skicka en e-post till betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se

Färre använder kontanter.

När allt färre använder kontanter, påverkar det bland annat företagen som hanterar och distribuerar dom, vilket i sin tur, bland annat, innebär att företagen minskar på turer och maskiner och det blir allt svårare att få tag i (och använda) kontanter. Det blir en nedåtgående spiraleffekt. I samhället är det många vill att kontanter ska finnas kvar, men få använder dom. I Riksbankens mätning 2018 var det endast 13 procent (2010 var det 40 procent) som betalade sitt senaste inköp med kontanter. Läs mer i Riksbankens rapport "Så betalar svenskarna 2019"

Redan innan karantänrestriktioner och covid-19 såg företaget Bankomat att man tog ut mindre kontanter ur bankomaterna. Under andra halvåret 2019 tog svenskarna ut 42 miljarder kronor i Bankomats uttagsautomater, det är en minskning med 10 procent jämfört med året innan. I genomsnitt tog varje svensk ut 686 kronor (Örebro 599 kr) i månaden. Läs mer i Bankomats pressmeddelande 20 april

Är det en rättighet att få betala kontant?

Kontanter är ett giltigt betalningsmedel i Sverige, men många affärer och restauranger använder sig av avtalsfriheten och kan helt enkelt vägra mynt, sedlar eller kanske kontanter generellt. Sjukvården måste däremot erbjuda patienterna att betala kontant. Läs mer i Riksbankens rapport "Så betalar svenskarna 2019"

Initiativ för isolerade seniorer

Är du eller någon du känner isolerad och saknar mobiltelefon? Då kan du få hjälp av hjälporganisationen Lions, i samarbete med Doro och Comviq, som delar ut mobiltelefoner till utsatta seniorer. Du kontaktar dem via Lions kansli på telefonnummer 08-744 59 00.

Bedrägerier

Finansinspektionen, FI, skriver på sin webbplats att de fått flera rapporteringar om personer som tidigare utsatts för investeringsbedrägerier återigen blivit uppringda. Ibland har det skett flera gånger och under flera års tid. FI har på sin hemsida lagt ut en lista över företag som erbjuder svenska konsumenter och investerare finansiella tjänster eller produkter utan att företaget har nödvändiga tillstånd i eller utanför Sverige. Mer information hittar du på Finansinspektionens webbplats.

Du hittar även bra information om bedrägerier på Polisens webbplats

Finansinspektionens fem tips

Tillåt aldrig att någon du inte känner får fjärransluta till din dator.
Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon som ringer dig.
Logga inte in på din bank på någon annans begäran och lämna aldrig ut dina inloggningskoder.
Sök i FI:s företagsregister för att se om företaget har tillstånd. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd.
Kontrollera FI:s varningslista. Låt dig inte luras att skicka pengar till företag på varningslistan.

 

 

Lite annorlunda underhållning på nätet

Det finns digitala lösningar som ger möjligeheter till att leva ett relativt normalt liv även under en pandemi och karantän. Här följer två tips för digital underhållning:

Träna digitalt

Det finns flera kostnadsfria alternativ till att träna med en tränare digitalt. På SVT1 kan du träna framför TV:n varje dag klockan 9.10. Om du har SVT Play kan du träna vilken tid på dagen du vill och även välja träningspass. Friskis och Svettis är också en aktör som erbjuder olika träningsvideor. Du hittar träningspassen på deras webbplats.

Filmer om länet

Är du intresserad av byggnadsminnen eller varför Örebro län ser ut som det gör? På Länsstyrelsens Youtube kanal kan du lära dig mer om Elgérigården, om åkerholmar och stenrösen och mycket annat smått och gott.

Upplever du problem med att ta ut kontanter?
Delge gärna dina upplevelser och hjälp oss i arbetet med rapportering kring betaltjänster till Regeringen. Klicka på knappen nedan för att skicka e-post till oss som arbetar med frågan på Länsstyrelsen.

Skicka e-post

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1 2 3 4
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma