Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och inspirerar till att testa digitala lösningar. Brevet finns även i pappersform, som kan skickas i det antal ni önskar. Kontakta oss för att få brevet i pappersform eller om ni vill återkoppla något annat kring nyhetsbrevet, betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nov 2020

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Nyhetsbrev betaltjänster november 2020

I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta nu när vi alla ska hålla oss hemma med anledning av covid-19. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. På sidorna kan du lära dig mer om hur du använder internet och om digitala tjänster. Det finns även information om hur du skyddar dig mot bedragare, det är bra att vara medveten om olika sätt som bedragarna försöker att luras på.

Digitala träffar om digitala betalningar

Välkommen på webbinarium om digitala betalningar. Utbildningen omfattar tre utbildningstillfällen via Skype (du kan delta på en eller flera). Du kommer då få en anslutningslänk på din mail så du kommer direkt till utbildningen.

17:e november (E-handel och Mobilt BankID)

18:e november (Betala med Swish)

19:e november (QR-koder)

Du kan läsa mer om detta på Länsstyrelsens webbplats och anmäla dig genom att skicka ett mail till betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se senast den 16:e november 2020.

Inspirerande filmer om e-legitimation

SeniorNet har tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro på uppdrag av Länsstyrelsen, tagit fram ett par filmer kring e-legitimation. Du som är nyfiken på hur en sådan kan användas och vara bra till får genom filmerna lite mer kunskap. Filmerna heter "möjligheterna med e-legitimation" och "att skaffa e-legitimation" du hittar dem på Länsstyrelsens webbplats och på Youtube.

 

Trådlös kortskimning, inget känt problem

Idag är det många som är oroliga för att pengar ska stjälas från ens bankkort. Detta då korten kan läsas av med ett blipp, utan att sättas in i en kortläsare. Detta har lett till att många personer kontaktar sin bank samt polisen, för att fråga om korten är säkra.

Enligt Nationellt bedrägericentrum, NBC, finns det ingen indikation på att trådlös skimning skulle vara något problem. Den information som går att få genom att läsa av kortet är inte tillräcklig för att utföra internetbaserade köp i Sverige (och många andra länder) eller skapa nya kort. Detta eftersom cvv/cvc-numret inte kommer med vid avläsningen. Detta är även något som NBC bekräftat via labbtester. Sådan information kan i så fall enklare köpas på illegala hemsidor.

Gällande skyddskort mot trådlös skimning finns det effektivare och billigare sätt att skydda sig genom att till exempel spärra sitt kort för köp på internet och utomlands, eller använda en korthållare i metall.

 

Signatur vid kortköp är inte längre tillåtet

Från och med den 1 november 2020 är det inte längre möjligt att identifiera sig med signatur och id-kort när man handlar med kort. För svenska kort är det nu endast PIN-kod som gäller och försök att genomföra köp med signatur kommer att avvisas av svenska kortutgivare. Läs mer om detta på Svensk Handels webbsida.

 

Kontantupproret instiftar Kontantpriset

Idag är det allt fler butiker och restauranger som tar bort möjligheten att betala med kontanter. Organisationen Kontantupproret har därför instiftat Kontantpriset, som kommer delas ut första gången i december 2020.

Priset ska gå till ett företag eller förening som främjat kontantanvändningen i Sverige. Nomineringarna skickas in av privatpersoner och därefter är det en jury som väljer ut en vinnare som meddelas i december.

Om du skulle vilja nominera ett företag eller förening skicka då ett mejl till kontantupproret@anpr.se eller via meddelanden på deras facebooksida.

Ny tjänst mot digitala brott

Internetbedrägerier är ett känt problem som ständigt växer och uppträder i olika former. Det kan vara svårt för den som har blivit utsatt att hitta information om vad det innebär samt hur man ska gå tillväga. SSF, Stöldskyddsföreningen, har nu tagit tag i denna fråga och lanserat säkerhetskollen.se som är en samlingsplats för digital säkerhet. Detta är en heltäckande tjänst för hjälp och rådgivning kopplat till digitala brott. Där kan man varna varandra om aktuella bedragare, få personlig hjälp och vägledning om man blivit utsatt för denna form av bedrägeri samt få tips om hur man undviker att bli utsatt för digitala bedrägerier. Det är även möjligt att testa sig själv för att se hur säker man själv hur säker man faktiskt är.

Säkerhetskollen.se är en kostnadsfri tjänst som är framtagen av Polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

 

Tips, minska risken att bli utsatt för digitala brott:

- Klicka aldrig på länkar du är osäker på.
- Ha starka och unika lösenord eller lösenordsfraser.
- Lås ditt bankkort för online-köp så du bara öppnar upp det när du ska handla online.

Alexa, Siri och Google, vilka är dom?

Samhället blir allt mer digitaliserat och detta gäller även våra hem. Idag när man talar om smarta hem stöter man ofta på uttryck som "det stödjer Alexa" eller "Google Assistant ingår". Men vad betyder det egentligen?

Båda dessa system är digitala assistenter som styrs genom röstkommandon. Genom att enbart tilltala assistenten med dens namn "Hej Alexa" eller "Hej Google" kan du lätt kommunicera samt be din assistent om enklare uppgifter. Det är alltså möjligt att be den digitala assistenten att sätta på musik, läsa upp nyheter eller styra andra smarta enheter i ditt hem genom ett röstkommando. Siri är en annan typ av smart assistent som finns i din Iphone. Hon fungerar på ett liknande sätt och styrs med röstkomandot "Hej Siri". Hon är kapabel till att göra samma saker som de andra assistenterna, men Siri kan dessutom skicka sms och ringa till någon av de tillagda kontakterna i telefonen.

De smarta assistenterna har flera smarta funktioner och fungerar på flera olika språk. De utvecklas konstant och nya funktioner tillkommer. Det finns inte ett grundbehov att äga en digital assistent, men det kan underlätta i vardagen.

Vill du komma i kontakt med oss?

Klicka på knappen nedan för att skicka e-post till oss som arbetar med betaltjänster på Länsstyrelsen i Örebro län.

Skicka e-post

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1 2 3 4
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma