Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och inspirerar till att testa digitala lösningar. Brevet finns även i pappersform, som kan skickas i det antal ni önskar. Kontakta oss för att få brevet i pappersform eller om ni vill återkoppla något annat kring nyhetsbrevet, betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Feb 2021

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Nyhetsbrev betaltjänster februari 2021

I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta nu när vi alla ska hålla oss hemma med anledning av covid-19. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. På sidorna kan du lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster. Denna gång berättar vi bland annat om framtidsfullmakt och möjligheten att digitalt rösta fram årets nationalblomma. Vi vill också informera om en digital föreläsning om internetrelaterade brott som vi har den 22 mars.

Hur går internetrelaterade brott till och hur kan vi skydda oss?

En digital föreläsning den 22 mars kl. 13-14

Under den Europeiska satsningen All Digital Week kommer vi ha en föreläsning av kriminalkommisarie Jan Olsson. Han berätter mer kring hur kriminella lurar oss i sina fällor och hur vi kan skydda oss emot det.

Anmäl dig på Länsstyrelsens webbplats.(begränsat antal platser)

Foto på Kriminalkommissarie Jan Olsson, föreläsare
 

Framtidsfullmakt

Om du i framtiden skulle hamna i en situation där du förlorat din beslutsförmåga genom att du exempelvis blir fysiskt sjuk, får demens eller liknande kan du redan nu försäkra dig om att dina angelägenheter sköts av en person du litar på, det behöver inte vara en anhörig.
Detta gör du genom att skriva en framtidsfullmakt. Framtidsfullmakt kan ses som ett alternativ till att ha en godman eller förvaltare och kommer inte börja gälla förrän den dag du har förlorat din beslutsförmåga och verkligen behöver den. Vill du veta mer om detta kan du läsa mer på konsumenternas webbsida eller lyssna på deras poddavsnitt om framtidsfullmakter.

Det finns vissa formella krav på en framtidsfullmakt. Det är viktigt att se till att dessa krav blir uppfyllda, annars är inte fullmakten giltig:

- Du måste vara 18 år och kunna ta hand om dina angelägenheter när du skriver fullmakten
- Fullmakten ska vara skriftlig
- Det ska framgå att det är en framtidsfullmakt
- Det ska framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare
- Det ska framgå vilka angelägenheter som fullmakten omfattar
- Övriga villkor för fullmakten ska anges
- Fullmakten ska bevittnas av två personer. Den som är vittne får inte vara den fullmakten gäller för (fullmaktshavaren).

Svenska Bankföreningens webbsida kan man ladda ned en mall för framtidsfullmakt för bankärenden om man vill.

 

Ny utredning om statens roll på betalningsmarknaden

I december beslutade regeringen om en utredning som ska göra en bred kartläggning av betalningsmarknadens utveckling och analysera statens framtida roll, utredningen leds av Anna Kinberg Batra. Utredningen ska redovisas i november 2022. Läs mer om utredningen på regeringskansliets webbplats.

 

Hallå Konsument!

Hallå Konsument är en rikstäckande upplysningstjänst som drivs av Konsumentverket och ECC Sverige. Webbplatsen kan hjälpa dig genom att:

Svara på frågor om köp av varor och tjänster, reklamationer och konsumentlagstiftning.
Ge vägledning inför ett köp och kring hur du kan handla miljömässigt hållbart.
Hjälpa dig vidare till rådgivning via ECC Sverige vid frågor om eller problem med gränsöverskridande handel.
Hjälpa dig vidare till experter hos andra myndigheter, konsumentbyråer och kommunal konsumentvägledning.

Det finns massvis med bra information på deras webbsida men det går även att kontakta dom på andra sätt om man har mer avancerade frågor:

Ringa: 0771-525 525
E-post: info@hallakonsument.se
Adress för post: Konsumentverket/KO, Box 41, 651 02, Karlstad
 

Var med och rösta fram Sveriges nationalblomma

Blåbär, backnejlika eller Linnea, ja det finns totalt 30 blommor att rösta på, så valet är inte lätt. Ofta har Linnean setts som den informella nationalblomman. Det är många som tycker det och har tyckt så genom åren, men vad tycker du? Nu har du möjligheten att vara med och rösta digitalt om vilken blomma som bör utses till Sveriges nationalblomma. Läs mer om detta på Svenska botaniska föreningens webbsida.

 

Ny säsong av seniorsurfarna på SVT1

Nu har en ny säsong av SVT:s Seniorsurfarna hade premiär den 9 februari på SVT1 kl 21.00. I sex avsnitt får vi följa Carl Jan Granqvist, Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa och Johan Rabaeus på deras resa att våga testa olika digitala lösningar. Programmet vill ge oss mod och inspiration att våga testa de olika tekniska lösningarna som finns.

Vi vill veta vad du tycker!

Klicka på knappen nedan för att skicka e-post till oss som arbetar med frågan på Länsstyrelsen.

Skicka e-post

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1 2 3 4
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma