Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 3 2021

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Nya regler för ekologiskt utsäde och annat växtförökningsmaterial från år 2022

Från och med 1 januari 2022 gäller nya regler för ekologisk produktion. En av de största förändringarna är de nya reglerna för ekologiskt utsäde. Hur påverkar det din verksamhet och behöver du anpassa din planering redan i år?

Varför nya regler?

De nya reglerna för utsäde ska bidra till ökad utsädestillgång så att allt växtförökningsmaterial kan vara ekologiskt till år 2036. Målet är att användningen av växtförökningsmaterial både från konventionell odling och från omställningsmark ska kunna fasas ut.

Generella dispenser – individuella undantag

Möjligheten för Jordbruksverket att ge generella dispenser för användning av konventionellt odlat utsäde kommer från 2022 att vara mycket små. När det inte finns ekologiskt utsäde att få tag på, och inte heller omställningsutsäde, kommer du att behöva ansöka om individuellt undantag för att få använda konventionellt obehandlat utsäde.

Detaljerna för hur de individuella undantagen kommer att administreras ännu inte klara.

Vad är omställningsutsäde?

Nytt för 2022 är att man kommer skilja på ekologiskt utsäde och utsäde som kommer från mark som ligger under omställning.

Omställningsutsäde är utsäde som skördas tidigast 12 månader efter att omställningen av marken påbörjades. Om det gått kortare tid blir grödan konventionell.

Vad krävs för att utsäde ska vara ekologiskt?

Med de nya reglerna är ekologiskt utsäde sådant utsäde som odlas efter omställningstiden. Omställningstiden för mark och gröda är olika för olika grödor. Det som gäller är att:

1-åriga växter till utsäde skördas som ekologiska om du har odlat dem på mark som har varit omställd under minst 2 år innan du sådde grödan.
fleråriga foderväxter till frö skördas som ekologisk om du har odlat grödan under minst 2 säsonger på mark som har varit omställd under minst 2 år innan du skördar.
andra fleråriga växter till växtförökningsmaterial skördas som ekologiska om du har odlat grödan under minst 2 säsonger på mark som har varit omställd under minst 3 år innan du skördar.

Exempel omställningsutsäde/ekologiskt utsäde:

Exempel A:

Den 1 augusti 2021 påbörjar du omställningen och tar med din mark i certifieringen.

Du sår vårvete 2022 och odlar den enligt gällande villkor för ekologisk odling. Du skördar vårvetet efter den 1 augusti 2022. Utsädet räknas som omställningsutsäde eftersom det är mer än 365 dagar sedan du påbörjade omställningen.
Du sår och skördar havre under 2023. Utsädet räknas som omställningsutsäde eftersom det är mindre än 2 år från påbörjad omställning till sådden av havren.
 

Exempel B:

Den 1 augusti 2021 påbörjar du omställningen och tar med din mark i certifieringen.

Du sår korn med insådd av gräsfrö 2022 och odlar den enligt gällande villkor för ekologisk odling. Du skördar kornet efter den 1 augusti 2022. Utsädet räknas som omställningsutsäde.
Du skördar din gräsfrövall efter den 1 augusti 2023. Gräsfröutsädet räknas som ekologiskt utsäde eftersom det är mer än 2 år sedan du påbörjade omställningen.
 

Exempel C:

Den 1 april 2022 påbörjar du omställningen och tar med din mark i certifieringen.

Den gröda du skördar år 2022 räknas som konventionell.
Du sår och skördar korn under 2023. Utsädet räknas som omställningsutsäde eftersom det är mindre än 2 år från påbörjad omställning till sådden av kornet.
Du sår och skördar havre under 2024. Skörden räknas som ekologisk eftersom det är mer än 2 år från påbörjad omställning till sådd av havren.

Vilket utsäde får jag använda 2021?

Under år 2021 gäller samma regler som tidigare år. Du använder ekologiskt utsäde i första hand. Jordbruksverket har fortfarande möjlighet att ge generella dispenser för användning av konventionellt obetat utsäde.

Vilket utsäde får jag använda från 2022?

Från år 2022 gäller de nya reglerna. Det utsäde du använder ska vara ekologiskt.

Utsäde från grödor du sår på omställningsmark under 2021 räknas som ekologiskt utsäde, oavsett när de skördas. Det utsädet kommer att få användas som ekologiskt utsäde tills det tar slut. Tar du eget sådant utsäde behöver du kunna visa ditt kontrollorgan hur du gjort. Det kommer således inte att finnas något omställningsutsäde under 2022.

För användning av konventionellt obehandlat utsäde krävs från och med 2022 en ansöka om individuellt undantag.

Från år 2023 ska du i första hand använda ekologiskt utsäde, men om det tar slut får omställningsutsäde användas. Information om vilket utsäde som finns tillgängligt (ekologiskt respektive omställningsutsäde) kommer liksom tidigare finnas på webbplatsen https://se.organicxseeds.com

Kan jag under 2021 underlätta för kommande år?

Är du en av de som skulle vinna på att ställa om mark redan under 2021? Har du behov av att planera för att kunna ta eget utsäde? Fundera över hur de nya reglerna påverkar din produktion så du kan förbereda dig på bästa sätt!

Källa: Jordbruksverkets webbplats, www.jordbruksverket.se, - Köpa utsäde för eget bruk, - Använda eget utsäde, - Odla utsäde. EKObrev, Jordbruksverket.

 
 

KURSER

Informationsträff om Klimatklivet

Har du funderingar kring klimatsmarta investeringar för din verksamhet? I år finns extra mycket pengar avsatt för satsningar inom Klimatklivet.

Välkommen till en digital informationsträff där vi berättar mer om Klimatklivet och vilken typ av åtgärder som kan få stöd. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.

Fredag 9 april, 13.00 - 14.00
Digital informationsträff via Skype

Nästa ansökningsomgång för Klimatklivet har öppet 13-27 april 2021.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. De investerade medlen ska ge största möjliga utsläppsminskning per investerad krona. Läs mer om Klimatklivet på Länsstyrelsens webbplats eller hos Naturvårdsverket.

Praktisk information: En länk för att logga in till mötet på Skype skickas ut till din e-post på morgonen den 9 april.

Information: Veronica Sund, 010-224 84 43, veronica.sund@lansstyrelsen.se

Anmälan senast 8 april via kalendern på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats.

 
Klimatklivets logotyp
 

Hästar på naturbetesmarker

Har du naturbetesmarker där du planerar att låta hästar beta? Inger Pehrson berättar om fördelarna med hästbete på naturbetesmark och hur du får ett bra resultat.

Lördag 10 april, 10.00 - 14.30
Digital kurs via Skype

Naturbetesmarkernas betydelse för djurvälfärd och
hästarnas utveckling och hållbarhet, betesplanering.
Hur får du tillgång till naturbetesmarker att beta?
Vad ska du tänka på när det gäller avtal?
Vilka hästar passar på olika typer av naturbetesmarker?
Betesekologi – samspelet mellan hästar och betesväxter.
Planera och genomföra betesdriften med bästa resultat.
Hantering av hästar på naturbetesmarker.
 

Inger Pehrson, Palustre AB, är betesexpert med mångårig erfarenhet som verksamhetsledare från intresseorganisationer, rådgivning och forsknings- och försöksverksamhet, och hästägare och har lång erfarenhet av hästbranschen. Kursen vänder sig till häst- och lantbruksföretagare och markägare med naturbetesmark.

Information: Marie Edvardsson, marie.edvardsson@lansstyrelsen.se, 010-224 83 83 eller Ann-Sofie Hedberg, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se, 010-224 84 26.

Anmälan senast 6 april via kalendern på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats

 

Växtnäringsförsörjning i ekologisk trädgårdsodling

Jordbruksverket bjuder in till webbinarium om växtnäringsförsörning i ekologisk trädgårdsodling, för rådgivare och yrkesodlare.

Torsdag 15 april, 9 - 10.30
Digitalt seminarium via Zoom

Växtnäringsförsörjning i ekologisk odling bygger på att man utgår från förhållandena på platsen och lokala resurser. Det är viktigt att bygga upp en jord som skapar möjlighet för god rotutveckling och som kan leverera den växtnäring som grödan behöver. Under webbinariet diskuterar vi bland annat om jordens betydelse, olika grödors växtnäringsbehov, förfruktsvärde och hur olika typer av gödselmedel fungerar.

Medverkande: Åsa Rölin har arbetat som rådgivare inom växtnäring och potatisodling under 30 års tid. Elisabeth Ögren med lika lång erfarenhet har nu arbetat färdigt på Jordbruksverket och fortsätter med konsultuppdrag i mindre skala.

Anmälan senast 12 april via Jorbruksverkets webbplats

Information: Pauliina Jonsson, 036-15 84 33, pauliina.jonsson@Jordbruksverket.se

 

Flera kurser

hittar du i kalendern på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats

Aktuellt att anmäla sig till just nu:

Sociala medier för landsbygdsföretag, digital kurs, 4 maj
Ta bättre bilder med din mobil, om bilder i marknadsföring, onlineföreläsning för landsbygdsföretagare, 25 maj
 

Prenumerera på nyhetsbrev

Om du inte redan prenumererar på nyhetsbrevet kan du anmäla dig på knappen nedan

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma