Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och inspirerar till att testa digitala lösningar. Brevet finns även att få i pappersform, som kan skickas i det antal ni önskar. Kontakta oss för att få brevet i pappersform eller om ni vill återkoppla något annat kring nyhetsbrevet, betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

April 2021

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Blåsippor

Nyhetsbrev betaltjänster april 2021

I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta nu när vi alla ska hålla oss hemma med anledning av covid-19. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. På sidorna kan du lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster. Denna gång berättar vi bland annat om hur du kan spärra din adress för oönskad adressändring och vad du ska tänka på för att inte bli lurad i samband med coronatester. Dessutom tipsar vi om ett par tillfällen där vi får information om hur 1177.se kan användas och säsongens sista föreläsning om digitala betaltjänster.

Digital föreläsning om 1177.se

Den 20 april kl. 10-11 och 22 april kl 13-14
(obs samma föreläsning båda tillfällena)

Vill du veta mer om hur du hittar svar på dina prover eller hur du bokar en tid digitalt på vårdguiden? Under föreläsningen får du möjlighet att ställa frågor och lära dig mer om tjänsterna på vårdguiden 1177.se. Anmäl dig via Länsstyrelsens kalender.

Digitala träffar om digitala betalningar

I juni får du en ny chans att vara med på utbildningen om digitala betalningar. Utbildningen omfattar tre utbildningstillfällen via Teams (du kan delta på en eller flera). Du kommer då få en anslutningslänk på din mail så att du kommer direkt till utbildningen.

7:e juni (E-handel och Mobilt BankID)

8:e juni (Betala med Swish)

9:e juni (QR-koder)

Du kan läsa mer om detta på Länsstyrelsens webbplats och anmäla dig genom länsstyrelsens kalender eller skicka ett mail till betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se senast den 5 juni.

 

Undvik corona bedrägerier

INTERNETSTIFTELSEN GER DIG FEM TIPS ATT TÄNKA PÅ

- Ge aldrig ut ditt BankID eller dina kort- eller kontouppgifter till någon. Logga heller inte in samtidigt som någon annan är kvar i luren eller står bredvid.

- Klicka aldrig på länkar i mejl om du är osäker på innehållet. Om det verkar konstigt, lita på din magkänsla, även om det ser ut att komma från en myndighet eller ett pålitligt företag.

- Ge bara pengar till organisationer med 90-konto.

- Tänk på att bedragarna är målmedvetna, skamlösa och kan sin sak. Ofta använder de sig av falska webbplatser och anspelar på dina känslor och din oro.

- Se till att den utrustning och de program du har är uppdaterad och att du har ett antivirusskydd även om du jobbar på distans. Använd unika starka lösenord och helst tvåfaktorautenticering.

Du kan läsa mer om detta och internetstiftelsen på deras webbsida.

 

Gör det svårare att bli ID-kapad

En typ av identitetsintrång eller id-kapning är att någon obehörig ändrar din folkbokföringsadress. Det finns flera sätt att förhindra detta.

Skatteverkets webbsida finns en hel del information och tips om hur du kan undvika att någon obehörig gör en adressändring. Här kan du också göra det svårare för någon att kapa din identitet. Kriminella vill ibland dra nytta av din identitet för att exempelvis ta lån eller handla på internet. En del av detta kan vara att först göra en adressändring på dig. Det kan du försvåra genom att spärra för adressändring hos Skatteverket. För att spärra och för att låsa upp spärren behöver du en e-legitimation.

Du kan också spärra adressändring ytterligare via adresslåset. Om du ska ändra din adress senare behöver du använda BankID. Om du har adresslåset kommer du få ett meddelande via sms och e-post om någon försöker ändra dina uppgifter.

Digital mötesplats

DigiCare Tillsammans är en digital mötesplats, med syftet att ge alla Sveriges seniorer en roligare vardag genom kostnadsfria sociala och intressanta videoträffar. Här pratar man om allt som deltagarna tycker är intressant. Anslut till ett ämne som intresserar dig eller starta en helt egen "tråd". Ladda ner appen, logga in säkert med mobilt BankID och anmäl dig idag. Genom att använda BankID blir tjänsten säkrare och man riskerar inte att några så kallade "nättroll" stör samtalen utan alla deltagare är den man utger sig för att vara.

Sök efter DigiCare Tillsammans i Apple App Store eller Google Play. Du kan även få kostnadsfri personlig hjälp att komma igång.
Läs mer på webbsidan DigiCare tillsammans.

 

Seniorsurfarskolan

Har du missat något avsnitt av SeniorSurfarna hittar du både årets säsong och förra årets säsong på URplay.se. Vill du bara se korta klipp från programmen om hur man använder appar, finns det samlat på Youtube, detta hittar du här.

Årets seniorsurfarklass består av Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Kattis Ahlström är vägvisare och inspiratör.

 

Vi vill veta vad du tycker!

Klicka på knappen nedan för att skicka e-post till oss som arbetar med frågan på Länsstyrelsen.

Skicka e-post

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1 2 3 4
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma