Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 4 2021

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Kom ihåg mineralerna på betet

Du kommer väl ihåg att utfodra dina djur med mineraler och vitaminer även under betesperioden. Brist på någon av mineralerna kan bland annat leda till minskad tillväxt, reproduktionsstörningar och sämre köttkvalitet.

Se över mineralåtgången på betet, går det verkligen åt så mycket mineraler som det borde? Äter inte djuren tillräckligt med mineralfoder kan det bero på att det inte smakar bra. Prova då att byta sort. Äter de mycket salt istället kan det bero på att saltet är smakligare än mineralerna. Byt till smakligare mineralfoder eller placera saltet en bit bort från mineralerna.

Utfodringsalternativ

Att utfodra mineraler kan vara en utmaning. Det finns olika lådor och foderautomater du kan använda dig av:

Låda av trä med lock. Där kan du utfodra både mineraler i lösvikt och slickbalja. Finns att köpa färdiga, men du kan även bygga en själv.
Slickbaljor som köps färdiga från foderföretagen. Fungerar som en slicksten. Måste tömmas på regnvatten, är oftast dyrare än mineraler i lösvikt.
Foderautomat med gummilock. Mineralerna skyddas mot regn och du kan utfodra både mineral och salt i de olika facken.
Foderautomat med rundad, tung botten. Svår för djuren att välta och mineralerna skyddas mot regn.

 

Prova dig fram vilken modell som passar dig och dina djur. Placera gärna ut mineralfoder på flera platser i hagen för att öka tillgängligheten för djur med låg rangordning.

Mineraler vid ekologisk produktion

Du som är ekologisk producent måste ge dina djur vitaminer och mineraler som är tillåtna för användning i ekologisk produktion. Det gäller både för certifierade djur och till de djur som är under omställning till ekologisk produktion.

Källa: Mineraler på bete, skrift från Gård och Djurhälsan samt information om ekologisk djurhållning på www.jordbruksverket.se.

Foto: Ann-Sofie Hedberg

 

 

Rådgivning inom grönsaker, potatis, frukt, bär och fjäderfä

Du vet väl att du kan få kostnadsfri rådgivning inom ekologisk produktion. Länsstyrelserna har fått nya medel för rådgivningen via Landsbygdsprogrammet och nu finns avtal med ett antal rådgivningsföretag.

Du som vill lägga om till, utöka eller nystarta yrkesmässig ekologisk produktion av frukt, bär, grönsaker, potatis eller yrkesmässig produktion av fjäderfä prioriteras för rådgivning med gårdsbesök. Det finns i mindre omfattning möjlighet till rådgivning för befintlig ekologisk produktion, antingen i form av telefonrådgivning eller grupprådgivning.

Kontaktpersoner rådgivning:

Grönsaker:
Wijnand Koker, Agrodynamik AB, 070-562 17 87, agrodynamik@telia.com
Åsa Rölin, 079-074 54 24, asa.rolin@potatiskonsult.se

Potatis: Åsa Rölin, 079-074 54 24, asa.rolin@potatiskonsult.se

Frukt, bär och perenna grönsaker:
Kirsten Jensen, rådgivare på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Anmäl intresse genom Länsstyrelsen i Stockholm: Åsa Pettersson, 010-223 15 16, asa.pettersson@lansstyrelsen.se. Skriv gärna kort om dina planer.

Rådgivning och kurser fjäderfä: Åsa Odelros, ekologisk rådgivare på fjäderfä,
070-697 66 11, asa@odelros.se

 
 

KURSER

Skydda dina nötkreatur mot parasiter

Snart är det dags att släppa ut dina nötkreatur på bete. Vad ska du tänka på när du släpper ut djuren? Vilka djur passar på vilka beten och när ska du ta träckprov? Hur kan du förebygga problem med parasiter?

Torsdag 6 maj, 13.00 - 15.00
Digital kurs via Skype. Länk skickas ut till dig.

Nu är betessäsongen här och det kan vara bra med en påminnelse om vad du som djurägare kan göra för att skydda dina djur mot parasiter. För dig som är ekologisk producent är det extra viktigt med förebyggande åtgärder. Helena Ekstrand som är djurhälsoveterinär för nöt på Gård och Djurhälsan medverkar och hjälper oss att besvara frågor såsom:

• Behöver jag ta träckprov och när ska jag göra det?
• Vilka djur ska jag ha på vilka beten och hur ska jag gruppera dom?
• Hur ser jag att djuren är påverkade av parasiter?
• Hur påverkar vädret parasiterna?
• Vad är tillåtet att göra när produktionen är ekologisk?

Det kommer även ges tid till frågor och diskussion.
Målgrupp för kursen är både ekologiska och konventionella mjölk- och nötköttsproducenter.

Medverkande: Helena Ekstrand, djurhälsoveterinär för nöt på Gård och Djurhälsan samt Ann-Sofie Hedberg och Ingalill Kämmerling från Länsstyrelsen Örebro län.

Praktisk information: Innan föreläsningen skickar vi ut information till dig om hur du ansluter dig till mötet. Vi guidar dig gärna genom det tekniska så tveka inte att anmäla dig.

Information: Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se eller Ingalill Kämmerling, 010-224 84 31, ingalill.kammerling@lansstyrelsen.se

Kostnad: Kursen är kostnadsfri då den finansieras via Landsbygdsprogrammet.

Anmälan senast 4 maj via kalendern på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats

Tre träffar under sommar - höst 2021

Vid tre träffar får vi med Ylva Andersson, trädgårdsrådgivare Hushållningssällskapet, diskutera aktuella frågor om odling av grönsaker med ekologiska produktionsmetoder.

Grönsaksodling - sådd och plantering

Tisdag 8 juni, 14.00 - 17.00
Granelunds odlingar, Östansjö

Andreas och Lena odlar i fastbäddar med hjälp av tvåhjulstraktor och handredskap. Säsongen 2021 utökar de frilandsodlingarna till 4 000 kvadratmeter och KRAVcertifierar
samtidigt sina odlingar. Odlingen är intensiv med fokus på bladgrönt, sådd och plantering i omgångar och skörd under en lång säsong. En stor del av skörden säljs genom självplock men de säljer även via REKO, butiker samt till caféer och restauranger.

Vid den här fältvandringen fokuserar vi lite extra på bladgrönt, sådd och plantering i omgångar, strategier för ogräsbekämpning och försäljning med självplock.

Målgrupp: Målgrupp för kursen landsbygdsföretagare som odlar grönsaker yrkesmässigt eller planerar för att starta produktion av grönsaker. Företag verksamma i Örebro län har förtur till platserna men du är välkommen med anmälan om du är verksam utanför länet. Du får besked om du inte får en plats.

Information: Ann-Sofie Hedberg, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se, 010-2248426 och Ingalill Kämmerling, ingalill.kammerling@lansstyrelsen.se, 010-2248431

Kostnad: Kursen är kostnadsfri för deltagare då den finansieras via Landsbygdsprogrammet.

Anmälan senast 31 maj via kalendern på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats

 

Vad ska jag skriva på etiketten? - Kurs i märkning av livsmedel

Vilka märkningsregler gäller? Hur funkar Europaparlamentets informationsförordning? Det är mycket att hålla koll på och det är du som livsmedelproducent som bär ansvaret att det blir korrekt.

Tisdag 18 maj, 8.00-10.00
Föreläsningen ges digitalt via Teams. Du får en länk skickad till dig.

Program
Vi går igenom hur och vad man måste jag skriva på livsmedel som man säljer. Till exempel: Ingrediensförteckning? Allergener? Teckenstorlek? Näringsdeklaration? Bäst före?

Medverkande: AnnaKarin Landin, matkonsult Hushållningssällskapet Åsa Lundberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör

Anmälan: Anmäl dig senast 17 maj på Hushållningssällskapet webbplats > Vad ska jag skriva på etiketten? Kurs i märkning av livsmedel.

Kontakt: AnnaKarin Landin, 019-603 27 19, annakarin.landin@hushallningssallskapet.se

Mötet arrangeras i samverkan mellan Länsstyrelsen och Hushållningssällskapet och finansieras via Landsbygdsprogrammet. Det är kostnadsfritt för deltagarna.

Deltagare från Örebro län och Värmlands län har förtur. Övriga är välkomna i mån av
plats.

 

Flera kurser

hittar du i kalendern på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats

Aktuellt att anmäla sig till just nu:

Ta bättre bilder med din mobil, om bilder i marknadsföring, onlineföreläsning för landsbygdsföretagare, 25 maj
 

Prenumerera på nyhetsbrev

Om du inte redan prenumererar på nyhetsbrevet kan du anmäla dig på knappen nedan

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma