Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Enheten Landsbygd och näringsliv

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Miljöråd för lantbrukare nyhetsbrev nr 3 2021

Att tänka på när du rensar diken

De häftiga regnen i maj har i år ställt till problem för många. En del av dessa problem är mycket svåra att skydda sig emot medan andra negativa effekter kan lindras genom underhåll av markavvattningen.

En stor andel av fosforförlusterna sker under korta tidsperioder

Behöver ni komma igång med underhåll av diken i ett markavvattningsområde? Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder möjligheter till studiecirklar om ”Aktiv förvaltning och underhåll av enskilda samt samfällda diken”. Cirklarna riktar sig framförallt till dig som är lantbruksföretagare, anställd maskinförare på jordbruksföretag eller maskinstation, eller på annat vis är aktiv inom de gröna näringarna. Läs mer och anmäl intresse på Studieförbundet Vuxenskolans webbplats.

Ska du rensa ett dike? Då finns det en del saker som du behöver känna till. På vår webbplats hittar du ett nytt informationsbrev med en översiktlig sammanställning över saker som du behöver ha koll på. Du kan hitta informationsbrevet på Länsstyrelsens webbplats, på fliken Rensning av diken under rubriken Informationsblad om dikesrensning i jordbrukslandskapet.

För dig som är med i eller vill ta del av Greppa Näringens kostnadsfria miljörådgivning finns det även kostndsfri rådgivning, bland annat kring underhåll av diken och översyn av dränering. Du kan läsa mer om rådgivningen på Greppa Näringens webbplats Greppa.nu. Under rubriken våra tjänster hittar du information om olika rådgivningar som finns samt vilka rådgivningsföretag som genomför rådgivningen i vårt län. Rådgivningen vänder sig i första hand till gårdar med minst 50 hektar eller mer än 25 djurenheter.

 

Ökad förekomst av knäpparlarver

Växtskyddscentralen ser i år en ökad förekomst av knäpparlarver, främst i växtföljder med vall och minimerad jordbearbetning. I år har det kommit flera frågor om stora skador i vårsäd, även i spannmålsbaserade växtföljder med mellangrödor och fånggrödor.

Knäpparlarver är larvstadiet av skalbaggar i släktet Agriotes. De lägger helst sina ägg i täta bestånd som exempelvis vall, stråsäd och kvickrotsruggar, som skyddar mot risk för uttorkning.

Knäpparlarver i olika stadier. Foto: Katarina Holstmark.

När äggen kläckts pågår larvstadiet i fyra till fem år innan de blir fullbildad skalbagge. Larverna övervintrar i marken och söker sig upp när mark-temperaturen stiger på våren. I en nyuppkommen gröda kan de ge stora skador när de äter de späda rötterna på spannmålsplantorna.

Knäpparlarverna missgynnas av jordbearbetning, och bäst effekt fås vid varmt och torrt väder då de är känsliga för solljus och uttorkning.

Nu är det mesta sått i år, men ett tips inför vårsådd nästa år kan vara att göra en lockfälla för att testa om det finns knäpparlarver i fältet. Blanda havregryn med flytande honung och lite vatten. Forma små bollar och gräv ned den mellan 5 - 15 centimeter. Markera ut platserna och gräv upp bollarna efter cirka 6 -10 dagar. Hittar man larver i bollarna bör man bearbeta intensivt och vid upprepade tillfällen innan sådd.

Läs mer i Växtskyddscentralen i Linköpings växtskyddsbrev ”Nr 16. Skador av knäpparlarver i år”

Fältvandring vall och protein för mjölk- och nötköttsproducenter

Vi träffas och tittar på årets vallar, baljväxterna i vallarna och på åkerböna. Ta med egen fikakorg!

Onsdag 16 juni 10.00-13.00

Samling vid ladugården vid Segersjö, Odensbacken

Innehåll

Val av vallfröblandning för maxat protein
Gödslings- och kalkningsstrategier för att gynna baljväxterna
Hur lyckas jag med odling av åkerböna
När är optimal tid att bryta vallen utifrån baljväxtandel och förfruktsvärde


Fältvandringen vänder sig till både ekologiska och konventionella producenter.

Medverkande

Niklas Johansson, produktionsrådgivare, Växa Sverige och Henrik Nätterlund, växtodlingsrådgivare, HS Konsult AB.

Information och anmälan

Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se eller
Ingalill Kämmerling, 010-224 84 31, ingalill.kammerling@lansstyrelsen.se.

Anmäl dig senast 14 juni viakalendern på Länsstyrelsen i Örebros webbplats.

Fältvandringen arrangeras i samverkan mellan Länsstyrelsen i Örebro och Svenska vallföreningen. Den är kostnadsfri för deltagarna, bekostas av Landsbygdsprogrammet, Greppa Näringen.

 

Information om ditt deltagande med anledning av covid-19

Du är välkommen om du är frisk, men stanna hemma om du har symtom. När vi ses värnar vi om varandras hälsa genom att inte hälsa i hand och inte stå för nära varandra.

 

Hästar på naturbetesmarker, fältvandring

Har du naturbetesmarker där du planerar att låta hästar beta? Vill du veta mer om fördelarna med hästbete på naturbetesmark och hur du får ett bra resultat?

Tisdag 22 juni, 16.00—20.00

Hos Bengt och Anna-Lena Geiron, Tångsätter, Odensbacken. Ta med egen fikakorg!

Kursen vänder sig till häst- och lantbruksföretagare och markägare med naturbetesmark.

Medverkande

Inger Pehrson, Palustre AB. Inger är betesexpert med mångårig erfarenhet som verksamhetsledare från intresseorganisationer, från rådgivning och forsknings- och försöksverksamhet. Inger är hästägare och har lång erfarenhet av hästbranschen.

Ann-Sofie Hedberg och Marie Edvardsson Svärd från Länsstyrelsen i Örebro län.

Information och anmälan

Marie Edvardsson, marie.edvardsson@lansstyrelsen.se, 010-224 83 83 eller Ann-Sofie Hedberg, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se, 010-224 84 26.

Anmäl dig senast den 20 jun 2021 via kalendern på Länsstyrelsen i Örebros webbplats.

Kursen finansieras via Landsbygdsprogrammet och är kostnadsfri för deltagarna.

 
 
Facebook Twitter

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma