Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och inspirerar till att testa digitala lösningar. Brevet finns även i pappersform, som kan skickas i det antal ni önskar. Kontakta oss för att få brevet i pappersform eller om ni vill återkoppla något annat kring nyhetsbrevet, betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Juni 2021

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Blåsippor

Nyhetsbrev betaltjänster juni 2021

Äntligen sommar! I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. På sidorna kan du lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster. Denna gång berättar vi bland annat om en gemensam europeisk e-legitimation, ett forskningsprojekt kring effekterna om betalsystemet kraschar. Dessutom tipsar vi om en digital föreläsning med Svenska bankföreningen och Swedbank kring gode män och förvaltare. Detta är vårt 6:e nyhetsbrev i år och nu tar vi lite sommarledigt och återkommer i september. Vi önskar er alla en riktigt skön sommar!

Digital föreläsning/information till god man och förvaltare

För att hjälpa någon annan med bankärenden gäller det att veta vad som gäller. Det finns mycket att tänka på och en del saker som kan förenkla för dig som vill hjälpa till. Richard från Svenska bankföreningen tillsammans med Maria och Dan från Swedbank, ger oss lite olika tips och råd kring vad som gäller. Kostnadsfri digital informaton den 15 september kl. 17-18. Anmäl dig i kalendern på Länsstyrelsens webbplats.

QR-kod och BankID

Numera behöver man ibland logga in med QR-kod om man använder Mobilt BankID på en annan apparat än den man loggar in i banken på. Det gör man för att stärka säkerheten och minska risken för att bedragare lyckas logga in på någon annans bankkonto.
Med avläsning av QR-kod i BankID-appen måste man vara på samma plats med exempelvis dator och mobiltelefon. I praktiken innebär det att användaren förstärker säkerheten vid identifiering och underskrift i en tjänst som presenteras på en annan enhet än den där Mobilt BankID finns. På bankIDs-webbsida kan du läsa mer om användningen av QR-kod.

Länsstyrelsen i Södermanland har tagit fram en film där man bland annat berättar mer om digitala betalningar och hur man kan underlätta betalningar genom att använda kameran och QR-koder.

Förslag om en gemensam e-legitimation för hela EU

EU-kommissionen har lämnat ett förslag kring att ha en gemensam e-legitimation för hela EU. Förslaget är att man som användare själv ska kunna välja vilken information som ska visas. Är det bara ålder som ska styrkas så ska man kunna välja just det.

Förhoppningsvis kommer medlemsländerna och EU-parlamentet enas om den slutliga utformningen senast i september 2022 och att man därefter kan komma igång med praktiska tester. Läs mer på Eurpoaportalens webbsida.

Forskningsprojekt "Om betalsystemet kraschar"

I projektet har man utforskat vilka konsekvenser ett långvarigt avbrott i betalsystemen kan få, vilka åtgärder samhällsaktörerna kan ta och hur olika kombinationer av åtgärder påverkar händelseförloppet. Nyligen hölls en slutkonferens för projektet där flera scenarion presenterades, en viktig erfarenhet som lyftes upp är, vikten av flera olika betalsätt för att betalsystemet ska vara framtidssäkert.

I Örebro genomfördes övningen under våren 2017, bland annat med med deltagare från bank, matbutik, bensinbolag, kontanttransportörer, Radio P4 (kriskanal). Det var en bra övning där deltagarna fick se effekterna i sin helhet och fundera kring hur en aktörs agerande påverkar andra. Samtliga såg nyttan av övningen och vikten av att ha ett helhetstänk i en krissituation som den som spelades upp.

Läs mer om projektet på Högskolan i Skövdes webbsida.

Bedrägerierna ökar

Polisregion Bergslagen startade i höstas ett så kallat bedrägericenter där man fokuserar på att mer effektivt kunna utreda och jobba med bedrägeribrott som kostar privatpersoner och samhället mångmiljonbelopp varje år.

Polisen varnar extra för de bedrägerier som just nu är omfattande och gäller bland annat vaccinationer. Polisen har tagit fram ett informationsbrev som det är viktigt att vi hjälps åt att sprida och informera om.

 

Flera falska 500-sedlar upptäckta

Polisen rapporterar om att det börjat dyka upp fler fall med falska sedlar. Flera butiker i sydnärke har drabbats, bland annat i Kumla och Hallsberg. Det finns några enkla sätt att kontrollera att sedeln du får i din hand är äkta. Vicka lite på sedeln och uppe i högra hörnet ska du då se en färgskiftande bild. När man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran i bilden färg från guld till grönt. På Riksbankens webbsida hittar du fler tips på hur du kontrollerar att sedeln är äkta. Det finns även små korta filmer för respektive sedel som visar hur du ska vicka på sedeln.

Om du upptäcker en falsk sedel, försök komma ihåg hur du kan ha fått den, och gör sedan en polisanmälan.

 

Friluftlivets år 2021

Passa på att ta dig ut i länet i sommar, kanske till något av länets 290 naturreservat eller varför inte ett kulturreservat? Här kan du hitta länets besöksmål samlade och du kan inrikta ditt besök på olika teman. Har du inte möjlighet att komma ut finns det ändå en massa intressant information att ta del av.

Vi önskar er en riktigt skön sommar! Nästa nummer av nyhetsbrevet kommer i september.

 

Vi vill veta vad du tycker!

Klicka på knappen nedan för att skicka e-post till oss som arbetar med frågan på Länsstyrelsen.

Skicka e-post

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1 2 3 4
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma