Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och inspirerar till att testa digitala lösningar. Brevet finns även att få i pappersform, som kan skickas i det antal ni önskar. Kontakta oss för att få brevet i pappersform eller om ni vill återkoppla något annat kring nyhetsbrevet, betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Oktober 2021

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Röd stuga som speglar sig i en sjö

Nyhetsbrev betaltjänster oktober 2021

Hösten är här och nu blir dagarna kortare men det är också lite skönt att kunna gå ner i varv och njuta av den friska höstluften. I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. På sidorna kan du lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster. Denna gång berättar vi bland annat om den omfattande Bankomats satsningar på dagskasseinlämning, hur kontantanvändningen minskar och vilka effekter det kan få och hur säkra samhällsviktiga webbplatser är. Dessutom tipsar vi om två digital föreläsningar, en med Internetstiftelsen om att "bli säker på nätet" och den andra är en repris på de tidigare digitala utbildningar om betalningar via smarta mobiltelefoner. Detta är vårt 8:e nyhetsbrev i år.

Digitala utbildningsdagar via Teams (repris på vårens träffar)
Den 12 och 13 oktober kommer vi att köra en repris på de populära utbildningar som tidigare hållits tillsammans med företaget Lexicon och Länsstyrelsen i Södermanland. Då kan du lära dig mer om digitala betalningar via mobiltelefon, Swish, BankID, QR-koder med mera. Läs mer och anmäl dig via kalendern på Länsstyrelsens webbplats.

Bli säker på nätet

Internetstiftelsen bjuder den 15 oktober in till en digital förmiddag med fokus på digital säkerhet. Bland annat föreläser polis Jan Olsson om nätfiske och Andreas Bergqvist, BankID, berättar mer om e-legitimation. Läs mer och anmäl dig här.

Bankomat lanserar en ny dagskassetjänst

När bankkontor och servicekontor försvinner ser vi att allt fler företag och föreningar får svårt att lämna dagskassa. Men nu ska det bli lite enklare, då Bankomat lanserar en dagskassetjänst som gör det möjligt för handlare och föreningar att sätta in sina dagskassor i kontantautomater. För att kunna nyttja tjänsten krävs dock att man är kund hos en bank eller värdebolag som tecknat tjänsten med Bankomat. Först ut är Loomis att teckna avtal med Bankomat och därmed erbjuda sina kunder tjänsten.

Läs Bankomats pressmeddelande här.

Kontanter används allt mer sällan

Riksbanken rapporterade förra året om hur kontanterna tappar mark till förmån för digitala betalningar, där bland annat antalet som använder Swish vuxit betydande. På tio år har andelen som betalar med kontanter minskat från cirka 40 % till dagens knappa 10 %. Det är främst äldre personer som använder kontanter och det sker oftast vid små inköp.
Nu rapporterar även Bankomat om en minskning av kontantuttag i deras automater. Under första halvåret 2021 minskade kontantuttagen med 12 % jämfört med samma tid året innan.

– När efterfrågan på kontanter stadigt minskar, så blir det mindre attraktivt för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, värdebolag och handlare att hantera kontanter. Det har lett till att delar av kontantinfrastrukturen i samhället har monterats ned, säger Johan Nilsson i Bankomats pressmeddelande.

Är viktiga samhällswebbplatser säkra?

Internetstiftelsen är en allmännyttig och oberoende organisation som verkar för att internet ska bidra på ett positivt sätt i våra liv. Här finns väldigt mycket information, kunskap och utbildningar. Internetstiftelsen gör även regelbundet olika säkerhetsmätningar (hälsokontroller) på viktiga samhällswebbplatser som banker, försäkringsbolag och media. Säkerheten skiljer sig en hel del mellan branscher. Läs mer om detta på Internetstiftelsens webbsida.

 

Ställföreträdarskap och viktiga frågor

Länsstyrelsen i Örebro har under året genomfört ett par digitala träffar tillsammans med Svenska bankföreningen och Swedbank, där vi fått veta mer om bland annat grundläggande betaltjänster i samband med ställföreträdarskap, god man, anhörigbehörigheter mm. Det har varit lärorika tillfällen som skapat en hel del nya kunskaper men också funderingar bland deltagare och oss på Länsstyrelsen i Örebro län. Har ni deltagit i dessa träffar och vad är era tankar eller erfarenheter kring detta? Kontakta oss gärna och berätta vad du tycker!

Ny är det dags att skriva årets rapport till regeringen!
Därför vill vi veta hur det fungerar för dig och om du har några medskick gällande betalningar och kontanter. Klicka på knappen nedan för att skicka e-post till oss som arbetar med frågan på Länsstyrelsen. Du får också gärna svara på vår enkät om grundläggande betaltjänster för att hjälpa oss lyfta hur det fungerar med betaltjänster för dig. OBS: svara senast den 19 oktober.

Skicka e-post

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1 2 3 4
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma