Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och inspirerar till att testa digitala lösningar. Brevet finns även i pappersform, som kan skickas i det antal ni önskar. Kontakta oss för att få brevet i pappersform eller om ni vill återkoppla något annat kring nyhetsbrevet, betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

November 2021

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Nedlagd dansbana på landsbygden i novemberväder

Nyhetsbrev betaltjänster november 2021

Hösten är här och nu blir dagarna kortare, men det är också lite skönt att kunna gå ner i varv och njuta av den friska höstluften. I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. I nyhetsbrevet får du information och kan lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster. Denna gång berättar vi bland annat om olika rapporter, obemannade matbutiker och vad vi gjort under E-medborgarveckan. Vi önskar även få återkoppling från dig som läsare kring dina tankar om ämnet betaltjänster. Detta är vårt 9:e nyhetsbrev i år.

Kan barnen förstå pengars värde utan kontanter?

I en studie som gjorts av KTH, Kungliga tekniska högskolan, har de jämfört 8-9 åringar i Sverige och Österrike. I Sverige minskar kontanthanteringen i snabb takt medan den ökar i Österrike. I rapporten tar de upp barnens tankar och reflektioner kring frågor som "Vad är det första du tänker på när du hör ordet pengar?” och "Pratar ni om pengar i er familj?" och "Är pengar viktigt?". Rapporten ser inga tydliga skillnader mellan barnen beroende på vilket land de är ifrån, men en gemensam punkt är att flertalet barn säger att de sällan pratar om pengar hemma.

Äldre riskerar att hamna utanför digitaliseringen

Internetstiftelsen släppte nyligen sin årliga rapport "Svenskarna och internet", där ett kapitel handlar om en ökad risk för äldre att hamna i digitalt utanförskap. Innebörden i begrepp som molntjänster och cybersäkerhet är inte alltid sjävklara och många har problem att använda e-legitimation och videosamtal.

Vi kommer därför i kommande nyhetsbrev försöka ge lite mer information kring några av punkterna som tas upp i rapporten. Saknar du något som du vill få mer information om är du välkommen att höra av dig till betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se

Obemannad matbutik

Vi ser att det dyker upp allt fler obemannade matbutiker runt om i landet och Örebro län. För många landsbygder är det en räddning där boende kan handla på hemmaplan. Även om utbudet självklart inte går att jämföra med en fullstor bemannad matbutik är det ofta tillräckligt. I Örebro län finns bland annat 24food, som startades av Jack Berggren när han var 15 år gammal. Idag är han 17 år och har 5 butiker i länet och totalt 17 butiker i landet, målet är att ha över 60 butiker under nästa år.

Obemannade butiker kan vara svåra att handla i första gången då det krävs vissa förutsättningar för att komma igång, exempelvis krävs en digital legitimation (oftast BankID) och att man kan ladda ner en app på en smart mobiltelefon.

Har du handlat i en obemannad matbutik någon gång?

Ja, ofta
Ja, någon enstaka gång
Nej, aldrig

Vi vill gärna ha din syn på obemannade butiker och om du tror att det finns behov av utbildning/information i områden där sådana butiker finns.
Kontakta oss på betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se

Bild på olika utställare under e-medborgarveckan, 1177, Länsstyrelsen, Swedbank och Örebro kommun.

E-medborgarveckan 2021

Varje höst arrangeras en nationell E-medborgarvecka, vars syfte är att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga. I år deltog vi från Länsstyrelsen på evenemang i tre av länets bibliotek, Lindesberg, Vivalla och Örebro stadsbibliotek. Tillsammans med andra offentliga aktörer informerade vi om olika digitala tjänster och vi från Länsstyrelsen berättade om det arbete som görs för att sprida information om digitala betalningsmöjligheter men vi samlade även in kunskap om hur allmänheten ser på sina betalningsmöjligheter, något som vi använder i arbetet med den årliga betaltjänstrapporten som lämnas till regeringen.

Ny matapp för seniorer

MatFröjd är en ny app till telefon och surfplatta eller på webbsida som tagits fram specifikt för äldres behov. Hushållningssällskapet i väst har tagit fram tjänsten och tillsammans med seniorer utvecklat den för att den ska bli så användarvänlig som möjligt. Idag finns 165 näringsberäknade recept, allt från huvudrätter till aptitretare och roliga tillbehör. Appen finns att ladda ner kostnadsfritt från App store och Playbutiken.

Årets rapport är inskickad!
Stort tack till alla er som bidragit till arbetet, Örebro läns rapport sätts nu samman med alla andra län och i början av december överlämnas den till regeringen.

Skicka e-post

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1 2 3 4
 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Do not click this link

Skickat med Paloma