Ett nyhetsbrev som informerar om betaltjänster och nyheter inom området.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev betaltjänster

februari 2022

Länsstyrelsen i Örebro län
En solig februaridag vid en röd stuga bland träden. Gräset är dött men här och var kan man se att det börjar grönska.

Nu blir det fler platser med kontanter i landet

I årets andra nyhetsbrev kan du bland annat läsa om hur kontantinfrastrukturen byggs ut och om en ny säsong av radioserien "Nedkopplad". Du kan också anmäla dig till vårt nya diskussionsforum där vi denna gång pratar om bemannade bankkontor, behövs dom?

Kontantinfrastrukturen byggs ut

Under året planerar Riksbanken att öppna tre nya depåer i Stockholm, Jönköping och övre Norrland. Ytterligare två depåer i Norrland och södra eller mellersta Sverige planeras. I ett lagförslag som föreslås träda i kraft 1 januari 2023, har Riksbanken ökat ansvar för kontanthanteringen. Genom att bygga ut kontantinfrastrukturen med nya depåer bedömer Riksbanken att man ska kunna se till att det finns tillgång till kontanter över hela Sverige.
Läs mer om detta i Riksbankens pressmeddelande 2022-01-31.

Brukar du ta ut kontanter i kassan när du handlar mat?

Ja
Ja, jag rundar av uppåt
Nej

 

Digital vardag

Mastercard har en utbildningssatsning som kallas betalningshjälpen. Här finns guider och filmer som informerar och visar bland annat hur du installerar BankID och använder Swish. Det finns också en guide för dig som vill hälpa andra att lära sig mer. Under den pandemi som pågått har man också tagit fram betalningshjälpen TV, där vi ser Christina Scollin leda samtal kring bland annat säkerhet, internethandel och betalningar.

Nedkopplad

Vi blir allt mer uppkopplade och vi gör allt från att umgås till att boka läkartid eller köper bussbiljett på internet. Men det är många som blir utanför och som aldrig använder internet. Hur ser det digitala utanförskapet ut och vilka konsekvenser får det för den som är utanför?
Nedkopplad i P1 är en serie som för första gången sändes i P1 under våren 2021 och nu är serien tillbaka med en ny säsong.

Lyssna och läs mer om programserien på SRs webbsida.

Urval av nyheter om betaltjänster

Nu har sista banken i Hallsberg stängt

I december stängde Handelsbanken sitt kontor i Hallsberg och den 1 februari var det Swedbanks tur att slå igen. Nu är kunderna hänvisade till internet eller kontoret i Kumla för att göra sina affärer. Många använder idag internetbanken och det är på grund av att färre efterfrågar personliga tjänster som bankerna minskar sina bemannade kontor på flera håll runt om i Sverige.

Kommunpolitiker och eldsjälar har vädjat till Swedbank att behålla Hallsbergskontoret som ofta haft lång kö under sina begränsade öppettider. Personlig service är betydelsefullt och det finns tillfällen då man måste besöka ett kontor fysiskt och när det blir för långa avstånd kan det ställa till en del problem. Ett sådant tillfälle är när ombud ska hjälpa någon genom exempelvis god man eller framtidsfullmakt.

Vi vill prata med dig...

...eftersom vi varje år ska rapportera hur det fungerar med grundläggande betaltjänster till regeringen vill vi veta vad du säger och tänker om olika teman kopplat till det. Vi föreslår därför att vi har olika dialogträffar. Vi börjar med att ha dessa digitalt och kan senare även genomföra dom fysiskt om det finns intresse av det.

Tror du att du kommer behöva ett bemannat bankkontor på din ort? Anmäl dig till vårt diskussionsforum den 21 februari kl. 14.30-15.30, så får vi veta vad du tycker.

Du anmäler dig genom att skicka en e-post till betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se, därefter bjuder vi in dig till ett digitalt möte via Zoom. Vi hoppas att minst 4-5 personer per tillfälle är intresserade och vill delta.

 

Nu börjar arbetet med 2022 års rapport!
Under året kommer vi att samla information och kunskap om betaltjänstsituationen i Örebro län genom att besöka olika organisationer, delta i olika arrangemang och göra enkäter. Har du förslag om vart vi ska vara eller vad vi bör undersöka är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Skicka e-post

I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. I nyhetsbrevet får du information och kan lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster.

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Besöksadress: Stortorget 22
Postadress: 701 86 Örebro

Telefonnummer:
010-224 80 00

E-post: orebro@lansstyrelsen.se
Webbplats: lansstyrelsen.se/orebro

Do not click this link

Skickat med Paloma