Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Tidigare nyhetsbrev finns på Länsstyrelsens webbplats

 
Länsstyrelsen Örebro län

Nr 1 10 mars 2022

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

Nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Örebro län

Välkommen till årets första nyhetsbrev för djurhälsopersonal. Den här gången är det ett lite längre brev med information kring flera olika högaktuella områden.

 

Information till veterinärer om djur från Ukraina (2022-03-09)

Fource majeure-undantag gäller när sällskapsdjur kommer med sina ägare på flykt från Ukraina. Vilka åtgärder som är nödvändiga bedöms från fall till fall. Hundar och katter från Ukraina som inte har bevis på vaccinationsskydd ska hanteras som en rabiesrisk. Jordbruksverkets bedömning är att risken för epizootisjukdom är så pass hög att tystnadsplikt/sekretess bryts på grund av risk för epizootisjukdom. Du kan som veterinär med andra ord vända dig till Jordbruksverket för en bedömning av djurets handlingar och beslut om eventuell åtgärd.

Information till veterinärer om djur från Ukraina - Jordbruksverket

Jordbruksverket nås i fall om djur från Ukraina på: petukraine@jordbruksverket.se

För frågor och regler gällande införsel av djur - kontakta Jordbruksverket. telefonnummer 036-15 50 00

 
 

Tillsyn av djurhälsopersonal

Länsstyrelsen har ett ansvar för tillsyn av djurhälsopersonal i lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård. Det finns allmänna råd för hur ofta vi ska utföra tillsyn exempelvis varje år för veterinärer verksamma inom ViLA och minst var femte år för veterinärer som endast behandlar djur som inte är livsmedelsproducerande.

Under corona har den fysiska tillsynen fått prioriteras ner. I år kommer vi uppdatera vårt djurhälsopersonalregister och försöka genomföra mer tillsyn igen. Vårt mål är att våra besök ska hjälpa er att följa lagstiftningen och att tillsynen blir till nytta för er verksamhet.

Länsstyrelsens organisationsplan för att trygga djurens hälso och sjukvård under höjd beredskap

Djurens hälso och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret, framför allt för att säkra livsmedelsförsörjningen. Länsstyrelsen har därför uppdrag att upprätta en organisationsplan för krigsveterinärområdet Örebro län. I uppdraget ingår att undersöka vilka resurser som finns inom länet för att bedriva hälso- och sjukvård för livsmedelsproducerande djur samt för tjänste- och servicedjur.

För att kunna bedöma behov och tillgång på djurhälsopersonal i länet skickar vi nu ut en undersökning till länets arbetsgivare för djurhälsopersonal för att inventera/uppdatera vårt register.

Om du har flyttat eller bytt jobb

Om du nyligen har bytt jobb eller flyttat är du skyldig att anmäla det till Jordbruksverket via e-post. Där hämtar Länsstyrelsen de uppgifter som behövs för vår tillsyn av djurhälsopersonal.

 

Kom ihåg att lämna skriftlig information till djurhållare i direkt anslutning till besöken

Under våren 2022 har Länsstyrelsen ett projekt för att genomföra fler kontroller avseende läkemedel på gård. Vid dessa kontroller kontrolleras journalföring av uppföljande behandlingar och behandlingar med till exempel avmaskningsmedel på gårdarna. Saknas denna journalföring riskerar djurhållarna avdrag på stöden, då det omfattas av tvärvillkoren och sådana brister kan bli mycket kostsamma.

Vi vill påminna om vikten av att lämna skriftlig information till djurhållaren i direkt anslutning till besöket. Från den 28 januari 2022 är D8 (SJVs föreskrifter och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård) uppdaterad och där förtydligas just detta. I författningen framgår att du som behandlar livsmedelsproducerande djur med läkemedel eller ordinerar sådan behandling, i direkt anslutning till behandlingen skriftligen ska informera djurhållaren om behandlingen. Den här informationen ska innehålla följande uppgifter:

djurslag,
djurets identitet eller benämning av djurgrupp,
diagnos eller anledning till behandling,
läkemedel inklusive dosering och behandlingssätt,
tid för behandling och behandlingens längd,
i förekommande fall injektionsställe,
karenstider (även om karenstidne är 0 dygn) samt
ditt namn som förskrivande veterinär.

Det är alltså viktigt att du vid besökets slut lämnar skriftlig information till djurhållaren. Tänk på att den ska vara läslig.

Påminn gärna djurhållarna om att de själva måste journalföra uppföljande behandlingar, samt t.ex avmaskningar och avlusningar de utför. Den journalföringen ska innehålla samma saker som i punktlistan samt vem som utfört behandlingarna.

 
 

Sverige officiellt fritt från sjukdomen BVD

Sverige har nu fått officiell status av EU som fritt från nötkreaturssjukdomen bovin virusdiarré (BVD). Det är en stor framgång för svenska lantbrukare som i många år arbetat hårt för att få bukt med sjukdomen.

För att utrota sjukdomen har nötkreatursbönder och deras djurhälsoorganisationer drivit ett framgångsrikt frivilligt bekämpningsprogram sedan 1993 tillsammans med myndigheter och näring.

Enligt EUs lagstiftning ställs särskilda hälsokrav på nötkreatur som flyttas till medlemsstater som är fria från sjukdomen, vilket innebär att det nu är förbjudet att föra in annat än BVD-fria nötkreatur till Sverige. Kraven gäller både vid förflyttningar från medlemsländer och från länder utanför EU.

Frivilligt bekämpningsprogram upphör

Tack vare den officiella statusen kan nu det frivilliga bekämpningsprogrammet upphöra liksom de föreskrifter om obligatorisk BVD-kontroll som fortsatt att gälla efter att sjukdomen utrotats. För att säkerställa att Sverige förblir fritt från sjukdomen kommer kontrollprogrammet ersättas med en årlig övervakning som följer kraven i EU:s lagstiftning. Den kommer att inkludera analys av tankmjölk och blodprover från djur som går till slakt.

Pressmeddelande från Jordbruksverket

 

Krav på märkning och registrering av katter 2023

Kattägare ska vara tvugna att märka och registrera sina katter på samma sätt som nuvarande system för hundar. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gålla den 1 januari 2023.

Syftet med förslaget är att tydliggöra ansvaret för katter. Vilket väntas minska antalet djur som saknar ett hem och i förlängningen få ner antalet djur som lider.

Det är ägaren som ska ansvara för att märka och registrera sin katt, märkningen ska vara bestående och kraven gäller katter som permanent finns i Sverige. En registreringsavgift ska betalas av ägaren. Enligt förslaget får Jordbruksverket ansvaret för att föra register över kattägare.

Beslut om krav på märkning och registrering av katter ska införas

 
 

Aktuellt från Läkemedelsverket

Ny EU-förordning om veterinärmedicinska läkemedel

Den 28 januari 2022 började den nya EU-förordningen om veterinärmedicinska läkemedel 2019/6 att tillämpas. Läs mer om vad som gäller för dig på Jordbruksverkets webbplats och på Läkemedelverkets webb.

De webbinarier som tidigare varit tillgängliga är tyvärr bortagna med hänvisning till upphovsrätt. Informationen om det nya regelverket och instruktioner för bland annat hur du beställer nya receptblanketter finns kvar på Läkemedelsverkets webbplats.

Risker vid icke-avsedd användning av örongel hos katter

Osurnia örongel är godkänt för användning hos hundar för behandling av akut extern otit och akut exacerbation av återkommande extern otit orsakad av Stapylococcus pseudintermedius och Malassezia pachydermatis.

Produktresurmén uppdaterades redan 2019 med en varning för biverkningar med neurogisk och systemisk påverkan hos katter. Under särskilda försiktighetsåtgärder vid användning sammanfattas informationen till "Användning av läkemedlet hos katt bör därför undvikas".

Trots detta fortsätter misstänkta biverkningar hos katter efter icke-avsedd användning av Osurnia örongel att rapporteras in. Läkemedelsverket påminner därför om vikten att veterinärer genomför en fullständig risk-nytta-bedömning och erhåller djurägarens samtycke innan icke-godkänd användning, i enlighet med kaskadprincipen, av Osurnia till katter.

"Osurnia särskilda försiktighetsåtgärder vid användning" - Fass.se

 

Inspelad föreläsning om Afrikansk svinpest

Gård och Djurhälsan höll den 15 december 2021 ett seminarium om Afrikansk Svinpest. Seminariet finns som inspelning här:

Om pesten kommer - Gård och Djurhälsan cirka 1 timme. Presentationen innehåller information om sjukdomen, förebyggande åtgärder och konsekvenser vid utbrott.

 

Ändringar i anmälningsplikt för vissa sjukdomar

Jordbruksverket har genomfört en del förändringar i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om biosäkerhetsåtgärder samt anmälan och övervakning av djursjukdomar och smittämnen (SJVFS 2021:10), saknr K12 jämfört med tidigare skrivningar i gamla K4.

Det gäller till exempel anmälningsplikt för leptospiros. Anmälningsplikt har tidigare gällt vid påvisande av antikroppar i enkelprov, men nu krävs titerstegring vid parprov eller verifiering på annat sätt (kap 3 §12 + bilaga 1). Detta gäller även för ett antal andra diagnoser. Se länken för vidare information! Veterinära författningshandboken

Fortfarande gäller skyldigheten för provtagande veterinär att se till bakterieisolat av meticillinresistenta koagulaspositiva stafylokocker skickas till SVA för konfirmering av diagnosen om det undersökande laboratoriet ligger utanför Sverige, till exempel i Tyskland. Vissa utländska laboratorier har rutiner för detta. Andra har det inte.

Som provtagande veterinär är det er skyldighet att se till att isolaten skickas till SVA för konfirmering mm. Att diagnosen konfirmeras är viktig både för att ställa en korrekt diagnos på det enskilda djuret eller besättningen men också så att rätt åtgärder sätts in. Förutom verkningsfull behandling är det i ett större perspektiv viktigt att vi har överblick på vilka bakterier med särskild resistens som förekommer i Sverige.

Aktuellt i länet

I Örebro län har vi fått in rapporter på både MRSA och MRSP hos smådjur under början av 2022. Jordbruksverket har stödmaterial om vilka krav som ställs på behandlande veterinär vid bekräftat fall av MRSA och MRSP.

Information behandlande veterinär vid MRSA och MRSP

 

Seminarium om hur anslagsmedel bidrar till utveckling inom djurhälso- och smittskyddsområden

Tex Jordbruksverket delar årligen ut medel från anslagsposterna 1:5 och 1:6 till organisationer som på olika sätt arbetar för att förbättra djurhälsan och verkar för ett effektivare smittskydd. Som ett led i att ta tillvara och sprida den kunskap som dessa projekt leder fram till bjuder Jordbruksverket in till ett öppet seminarium där projekt som helt eller delvis finansierats av anslagsmedel kommer att presentera sitt arbete och de resultat de uppnått.

Under förmiddagen kommer vi bland annat få höra om Chronic Wasting Disease (CWD), Mycoplasma bovis, paratuberkulos, arbetet med att förhindra viltkontakter till grisbesättningar och mycket mer.

Tid och plats: den 4 april kl. 9-12. Mötet hålls digitalt via Zoom. anmälan krävs.

Anmälan: På Jordbruksverkets webbplats senast den 30 mars,

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla, sprid gärna inbjudan!

 

Anmäl till Länsstyrelsen...

... om du har avlivat ett djur som har påträffats svårt sjukt eller skadat

I första hand ska den som har avlivat djuret underrätta ägaren. Om det inte är möjligt ska du istället underrätta Länsstyrelsen.

... om du kliniskt misstänker vissa sjukdomar hos häst

Klinisk misstanke om ett indexfall av hästinfluensa (typ A), kvarka, virusabort (centralnervös form) eller virusarterit hos häst ska snarast anmälas till Länsstyrelsen. Anmäl gärna via vår e-tjänst. Du kan också anmäla via telefon 010-224 80 00 eller via e-post lansveterinar.orebro@lansstyrelsen.se

... om du misstänker att djur inte hålls enligt djurskyddslagen

Du kan anmäla via telefon 010─224 81 60 vardagar kl 9-11 eller via vår webbplats. Läs mer här vad du behöver tänka på vid en anmälan

Anmäl till Jordbruksverket

... om du har flyttat eller bytt jobb

Om du nyligen har bytt jobb eller flyttat är du skyldig att anmäla det till Jordbruksverket via e-post. Där hämtar Länsstyrelsen de uppgifter som behövs för vår tillsyn av djurhälsopersonal.

... om du får svar från utländskt laboratorium om anmälningspliktig sjukdom

Veterinärmedicinska laboratorier i Sverige ska anmäla indexfall till Jordbruksverket. Om du anlitar ett utländskt laboratorium för analys är det istället provtagande veterinär som är skyldig att anmäla till Jordbruksverket. Du anmäler på Jordbruksverkets e-blankett och kan läsa mer i Jordbruksverkets föreskrifter om anmälningspliktiga sjukdomar och smittämnen.

 

Du som arbetar i djurens hälso- och sjukvård i Örebro län och/eller bor i länet samt har en e-postadress i Länsstyrelsens register över djurhälsopersonal får detta nyhetsbrev via e-post. I vårt adressregister för nyhetsbrevet finns endast e-postadresser, inga andra personuppgifter. Om du inte vill ha fler utskick klickar du på länken "Avregistrera" längst ner i nyhetsbrevet. Du kan läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter på Länsstyrelsens webbplats.

Följ Länsstyrelsen på Facebook och Twitter

Klicka här för att avregistrera din adress om du inte längre vill ha nyhetsbrevet

Facebook Twitter

Dela nyhetsbrevet på Facebook och Twitter

Facebook Twitter
Do not click this link

Skickat med Paloma