Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 3 2022

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

I detta nummer:

Vårsådd höstråg som bete
Fältvandring med tema rågbete och majs
Distanskurs i ekologisk äggproduktion
Fältträff om naturliga fiender i trädgårdsväxter
Rådgivning ekologisk produktion

Vårsådd höstråg som bete

Genom att så höstråg på våren och använda det som bete får man ett smakligt och näringsrikt bete med högt innehåll av energi, råprotein och socker. Grödan går att beta relativt snabbt efter sådd och kan hjälpa till att minska ogräsförekomsten på skiften närmast ladugården.

På tre ekologiska gårdar i Skåne etablerades under 2020 demonstrationsodlingar av höstråg med insådd av italienskt rajgräs. Utsädesmängden var 100 kg höstråg och 20 kg italienskt rajgräs per hektar. Sådden genomfördes 15–25 april. Den första avbetningen av rågen kunde ske runt den 10 juni på samtliga gårdar.

Korna gillade rågen

Korna betade rågen med hög intensitet. Betet bör dock kompletteras med passande foder för att balansera de låga fibernivåerna. På gård 1 och 3 åt korna en del mix på stall och på gård 2 kompletterades med ett annat åkermarksbete efter betet på rågen. På samtliga gårdar ökade mjölkavkastningen när korna betade på rågen i juni och juli. Preliminära bedömningar ligger på 1–2 kg ECM per ko och dag.

Höga energivärden

Energivärdena var höga och i nivå med spannmål. Råprotein-innehållet var i nivå med värden som är vanliga för proteinfoder. Hög sockerhalt ökar smakligheten och skapar potential för bra proteinutnyttjande i våmmen. Under september och oktober togs samlingsprov för alla gårdar och då dominerade det italienska rajgräset. Även om fördelningen mellan rajgräs och råg förändrades var näringsvärdet högt under höstmånaderna.

Positiva sidoeffekter

Råg i kombination med italienskt rajgräs har även positiv inverkan på ogräsförekomst och växtnäringsutnyttjande. Ett av fälten i försöket hade stor förekomst av skräppor, men efter rågen har skräpporna minskat markant. På detta skifte kommer det att plöjas två år i rad, vilket ofta är svårt i traditionella betesväxtföljder. Många skiften nära ladugården är uppgödslade på grund av växtnäringsleverans från korna via fodret på stall och kornas gödsling på betet. Rågen med rajgräset kan ta hand om mycket växtnäring, vilket det höga innehållet av råprotein visar.

Källa: Hushållningssällskapets ekologiska försöksrapport 2020

Utsäde till ekologisk odling av höstraps och höstrybs har generellt undantag 2022

Inför sådd av höstraps eller höstrybs hösten 2022 finns inga sorter av ekologiskt uppförökat utsäde registrerat i databasen OrganicXseeds. Därmed gäller generellt undantag för höstoljeväxtutsäde. Man behöver alltså inte ansöka om individuellt undantag innan sådd.
Det är tillåtet att använda sorter av konventionellt framtaget utsäde men det får inte vara kemiskt betat.

KURSER

Foto: Mostphotos

Fältvandring med tema rågbete och majs

Välkommen på fältvandring där vi tittar på alternativ till traditionella grovfoder. På Svalgården testar man vårsådd höstråg till bete och Johan Paulsson odlar majs till ensilage sedan många år tillbaka.

Måndag 27 juni, kl. 18.30 - ca 21.00
Hos Niklas och Maria, Svalgården och Johan
Paulsson, Led, Odensbacken.

Vi träffas hos Niklas och Maria Johansson på Svalgården och ser hur den vårsådda höstrågen hävdar sig. Betesmarker nära ladugården tenderar att bli långliggande och med åren luckiga och fyllda med ogräs. Här testas därför vårsådd höstråg med insådd av rajgräs med målet att få ett näringsrikt bete och dessutom minska ogräsförekomsten.

Därefter åker vi till Johan Paulsson, nötköttföretagare i Led utanför Odensbacken. Där titta vi på och höra om Johans erfarenheter kring odling och ensilering av majs.

Medverkande: Niklas Johansson, produktionsrådgivare och Marcus Älmefur, växtodlingsrådgivare, båda från Växa Sverige, Henrik Nätterlund, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet och Ann-Sofie Hedberg, Länsstyrelsen Örebro län.

Information: Ann-Sofie Hedberg, 010-2248426, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se

Kostnad: Träffen finansieras via Landsbygdsprogrammet och är kostnadsfri för deltagarna. Vi bjuder på fika.

Anmälan senast 23 juni via kalendern på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats.
Eller direkt till Ann-Sofie Hedberg.

 
 

Distanskurs i ekologisk äggproduktion

Den här kursen är för dig som är intresserad av ekologisk äggproduktion.

Kursen omfattar allt från själva hönan och hennes beteende, skötsel och inhysning, till regelverk. Du kan läsa i din egen takt. När du är redo gör du avslutningsquizet och du kan skicka efter ett intyg om du blir godkänd. Utbildningen ligger på plattformen Canvas.

Anmälan: Kursen är kostnadsfri om du anmäler dig till Åsa Odelros, asa@odelros.se eller Lisa Schneider, lisa@berga.net och följer instruktionerna. De behöver ditt namn och din e-postadress.

Fältträff om naturliga fiender i trädgårdsväxter

Vill du lära dig mer om naturliga fiender och hur de bekämpar skadedjur? Vill du titta på och diskutera åtgärder för att gynna nyttodjur? Åtgärder som ger föda och skydd till de vanligaste predatorerna och parasiterna. Välkommen till ett ERFA-möte i fält.

Onsdag 6 juli, kl. 16.00 - ca 20.00
Mötet hålls i Uppland (eller i angränsande län), ute i fält hos en av de anmälda deltagarna.

Program

Inledning, presentation och kort sammanfattning av våra diskussioner på det digitala ERFA-mötet.

Rundvandring i odlingen, vi fångar in insekter och andra små djur, både ovan och under jord. Vi sorterar i naturliga fiender, skadegörare och de som är varken eller. Sammanfattning och erfarenhetsutbyte.

Vi tittar på åtgärder för att gynna naturliga fiender och diskuterar hur åtgärderna påverkas av extremväder. Finns förbättringsförslag? Vilka åtgärder har deltagarna själva provat. Påverkar åtgärderna även skadedjur och i så fall hur?

Målgrupp: Yrkesverksamma trädgårdsodlare och lantbrukare som odlar trädgårdsväxter.

Kontakt och frågor: Christina Winter, Hortonom LRF Trädgård, christina.winter@lrf.se, 079-065 81 32

Information och anmälan: Sista anmälningsdag 27 juni. Här hittar du mer information och anmäler du dig till fältträffen om naturliga fiender i trädgårdsväxter.

Rådgivning ekologisk produktion

Vill du få enskild rådgivning inom ekologisk produktion? Landsbygdsprogrammet erbjuder kostnadsfri rådgivning för dig som vill utveckla ny eller redan befintlig ekologisk produktion inom lantbruk och trädgård. Är du intresserad av rådgivningen kan du vända dig direkt till rådgivningsorganisationerna.

Hushållningssällskapet
mjölk- och nötköttsproduktion, lamm, växtodling

Emma Vendel, 018-56 04 18, 070-338 55 58, emma.vendel@hushallningssallskapet.se

Mia Lantbruksrådgivning AB
mjölk- och nötköttsproduktion, lamm

Mia Lindkvist, 072-145 32 62, mia@miaslantbruksradgivning.se

Växa Sverige - växtodling

Sofia Werner Hallgren, 010-471 03 38, 0730-94 54 95, sofia.werner-hallgren@vxa.se

Ekologisk frukt, bär och perenna grönsaker

Vår rådgivare är Kirsten Jensen på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Anmäl intresse genom Länsstyrelsen i Stockholm: Åsa Pettersson, 010-223 15 16, asa.pettersson@lansstyrelsen.se. Skriv gärna kort om dina planer.

Ekologisk grönsaksproduktion

Wijnand Koker, Agrodynamik AB, 070-562 17 87, agrodynamik@telia.com

Ylva Andersson, HS Konsult AB, 073-336 76 69, ylva.andersson@hushallningssallskapet.se

Åsa Rölin, 079-074 54 24, asa.rolin@potatiskonsult.se

Ekologisk fjäderfäproduktion

Kontakta Åsa Odelros, ekologisk rådgivare på fjäderfä, 070-697 66 11, asa@odelros.se

 

Prenumerera på nyhetsbrev

Om du inte redan prenumererar på nyhetsbrevet kan du anmäla dig på knappen nedan

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma