Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 5 2022

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

I detta nummer:

Vallfrö till ekologisk produktion
Vallkonferens, 7-8 februari 2023
Är det lönsamt att producera ekologisk mjölk?
Träff om inomgårdsmekanisering och foderberedning
Bryn - en resurs i betesmarken?
Konservering av hemmaproducerade foder

Vallfrö i ekologisk produktion – vad som gäller 2023

I ekologisk produktion är det krav på ekologiskt utsäde, det gäller även för vallfröer. Även om produktionen av vallfrö är stor så finns det inte tillräckligt och inte av alla arter. Därför finns det olika undantag från kravet på ekologiskt utsäde.

I ekologisk produktion är det krav på ekologiskt utsäde, det gäller även för vallfröer. Även om produktionen av vallfrö är stor så finns det inte tillräckligt och inte av alla arter. Därför finns det olika undantag från kravet på ekologiskt utsäde.

Det krävs alltid ett undantag eller ett godkännande för att få använda konventionellt kemiskt obetat utsäde/frö i ekologisk produktion.

För färdiga vallfröblandningar kan utsädesfirmorna söka ett godkännande hos Jordbruksverket. Det gäller blandningar som innehåller minst 70 viktsprocent ekologiskt frö eller frö från omställningsmark. Du behöver inte ansöka om individuellt undantag för att få använda en godkänd blandning. De vallfröblandningar som är godkända finns registrerade i databasen OrganicXseeds, du hittat dem på se.organicxseeds.com, i rutan ”sök gröda” väljer du ”blandningar”.

För enskilda arter finns två olika typer av undantag, generellt undantag och individuellt undantag. Vid generellt undantag behöver du inte själv ansöka om undantag. För individuellt undantag behöver ditt kontrollorgan godkänna din ansökan innan sådd.

Exempel: generellt undantag

Du vill ha käringtand i din vall. I OrganicXseeds finns inget frö av käringtand registrerat. Då det finns ett generellt undantag för käringtand får du använda konventionellt frö av den arten.

Exempel: individuellt undantag

Du vill blanda en egen vallfröblandning. I den får ekologiskt frö ingå, och av arter/grödgrupper med generellt undantag får konventionellt frö ingå. För till exempel timotej finns inget generellt undantag, men för just din vallproduktion skulle det vara mest lämpligt att blanda in en sort för vilken det inte finns ekologiskt frö tillgängligt (inte funnits eller tagit slut). Då har du möjlighet att ansöka om individuellt undantag. Du ansöker om individuellt undantag för sorten/sorterna i OrganicXseeds, och det är ditt kontrollorgan som hanterar din ansökan.

Skäl för att få individuellt undantag beviljat kan vara att det ekologiska utsädet är slut, leveransproblem eller särskilda krav i din odling.

Din ansökan om individuellt undantag behöver vara beviljad innan du sår.

Länk till OrganicXseeds. Här kan du se de sorter och blandningar för vilka ekologiskt frö/utsäde finns registrerat som tillgängligt.

Ansök om individuella undantag i god tid innan sådd!

 

Vilka ekologiskt uppförökade sorter av vallfrö som finns på marknaden 2023, och kortfattad information om deras egenskaper, kan du läsa om Jordbruksverkets skrift Vallsorter i ekologisk odling 2023.

Du hittar skriften som PDF i Jordbruksverkets webbutik (8 sidor, laddas ned kostnadsfritt) på www.sjv.se.

KURSER

Vallkonferens, 7-8 februari 2023

Vallkonferensen är en viktig mötesplats för alla som är intresserade av vall och bete. Där får du reda på det senaste från forskning och rådgivning. Bland annat utmaningar för vall och bete i nya CAP, gödslingsstrategier när priserna stiger, ny teknik för att följa kvaliteten i den växande vallen, drönare på bete, hållbara vallbaljväxter, bevattning av vall och mycket annat.

Tisdag 7 - onsdag 8 februari, 2023
Sveriges lantbruksuniversitet, Ultuna, Uppsala

Du kan anmäla dig redan nu. Lägsta deltagaravgift vid registrering
fram till och med 19 december.

Länk till SLU och webbplatsen för Vallkonferens 2023.

 

Foto: Mostphotos

Är det lönsamt att producera ekologisk mjölk?

Välkommen på en träff där vi räknar och diskuterar runt en typgård och hur den skulle påverkas av att ställa om från ekologisk till konventionell produktion.

Fredag 16 december, 10.00 - 14.30
Viby krog, Vretstorp

Skillnaden i mjölkpris mellan ekologisk och konventionell mjölk har minskat. Priset på foder har ökat och de ekologiska stöden förändras från och med 2023. Funderar du över hur ditt företag skulle påverkas av att ställa om produktionen från ekologisk till konventionell produktion?

Program

För att få en bild av hur förutsättningarna ser ut tittar vi på hur de ekologiska ersättningarna ser ut från 2023. Sedan tittar vi på ekonomin på en typgård. Den sista timmen berättar Arla om ekomarknaden för sina medlemmar.

Medverkande: Niklas Johansson, produktionsrådgivare och Marcus Älmefur, växtodlingsrådgivare, Växa Sverige, Ann-Sofie Hedberg, Länsstyrelsen Örebro län och Johan Hedberg, Arla

Information: Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se

Kostnad: Kursen är kostnadsfri för deltagarna då den finansieras via Landsbygdsprogrammet. Lunch betalas av var och en på plats.

Anmälan senast 14 december via kalendern på Länsstyrelsens webbplats.

 

Foto: Ann-Sofie Hedberg

Träff om inomgårdsmekanisering och foderberedning

Välkommen till en träff med fokus på hur du kan minska foderspillet och optimera foderstaten på din gård. Vilka olika lösningar finns och vad passar bäst på din gård

Tisdag 31 januari, 10-14
Familjen Linderkers, Röda Gården, Öskevik

Program

Vi startar med en gårdsvandring med fokus på gårdens foderberedning. Efter lunch blir det en föreläsning kring olika foderkedjor. Vi tittar på foderspill i fält och lager. Träffen vänder sig både till mjölkproducenter och ungdjursuppfödare.

Medverkande: Karin Andersson, byggrådgivare och Niklas Johansson, produktionsrådgivare, Växa Sverige, Johan Linderkers, lantbrukare, Röda Gården och
Ann-Sofie Hedberg, Länsstyrelsen Örebro län.

Information: Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se

Kostnad: Kursen är kostnadsfri för deltagarna och finansieras via Landsbygdsprogrammet. Lunch och fika till självkostnadspris.

Anmälan senast 24 januari via kalendern på Länsstyrelsenswebbplats.

 

Foto: Mikael Svensson

Bryn - en resurs i betesmarken?

Hur skapar man brynmiljöer i betesmarken för att gynna både den biologiska mångfalden och de betande djuren?

Tisdag 17 januari, 17.30-19.00
Digitalt via länk

Program och medverkande

I gränslandet mellan skogen och odlingslandskapet ligger skogsbrynet. Här möts växter som både gillar skugga och solljus, här hittar insekter, fåglar och andra vilda djur mat och skydd. Även för de betande djuren är brynen en tillgång. Vi går igenom olika typer av bryn, hur de skapas och gynnas.

Medverkande: Mikael Svensson, Artdatabanken SLU, och Tomas Björkesten, Skogsstyrelsen.

Information: Maria Lindekull, Länsstyrelsen Jönköping,
010-223 62 32, maria.lindekull@lansstyrelsen.se

Kostnad: Kursen är kostnadsfri för deltagarna då den finansieras via Landsbygdsprogrammet.

Anmälan senast 15 januari via kalendern på Länsstyrelsen i Jönköpings webbplats.

 

Konservering av hemmaproducerade foder

Hur gör du för att få ett så bra och näringsriktigt hemmaproducerat foder som möjligt? Lär dig mer om ensilering av vallfoder och konservering av spannmål.

Onsdag 15 februari, 10.00-14.30
Digitalt via länk

Program

Hur ska du göra för att få ett så bra och näringsriktigt foder som möjligt? Under kursen går vi igenom grunderna i ensilering av vallfoder, problem som kan uppstå vid ensilering och viktiga förutsättningar för ett bra ensilage, lagring och lagringsmetoder för spannmål och problem vid konservering av spannmål.

Medverkande: Hans Lindberg, Växa Sverige

Information: Kristina Homman, Länsstyrelsen Dalarna, 010-225 02 45, kristina.homman@lansstyrelsen.se

Kostnad: Kursen är kostnadsfri för deltagarna då den finansieras via Landsbygdsprogrammet.

Anmälan senast 9 februari via kalendern på Länsstyrelsen i Dalarnas webbplats.

 

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

 
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma