Ett nyhetsbrev som informerar om aktuella träffar, betaltjänster och nyheter inom området.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev betaltjänster

April 2023

Länsstyrelsen i Örebro län
Tre små blåsippor som sticker upp ur löven

I april månads nyhetsbrev bjuder vi bland annat in till möjlighet att testa morgondagens Bankomater vi bjuder även in till två dagar med föreläsningar och vi berättar om den nya betalningsutredningen.

Lär dig mer om säkerhet och betalningar på internet

"All Digital weeks" pågår under perioden17 april - 7 maj

Den 18 april kl. 13-16 bjuder Länsstyrelsen i Örebro län och SeniorNet in till en eftermiddag med intressanta föreläsningar om tjänster som kan göra vår vardag lite enklare och vad du kan göra för att inte bli lurad av bedragare. Välkommen till Alfred Nobels Björkborn, Björkbornsvägen 10 Karlskoga. Mer information hittar du i kalendern på Länsstyrelsens webbsida

Den 19 april kl. 11-16.30 bjuder Länsstyrelsen i Örebro län och SeniorNet in till en dag med intressanta föreläsningar om bland annat vad du ska tänka på om du hjälper andra med betalningar och annat som kan göra vår vardag lite enklare. Det är även möjligt att delta digitalt via Zoom. Varmt välkommen! Mer information hittar du i kalendern på Länsstyrelsens webbsida.

Runda bordsamtal för dig som hjälper andra

Som avslutning på dagen i Föreningarnas hus den 19 april (se inbjudan ovan) kommer vi ca kl. 15 ha ett dialogmöte med Bankföreningens jurist Richard Edlepil. Där finns möjlighet att diskutera och ställa frågor som rör ställföreträdarskap och/eller att hjälpa andra med bank och betaltjänster.

Tyck till om morgondagens Bankomater

Den 21 april och 9 maj kommer Bankomat och Tietoevry till Örebro för att få synpunkter på hur de nya Bankomaterna ska fungera.

Bankomat AB håller, tillsammans Tietoevry, på att ta fram ett nytt utseende för uttagsautomaterna.

Du kan vara med och påverka hur Bankomaterna kommer att se ut!

De har tagit fram en prototyp på hur den nya automaten kan se ut. Men för att vara säkra på att den nya lösningen faktiskt förbättrar upplevelsen av att använda uttagsautomaten vill de utvärdera och testa den med hjälp av er. De söker därför cirka åtta personer som tillsammans med oss vill påverka och utforma morgondagens Bankomater.

Att människor med olika bakgrund och behov medverkar är viktigt för att säkerställa att uttagsautomaterna fortsätter att möta så många behov som möjligt.

Vi ses på en workshop hos Länsstyrelsen i Örebro län som tar ca 2,5 timmar och består dels av att testa och utvärdera en prototyp och dels av en idégenerering där vi tillsammans i grupp diskuterar lösningar och behov.

Anmäl dig till detta genom att skicka en e-post till betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se

Betalningsutredningen

Den 31: a mars presenterade Anna Kinberg Batra betalningsutredningen. Målet med betalningsutredningen var att se över statens roll på betalningsmarknaden och ta ställning till hur rollen bör se ut i framtiden. Utredningens resultat är att alla måste kunna betala, både fysiskt och digitalt. Utredningen slår fast att Sverige behöver kontanter, inte minst ur ett beredskapsperspektiv, i händelse av en kris eller krig. Men det är även viktigt att digitala system fungerar vid störningar eller avbrott i el- och mobilnät. Staten ska därför kunna garantera möjligheten till offlinebetalningar vid kris och höjd beredskap för butiker som säljer livsnödvändiga varor. Utredningen föreslår dessutom en skyldighet för fysiska apotek att ta emot kontant betalning för receptbelagda läkemedel, och öppnar för motsvarande lagstiftning för andra livsnödvändiga varor så som livsmedel och drivmedel.

Vidare så föreslår utredningen att ett arbete med att ge ut en statlig e-legitimation borde ske. Detta då Sverige är ett av få EU-länder som saknar statlig e-legitimation på den högsta säkerhetsnivå. Syftet med en statlig e-legitimation är att staten ska ansvara för grundidentifiering och på så sätt hjälpa till vid till exempel identifiering i en situation där en person vill öppna ett betalkonto.

Läs mer om betalningsutredningen: Länk till betalningsutredningen

 

Tips och kunskap

Bedrägerier finansierar gängkriminalitet

Kriminella gäng har hittat ett snabbare och enklare sätt att skaffa pengar. Genom att bygga upp en företagsliknande organisation har kriminella gäng i stor skala börjat tjäna pengar till sin verksamhet. I nyhetspodden "Dagens eko" berättar kriminalreportern Lova Nyqvist Sköld om hur de gängkriminella hittat en ny inkomstkälla.

Foto på artikel ur Nerikes Allehanda den 13 februari 2023
 

Hur fungerar betaltjänster för dig?
Varje år rapporterar länsstyrelserna till regeringen om hur det fungerar för människor att ta ut kontanter och betala räkningar. Vi följer även hur betaltjänsterna fungerar för företag och föreningar.
Har ni uppgifter, tankar eller förslag kring vårt arbete med grundläggande betaltjänster i Örebro län är ni välkomna att höra av er.

Skicka e-post

I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta för dig. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. I nyhetsbrevet får du information och kan lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster.

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Besöksadress: Stortorget 22
Postadress: 701 86 Örebro

Telefonnummer:
010-224 80 00

E-post: orebro@lansstyrelsen.se
Webbplats: lansstyrelsen.se/orebro

Do not click this link

Skickat med Paloma