Nyhetsbrev från Örebro läns energi- och klimatråd, maj 2023

Klicka här för att läsa dokumentation i din webbläsare

 

Nyhetsbrev från Örebro läns energi- och klimatråd

maj 2023

Energi- och klimatrådets representanter (21 personer på bild) står uppställd i en trappa inomhus.

Foto: Mostphotos

Vi önskar er en fin sommar!

Sommaren står för dörren och vi lämnar en intensiv vår bakom oss. Vi har tillsammans genomfört flera givande aktiviteter inom Örebro läns energi- och klimatråd. Vi har pratat om omvärldslägets konsekvenser på energi- och klimatfrågan, tagit steg framåt i projektet ReDriv, fått kunskapshöjning om hållbar upphandling och mycket annat. Och framför allt har vi träffats, delat erfarenheter och knutit nya kontakter.

Nu vill vi önska er alla en fin sommar! Vi ser fram emot det fortsatta samarbetet till hösten.

Hälsningar

Landshövding Lena Rådström Baastad och regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn.

 

Projektet ReDriv i sin slutfas

Projektet ReDriv är en satsning för att utveckla en digital tjänst med samlad information relaterat till utbud och efterfrågan av fossilfria ladd- och tankalternativ i Sverige. Förhoppningen är att plattformen ska skapa möjlighet till kunskaps- och erfarenhetsutbyte, sprida goda exempel och öka samverkan mellan aktörer.

Projektet är nu i sin slutfas. Betaversionen av plattformen kommer att testköras av medlemmar i Örebro läns energi- och klimatråd och andra aktörer runt om i landet. Slutversionen är planerad att vara klar i slutet av augusti med lansering från september månad.

Om projektet ReDriv (peakinnovation.se)

 
Lokalbuss utanför äldre byggnad i stadsmiljö.

Foto: Mostphotos

 

Aktuellt inom energi- och klimatrådet

Rådsmöte den 11 maj

Temat för rådsmötet var konsumtion och Katja Hagström från Region Örebro län och Jonas Nässén från Chalmers var inbjudna gästföreläsare. Under rådsmötet diskuterades också fokusområden och aktiviteter som rådet ska ha framåt

Den stora omställningen

I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot. Vi vet att vi måste ställa om våra vanor, men varför är det så svårt? Det var temat på Katja Hagströms presentation.

Klimatförändringarna kan kännas avlägsna, både i tid och rum, men är redan här: I Sverige har exempelvis temperaturen stigit med 1,9 grader. Vi upplever också mer regn, tidigare vår och vissa år uteblir vintern i södra Sverige.

Elektrifiering, energieffektivisering, vätgas och koldioxidlagring är exempel på tekniker som kan hjälpa oss i omställningen, men vi behöver framför allt jobba med ändrade vanor och åtgärder vi redan känner till som:

resa hållbart
äta varierad kost
använda hållbart producerad energi.
 

Dessutom skulle åtgärderna kunna ge flera positiva effekter, bland annat på vår hälsa: nya resvanor kan öka vår fysiska aktivitet och minskade utsläpp ger oss bättre luftkvalitet.

Utsläpp av växthusgaser

Jonas Nässén pratade bland annat om skillnaden mellan konsumtionsbaserade utsläpp och territoriella utsläpp. Jonas visade även hur utvecklingen för svensk ekonomi sett ut i relation till utsläpp av växthusgaser, samt vad det är som påverkar marknadens utveckling.

Planer framåt

Arbetet i rådet och tillhörande arbetsgrupper fortsätter. Nästa gång rådet träffas är den 24 november.

Örebro läns energi- och klimatråd (lansstyrelsen.se)

 

Lägesrapport fokusområden

Foto. Mostphotos

Inom energi- och klimatrådet finns arbetsgrupper kopplade till fokusområdena transporter och energisystem. Ambitionen är arbeta fram tvärsektoriella strategiska och prioriterade aktiviteter för att öka takten i omställningen till ett fossilfritt län. Arbetet med fokusområdena är hela tiden pågående. Här följer en lägesuppdatering.

Transporter

Inom fokusområdet transporter pågår flera aktiviteter, bland annat projektet ReDriv. Andra aktiviteter som pågår eller har avslutats är:

Avsiktsförklaring: En avsiktsförklaring för upphandling av hållbara transporter som gäller för samtliga kommuner, Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro län.

Upphandling: Fokus har varit upphandling av hållbara transporter. Genom dialog mellan köpare och säljare har problem och möjligheter vid en upphandling lyfts fram. Det har lett fram till ett par upphandlingar där fossilfria alternativ premieras, samt även ökat kunskapsnivån hos samtliga deltagare kring hållbara transporter och upphandlingskrav..

Utbildning: En upphandlingsutbildning har tagits fram tillsammans med Sveriges åkeriföretag och BioDriv Öst. Utbildningen har genomförts av omkring 100 personer. Fler utbildningstillfällen planeras efter sommaren samt en utbildning riktad till näringslivets transportköpare.

Energisystem

Inom fokusområde energisystem pågår planering för flertalet aktiviteter tänkta att genomföras under 2023. Bland annat inleds nu en dialog om kommunala energiplaner. Efter sommaren planeras arbete med att ta fram en struktur för energiplaner. Planen är att ta fram en grundstruktur som kan användas av länets kommuner om de önskar. Från strukturen har respektive kommun möjlighet att välja innehåll och ambitionsnivå.

Energi- och klimatrådets energisystemgrupp har etablerat ett samarbete med lärosäten. Olika former av studentarbeten erbjuder en intressant möjlighet att snabbare få fram analyser och beslutsunderlag. Det ger även en möjlighet att knyta kontakter och marknadsföra företaget för att trygga kompetensbehoven. Energisystemgruppen går ut med ett erbjudande till industriföretag i länet om möjlighet till hjälp med energisystemanalyser från studenter från Linköpings universitet.

Tips till rådets medlemmar – Har ni projekt som kan passa studenternas profil? Hör gärna av er till energisystemgruppen.

De kurser som just nu är mest intressanta är:

Systemverktyg för hållbar utveckling – anmälan senast 7 juni

Utredningar inom logistik och supply chain management – anmälan senast 24 juni

Lär känna personerna i rådet

Lär känna personerna och organisationerna som ska bidra till omställningen. I varje nyhetsbrev presenterar vi en eller flera medlemmar i Örebro läns energi- och klimatråd. Denna gång ställde vi några snabba frågor till Fredrik Öjdemark. VD på Närkefrakt.

Närkefrakt

Namn: Fredrik Öjdemark, VD
Organisation: Närkefrakt
Område/bransch: transporter

Varför är Närkefrakt med i Örebro läns energi och klimatråd?

Vår bransch är en nyckel i omställningen och vi vill vara med och påverka att det går tillräckligt fort och att omställningen går i takt med det vi kan/vill göra. Vi vill bidra med det vi kan. Rådet är ett bra nätverk och ger oss kunskap i vår omställning.

Vad gör ni för att bidra till klimatomställning?

Vi investerar i ny teknik: bilar, laddinfra, solceller och stöttar forskning och testprojekt. Vi ser till att hålla tempot upp i rådet.

Finns det någon fråga som ni brinner lite extra för?

Vikten att offentlig upphandling kan och vågar gå före i omställningen för att visa att det går och öka efterfrågan på den typen av teknik.

 
 

Hänsyn vid installation av solel

Intresset för förnybar energi ökar i Örebro län och det installeras allt fler solceller. Vid installation av solceller behöver hänsyn tas till värden i bebyggelsen, såsom kulturvärden. Därför har nu en handbok för varsamma solcellsinstallationer tagits fram av Region Örebro län.

Solel och varsamhetskrav i olika bebyggelsemiljöer (regionorebrolan.se)

 

Omvärldsspaning och tips!

Klimatklivet

Har du en idé om en investering som leder till minskade utsläpp av växthusgaser? Då kan ditt företag eller organisation söka investeringsstöd från Klimatklivet. Ansökningsperioden för Klimatklivet är öppet 18–29 september. Mer information om förutsättningar och tillvägagångssätt för en ansökan finns hos Naturvårdsverket

Frågor och svar om Klimatklivets ansökningsperiod 2023 (Naturvardsverket.se)

Status klimatlagar

EU-kommissionen har tidigare föreslagit ett ”55 %-paketet”. Ett paket bestående av tretton sammanlänkande, reviderade lagare och sex föreslagna lagar inom EU:s klimat och energilagstiftning. Förslaget kom efter att Europaparlamentet godkänt klimatlagen, genom vilken EU förbinder sig att minska utsläppen med 55 procent till 2030 och nå klimatneutralitet till år 2050.

Under första halvåret av 2023 har Europaparlamentet godkänt åtta av dessa lagar. Framöver väntas bland annat beslut om revideringar inom infrastruktur för bränslen för luftfart och sjöfart samt förnybar energi.

Eventuell skattebefrielsen för biogas och biogasol

Skatteverket avvaktar beslut om återkrav för skattebefrielse för biogas och biogasol i väntan på beslut om formell granskning.

Skatteverkets meddelade den 4 maj 2022 (Skatteverket.se)

”Med hänvisning till den osäkerhet som föreligger avseende den fortsatta hanteringen av de aktuella stödordningarna bedömer Skatteverket att det i vart fall fram till EU-kommissionens beslut om att inleda den formella granskningen finns skäl att avvakta med eventuella återkrav. Skatteverket känner inte till när EU-kommissionen kommer att fatta ett sådant beslut. Efter att Skatteverket tagit del av beslutet avser Skatteverket att återkomma med en ny bedömning avseende frågan om eventuella återkrav”.

Branchorganisationen Energigas Sverige skriver på sin webbplats att det är positivt att Skatteverket avvaktar med beslut om återkrav. Energigas anser samtidigt att Skatteverket bör avvakta tills den formella granskningen är genomförd och klar varpå vi vet om kommissionen kan godkänna skattebefrielsen eller inte.

Energigas Sverige den 4 maj 2022 (Energigas.se)

 

Om nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet skickas ut till medlemmar i Örebro läns energi- och klimatråd och till andra som är intresserade av energi- och klimatarbetet i Örebro län. Nyhetsbrevet skickas ut gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län.

Kontakta oss gärna!

Linda Svensson
Region Örebro län
E-post: linda.svensson@regionorebrolan.se
Telefon 019-602 63 10

Magnus Östlund
Länsstyrelsens i Örebro län
E-post: magnus.ostlund@lansstyrelsen.se
Telefon 073-037 13 68

Läs mer om Örebro läns energi- och klimatråd
Länsstyrelsen i Örebro län
Region Örebro län
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

   
 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma