Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen i Örebro län

Nyhetsbrev nummer 2 2024

 

Länsstyrelsen i Örebro län
Stortorget 22, 701 86 Örebro
010-224 80 00
orebro@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/orebro

I detta nummer:

Bryt inte kedjan med certifiering
Rekrytering av icke ekologiska djur till ekologisk besättning
Grundkurs ekologisk fruktodling
En heldag om markavvattning
Lammöverlevnad
Texta snygga skyltar till gårdsbutiken
Anlägg lähäckar
Värdskap och bemötande
Koka marmelad

Bryt inte kedjan av certifiering

Bara den som har ett giltigt certifikat för ekologisk verksamhet får sälja ekologiska produkter. Det är viktigt att tänka på både för dig som säljare och köpare.

Inför 2024 har flera företag med ekologisk växtodling valt att lämna certifieringen för ekologisk produktion. De kan dock ha kvar skördade produkter, till exempel spannmål. Dessa är ekologiska så länge företaget har ett certifikat som täcker produkterna ifråga.

Det kan vara lätt att tänka att om jag odlade spannmålen ekologiskt så är den fortsatt ekologisk även i silon. Men det gäller bara om du har någon typ av ekologisk certifiering. Certifierar du dig för lagring och kanske även distribution av ekologiska produkter så är den ekologiskt odlade spannmålen fortsatt ekologisk även om växtodlingen har övergått till konventionell.

Kolla upp att din leverantör är certifierad

Kanske köper du in foder direkt från en granne, eller från någon annan lantbrukare, till din ekologiska produktion. Tänk på att du är ansvarig för att kontrollera att fodret du köper in täcks av ett certifikat. Säljaren ska kunna visa dig sitt certifikat. Du har också möjlighet att se certifikat i databasen Traces NT. I princip alla certifikat som våra svenska
kontrollorgan har utfärdat finns där.

Certifikat för ekologiska aktörer (databasen Traces NT)

I databasen söker du på företagets/säljarens namn. Du kan begränsa sökningen till Sverige.

Källa: Ekobrev nr 96 2023, Jordbruksverket

 

Rekrytering av icke ekologiska djur till ekologisk besättning

Sedan den 1 januari 2022 måste den som behöver rekrytera ett icke ekologiskt avelsdjur ansöka hos Jordbruksverket för att få skaffa det djuret. Det här behöver du tänka på när du inte hittar ekologiska djur att köpa.

Titta först i databasen OrganicXLivestock

Om den ras du vill köpa finns i databasen tar du reda på om djuren passar för avel i din besättning. Om de inte gör det måste du skriva i din ansökan varför djuren inte är av intresse för dig. Många missar detta och måste komplettera sin ansökan.

Alla som har ekologiska djur att sälja får utan kostnad saluföra dessa i databasen. Ännu så länge har bara nötkreatur registrerats i databasen.

Ansök i rätt tid

Du måste ha ditt beslut innan du tar hem icke ekologiska djur. Jordbruksverket uppger att det tar max två veckor från att de fått in en komplett ansökan till att beslutet kan skickas ut (oftast via e-post för att det ska gå snabbt).

Ska du på auktion kan Jordbruksverket ha beredskap att hantera din ansökan samma dag. Kontakta dem i så fall i god tid innan och meddela när auktionen äger rum.

Ansök inte för tidigt. Jordbruksverket kan inte ta ställning till att det inte kommer finnas lämpliga ekologiska djur till salu om till exempel ett halvår. Rekommendationen är att ansöka tidigast någon månad i förväg.

Läs mer om när får du köpa in icke ekologiska djur

På Jordbruksverkets webbplats finns beskrivet de olika varianter av undantag du kan söka för att rekrytera icke ekologiska djur. Sök på ekologisk och nötkreatur, får och getter eller gris.

Källa: Ekobrev nr 76 2023, Jordbruksverket

 
 

Vill du snacka eko med konsumenter?

Odlar du ekologiskt och gillar att träffa folk? Häng med oss på ett eller flera evenemang och prata eko, mot ersättning. Under bland annat Wadköpings matmarknad och Eko September kommer vi träffa många konsumenter och prata livsmedel och fördelar med ekologisk produktion i Sverige.

För att vässa argumenten och lära oss hur man når fram med sitt budskap håller Ida Lind på Ekologiska Lantbrukarna en digital föreläsning och workshop för dig som vill hänga med. Torsdagen den 29 februari, 9-12

Vi får lära oss mer om:
• hur man når fram med ett budskap och skapar beteendeförändring
• vad man får och kan säga om ekologiska mervärden
• vilka konsumenter som köper ekologiskt idag och vilka mervärden de bryr sig om?

Kontakta oss så berättar vi mer:

Ann-Sofie Hedberg, 010-224 84 26, ann-sofie.hedberg@lansstyrelsen.se
Åsa Lindin, 010-224 84 32, asa.Lindin@lansstyrelsen.se

Kurser och aktiviteter

Grundkurs ekologisk fruktodling

Är du intresserad av att odla frukt yrkesmässigt? Välkommen till en digital grundkurs i ekologisk fruktodling under tre dagar med trädgårdskonsulent Kirsten Jensen.

Kursdag 1:
Fredag 16 februari, 9.00 - 16.00 (digitalt)

Kursdag 2 hålls fredag 23 februari 9-16 (digitalt).
Kursdag 3 är en studieresa i maj, datum ännu ej bestämt.

Kursen ger grundläggande kunskap om allt från lokalklimat, sortval, grundstammar, etablering, bevattning och växtskydd.

Medverkande: Kirsten Jensen, rådgivare inom frukt- och bärodling på länsstyrelsen i Västra Götalands län

Information: Anders Eliasson på telefon 010-223 54 94

Kostnad: Kursen är kostnadsfri för deltagarna, finansieras via Landsbygdsprogrammet.

Anmälan senast 12 februari via Länsstyrelsen Östergötlands webbplats.

 

Foto: Mostphotos

En heldag om markavvattning med Carl-Johan Ragnsjö

Hur vi hanterar vattnet i odlingslandskapet blir en allt viktigare fråga för lantbruket och livsmedelsproduktionen. Hur förbereder vi markavvattningsföretagen för ett förändrat klimat?

Tisdag 20 februari, 10.00 - 15.30 (fika från 9.30)
Fiskingegården, Odensbacken

Välkommen på en träff där vi tillsammans med Carl-Johan Ragnsjö diskuterar frågor om hur dränering och dikessystem behöver underhållas för att möta ett förändrat klimat. Carl-Johan har mångårig erfarenhet som sakkunnig inom markavvattning och mycket tid kommer finnas till att lyfta de frågor som just du vill ha svar på.

Medverkande: Carl-Johan Ragnsjö, sakkunnig inom markavvattning, Konsult på Mark Vatten C-J Rangsjö, Ann-Sofie Hedberg och Therese Erneskog, Länsstyrelsen i Örebro län.

Kostnad: Kursen kostar 150 kronor exklusive moms. Lunch och fika ingår. Kostnaden faktureras i efterhand.

Anmälan senast 19 februari via Länsstyrelsens webbplats.

 

Foto: Mostphotos

Lammöverlevnad

En träff om lammöverlevnad tillsammans med djurhälsoveterinären Ulrika König. Träffen riktar sig till mer erfarna lammproducenter.

Måndag 26 februari, 9.30 - 13.00
Nybblekyrkan, VIntrosa

Lamningen och omhändertagandet av lammet de första dagarna är kritiska moment. Det är viktigt att vara väl förberedd för att kunna undvika onödigt djurlidande och ekonomiska förluster. Den här kursen vänder sig till dig som har hållit på ett tag och som känner att du vill fördjupa dina kunskaper i ämnet.

Medverkande: Ulrika König, djurhälsoveterinär får, Gård och Djurhälsan och Ann-Sofie Hedberg och Therese Erneskog, Länsstyrelsen i Örebro län.

Kostnad: Kostnadsfritt för deltagarna. Vi bjuder på fika.

Anmälan senast 21 februari via Länsstyrelsens webbplats.

 

Foto: Annica Bergman, DEKKO

Texta snygga skyltar till gårdsbutiken

Skyltar är en stor del av kommunikationen i en butik. Det ger en personlig känsla och blir en snygg detalj i butiksupplevelsen.

Torsdag 29 februari, 9.30 - 15.00
Park Astoria hotell, Enköping

På den här kursen lär du dig skapa skyltar med snygga layouter och säljande texter. Varje deltagare får ett eget ”text-kit” med pennor att ta med sig hem.

Målgrupp: Kursen riktar sig till dig som som har ett landsbygdsföretag inom besöksnäringen eller livsmedelsverksamhet.

Medverkande: Annica Bergman, DEKKO AB.

Kostnad: 600 kronor exklusive moms, faktureras i efterhand. Fika, lunch och kursmaterial ingår.

Anmälan senast 14 februari via Länsstyrelsen Västmanlands webbplats.

 

Foto: Karin Persson

Anlägg lähäckar för växtodlingen - webbinarium i två delar

Lähäckar kan du anlägga för att få mindre vinderosion och mindre avdunstning från din åker. Passa på att fördjupa dig i lähäckar med Kirsten Jensen som jobbat med ämnet i över 20 år.

Tisdag 20 februari samt onsdag 21 februari, 18.30-20.00 (digitalt)

Lä från vinden skyddar matjorden och behåller fukten i jorden. Nyttodjur som hjälper till i odlingen med att äta skadedjur och pollinera grödor trivs med lähäckar. Och jo, du får mer biologisk mångfald på köpet. Hur anlägger du? Vilka växter är bra? Vad kan du mer få för intäkter av häckarna?

Målgrupp: Kvällen riktar sig till dig som är jordbrukare och vill ha en kvalificerad genomgång av hur du kan jobba effektivt med lähäckar i din växtodling.

Medverkande: Kirsten Jensen, Länsstyrelsen skev rapporten Lähäckar 2013 och har jobbat med ämnet sedan dess. Hon går igenom hur kan du anlägga, välja sorter och skapar nya intäkter av lähäckar.

Anmälan senast 18 februari via Länsstyrelsen Västra Götalands webbplats.

 

Sammels gård. Foto: Monika Manowska/Westsweden.com

Värdskap och bemötande
- att skapa mervärde och hållbarhet i ditt företag

Kursen vill ge dig nya perspektiv, kunskap och tips på hur du som företagare leder arbetet och skapar en välkomnande värdskapskultur.

Torsdag 14 mars, 12.00 - 17.00
Herrljunga Hotell och Konferens bredvid tågstationen, Herrljunga kommun

Intresset för upplevelser på landsbygden växer, här har du som landsbygdsföretagare en unik möjlighet att erbjuda minnesvärda upplevelser. Men för att skapa en framgångsrik verksamhet krävs inte bara en bra produkt eller tjänst utan ett gott värdskap är avgörande.

Värdskapet ska vara hållbart både när det gäller ekonomi och miljö, till exempel att bevara kultur- och naturvärden. Och inte minst kan det skapa starka sociala värden i mötet med andra människor.

Kursledare: Kursledare är Amanda Hessle, Värdskapsbyrån, Torsö. Amanda har specialistkompetens och dokumenterad erfarenhet av att hålla i kurser inom värdskap för småskaliga företag inom besöksnäring och livsmedelsförädling på landsbygden.

Kostnad: 500 kronor, exklusive moms. I avgiften ingår förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika samt kursmaterial.

Anmälan senast 25 februari via Länsstyrelsen Västra Götalands webbplats.

 

Foto: Finesserna

Koka marmelad med kvalité till ditt landsbygdsföretag

Välkommen till en kurs där du lär dig grunderna för att koka marmelad utan tillsatser. Vi kommer att koka marmelad som innehåller bara frukt/bär och socker. Ta vara på trädgårdens och skogens frukt och bär och koka egen marmelad till dina gäster. Vi gör eget pektin av äpple, gelé och provar på att göra citrusmarmelad.

Samma kurs erbjuds vid två tillfällen:
Tisdag 26 mars eller torsdag 11 april, 9.30 - 16.00
Flinkesta, Ekenäs Flen

Målgrupp: Kursen riktar sig till dig som har ett landsbygdsföretag inom besöksnäringen eller livsmedelsverksamhet.

Medverkande: Kursledare är Monika Naess som driver företaget Finesserna i Flinkesta i Sörmland. Monika, som kokat marmelad i 25 år och gör det på heltid sedan 2004, räknas till en av landets främsta sylt- och marmeladkokare. För Monika betyder smaken, hantverket och ekologi allt.

Kostnad: 500 kronor exklusive moms, faktureras i efterhand. Fika, lunch och kursmaterial ingår.

Anmälan senast 13 mars via Länsstyrelsen Västmanlands webbplats.

Anmälan till kursen den 26 mars, Koka marmelad

Anmälan till kursen den 11 april, Koka marmelad

 

Om nyhetsbrevet

Ett nyhetsblad för dig som är lantbrukare
i Örebro län och intresserad av ekologisk produktion.

 
Facebook LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma