Ett nyhetsbrev som informerar om olika aktualiteter inom området betalningar.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev betaltjänster

April 2024

Länsstyrelsen i Örebro län
Blåsippor sticker upp ur höstlöven

Det är äntligen vår! Blåsippan ute i backarna står och här kommer ett vårligt nyhetsbrev. Denna gång påminner vi bland annat om kommande lunchföreläsningar och hur ansvaret för bedrägerierna nu lyfts på fler håll och Riksbankens tankar om den pågående kontantutredningen.

Lunchföreläsningar för dig som hjälper andra

Under ett antal tillfällen i år kommer det att genomföras kortare lunchföreläsningar för att ge dig som hjälper andra med digitala tjänster lite mer kunskap om olika ämnen. Närmast är Mastercards Betalningshjälpen som den 12 april berättar mer om sitt utbildningsmaterial och därefter kommer BankID att berätta mer om sin tjänst. Föreläsningarna genomförs i samarbete med Länsstyrelsen i Värmland och Östergötland. Tekniskt stöd är SeniorNet Örebro.

Kommande föreläsningar:

12 april Kl.12.00
Mastercard berättar om sitt nya utbildningsmaterial, Betalningshjälpen

17 maj Kl. 12.00
Hur Bank-ID används säkert, Finansiellt ID-teknik BID AB

Föreläsningarna sänds via Zoom och genom att klicka på respektive datum ovan kommer du till sidan med Zoom-länken.

Nyheter

Ansvar vid bedrägeri, en allt hetare fråga

Vi ser allt fler inlägg och artiklar om bankernas ansvar vid bedrägerier. I dagarna har flera tidningar tagit upp forskaren Marcus Nohlbergs tankar kring hur bankernas satsning "Svårlurad!" är respektlös och hur det lägger mer skam på offret.

– Tänk om vi gjorde så med andra brott. Tänk om vi hade 20 000 fall av grov misshandel och gick ut och sade "så här skulle du bete dig för att inte bli slagen". Det går ju inte, det vore helt oacceptabelt.// Dagens Nyheter 7 april

I flera media ser vi TTs artikel som lyfter Marcus tankar och intresset är stort.

Även våra lokala tidningar tar upp detta. Nerikes Allehanda lyfter artikeln den 8 april och i Karlskoga kuriren har ledarskribenten Susanne Sjöstedt, beskrivit situationen som "Pensionärer i Sverige är levande måltavlor"

Hela kontantkedjan är viktig

Alla är nog överens om att kontanter kan bidra till bättre motståndskraft i betalningssystemet. Men enligt Riksbankens undersökning ser vi att endast en av tio använde kontanter vid sitt senaste inköp i butik. En bidragande anledning är säkert att fler näringsidkare har slutat ta emot kontanter, tillsammans leder detta till en nedåtgående spiral. På ett seminarie i riksdagen den 20 mars lyfte vice Riksbankschef Aino Bunge betydelsen av den nyligen tillsatta Kontantutredningen som ska se över möjligheten att vissa varor måste kunna betalas med kontanter. Aino menade också att det är viktigt att se över helheten i kontantkedjan, bland annat behöver man även säkra värdetransporter och möjlighet att lämna dagskassa.

”Lagstiftning behövs nu för att det fortsatt ska gå att betala med kontanter i Sverige. I slutändan är det statens ansvar att betalningar är säkra, effektiva och tillgängliga – och att alla delar i kontantkedjan fungerar – både i normala tider, kriser och vid höjd beredskap”
//
Vice Riksbankschef Aino Bunge

Bedrägerier i deklarationstider

Skatteverket uppmanar oss att vara uppmärksamma i deklarationstider eftersom det är en period där bedragarna ofta passar på att fiska information från dig. Det kan handla om sms, epost eller telefonsamtal där man efterfrågar bankkontonummer eller kreditkortsnummer.

Även Polisen i Bergslagen varnar för bedrägerier där någon ringer upp från en "etablerad" aktör som ett elektronikföretag och vill att den uppringde ska fotografera sitt bankkort och värdesaker. Straxt därefter kommer en annan person och knackar på dörren för att hjälpa till att ta emot värdesaker och skydda dig mot stölder.

Vetenskapsradion sände i mars ett avsnitt "Lurad via luren" som diskuterar bedrägerier och tillvägagångsätt.
Ingen offentlig aktör eller bank kommer kontakta dig per telefon, sms eller epost för att be dig om uppgifter.

 

Tips och kunskap

Öva dig och bli nätklok

Säkerhetskollen har tagot fram en sida för att på ett enkelt och roligt sätt öva sig för att bli mer nätklok. Det finns kortare frågetävlingar där du testar dina kunskaper och övar dig på att bli mer uppmärksam. Ta en stund och testa dig och dina nära och kära.
webbsidan Nätklok hittar du tester för alla åldrar.

Så kan du skydda informationen i din iPhone

Om du har en iPhone som går att uppdatera med programvaran iOS 17.3 finns möjlighet att slå på "Skydd för stulen enhet". En ny funktion som gör det svårare för obehöriga att låsa upp din mobil och skyddar uppgifterna i din telefon om den skulle försvinna eller bli stulen. Med den inställningen kan telefonen bara låsas upp med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning om den befinner sig på en annan plats än din vanliga adress (exempelvis ditt hem eller arbetsplats). Apple beskriver hur du går tillväga på sin webbsupportsida.

En gammal telefonväxel där man fysiskt kopplar samtal vidare
 

Hur fungerar betalningar för dig?
Har du erfarenheter som du vill dela med dig inför 2024-års bevakningsrapport som ska presentaras för Finansdepartementet i december? Vi informerar departementet om hur det fungerar i vårt län för människor att ta ut kontanter och betala räkningar.
Har ni uppgifter, tankar eller förslag kring vårt arbete med grundläggande betaltjänster i Örebro län är ni välkomna att höra av er inför kommande års arbete.

Skicka e-post

I det här nyhetsbrevet vill vi tipsa dig om olika saker som vi tror kan vara till nytta för dig. Brevet är även skickat till föreningar och bostadsbolag som gärna får skicka det vidare till sina medlemmar eller hyresgäster. I nyhetsbrevet får du information och kan lära dig mer om hur du använder internet och om olika digitala tjänster.

Hjälp oss att bli bättre genom att visa vad du tyckte om nyhetsbrevet

0 1
Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Klicka här för att avregistrera din adress

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

Besöksadress: Stortorget 22
Postadress: 701 86 Örebro

Telefonnummer:
010-224 80 00

E-post: orebro@lansstyrelsen.se
Webbplats: lansstyrelsen.se/orebro

Do not click this link

Skickat med Paloma