Wargön Innovation sommarbrev

Nyhetsbrev juni 2019

Webbversion»

Denna ljuva sommartid – tips för en regnig dag

Kretsloppet blir aldrig tydligare än på våren och sommaren. Från en gråbrun, erbarmlig tillvaro blir världen färglagd i alla dess färger. Det är lätt att känna glädje och hopp en varm vårdag när livet liksom återvänder.

Detta kretslopp upplever alla människor runt om i världen, och så har det varit under en mycket lång tid. Därför är det kanske inte underligt att det hos alla naturfolk sedan urminnes tider finns en föreställning om kretslopp och hur alla levande väsen ingår i det. Att den moderna människan nu åter insett detta, och namngett det hela med cirkulär ekonomi och hållbarhet är ju fantastiskt men det blir lite som när Columbus upptäckte amerikanska kontinenten 14,000 år efter att ursprungsbefolkningen bosatt sig där.

På Wargön Innovation hänger vi inte läpp för att mänskligheten var lite sena med att återupptäcka kretsloppstänkandet, tvärtom. Vi jobbar oförtrutet vidare med smarta material och lösningar som hjälper mänskligheten att enklare förhålla oss till livets kretslopp.

 

Wargön Innovation tror på att framtiden är bio, att bejaka biologin och de processer som möjliggör kretsloppet. Passa därför gärna på att kolla den 10 år gamla ”biofilmen” Avatar en regnig sommardag. Avatar handlar ytterst om kampen mellan artificiell teknik och naturlig biologi. En fantasyfilm javisst, men likväl tänkvärd. Efter filmen tar ni och läsaren bok av Peter Wohlleben, kanske Trädens hemliga liv så blir filmens tema nästan lite kusligt realistiskt. Sommarens hemligheter förklarade!

Gå nu ut och gläd er vid allt vackert som sommaren fortfarande ger oss.

Ljuva sommarhälsningar från oss på Wargön Innovation!

Fortsätt läsa för information om Almedalen, världens första skosorteringsmaskin, nya spännande projekt och Borgeby Fältdagar!

Sorteringsautomatik på väg till anläggningen

Vi är spända av förväntan inför installationen av WargoTex sorteringsutrustning som levereras av Botved Systems under de kommande veckorna. Genom att utveckla den här typen av sorteringsteknologi tar vi ett stort kliv framåt för att möta Naturvårdsverkets förslag på nytt nationellt mål för insamlng och sortering av uttjänta textilier. Arbetet forskrider med goda förutsättningar för en storskalig anläggning för industriell textilsortering.

Som en del av utrustningen ingår också en skosorteringsrobot, den första i sitt slag! Här kan du se ett klipp.

I veckan samlades också projektdeltagare i WargoTex Development för möte och avstämning. Det händer otroligt mycket spännande inom projektet, bland annat fick vi ta del av Re:textile, Circle Economy, RISE IVF och Röda Korsets arbete att hitta alterrnativa värdekedjor för textil..Här kan du läsa en rapport från ett projekt lett av the Loop Factory där studenter på HDK/Steneby skapade cirkulära designmöbler av uttjänta textilier.

Almedalsveckan närmar sig och vi är självklart på plats

200 ton om dagen – varför bränner vi upp framtidens mode?

I Sverige slänger vi 200 ton textilier i soporna. Varje dag. Det mesta bränns upp. Därför vill politikerna införa producentansvar och se kraftigt ökad återvinning och återbruk. Men vad krävs för att ta vara på begagnade textilier och istället se dem som en värdefull materialresurs?

Möt flera av de aktörer som på olika sätt tar sig an utmaningarna med cirkulär textil idag. Initiativtagare är plattformen Textile & Fashion 2030 som på nationell nivå arbetar för att sätta Sverige i framkant när det gäller utveckling av textil- och modesektorn i riktning mot hållbarhet och en cirkulär ekonomi.

Tid: tisdag 2 juli 2019, kl.10:30-11:15
Plats: Västsvenska Arenan vid Kruttornet
Arrangör: Högskolan i Borås, Science Park Borås, Wargön Innovation och RISE

Klicka här för att läsa mer om seminariet

Nu koras vinnaren i innovationstävlingen

Kom och träffa oss på Borgeby fältdagar 26-27 juni.

I vår innovationstävling Material och Metoder för framtidens jordbruk har vi sökt nya innovativa idéer som kan hjälpa till att lösa problemet med plast i jordbruket och framförallt när det gäller täckdukar för frilandsodling. Den 27 juni kl 10.00 korar vi vinnaren i Seminarietältet. Under mässan hittar du oss också i monter N12. Välkommen!

Nya projekt

Streamateria

Genom att skapa plagg av bionedbrytbara material, av god design och nära konsumenten har materialet och affärsidén Streamateria potential att tillfredsställa marknadens efterfrågan på fast fashion, men med betydligt mindre miljöpåverkan

 

Svensk ullinnovation

Svensk ull i lokalproducerade kläder kan snart vara en möjlighet genom Svensk ullinnovation – ett projekt med syfte att digitalisera och automatisera den inhemska värdekedjan.

 

Next Period

I utvecklingsländer är bristen på bra och hygieniska mensskydd den enskilt viktigaste orsaken till att kvinnor inte kan delta i arbetslivet i samma grad som män. Detta vill projektet Next Period ändra på.

Läs mer
Läs mer
Läs mer
 
   

FÖLJ VÅRT ARBETE I WARGÖN INNOVATION PÅ:

Facebook Twitter LinkedIn Besök Wargön Innovations webbplats

WARGÖN INNOVATION är ett projekt med visionen att framtidens hållbara material utvecklas och produceras i Sverige. Målet är att utveckla en plats där entreprenörer kan ta materialinnovationer vidare. Med den beprövade arbetsmodellen ”gram-kilo-ton” tas innovationen från laboratorie- och forskningsmiljö till industriella pilotvolymer, redo att presenteras för marknaden.

Projektet finansieras av:

 

Wargön Innovations Test- och demoanläggning, Mälderistvägen 1, Vargön
Skicka e-post»

Klicka här för att avregistrera din adress»

Postman