Wargön Innovation - Julbrev 2019

En julhälsning från oss på Wargön Innovation

Webbversion»

Ett händelserikt 2019 går mot sitt slut

Det gågna året har minst sagt varit händelserikt för oss på Wargön Innovation - projekt har avslutats och nya har startats igång, precis som det ska vara i en verksamhet som vår. Vi har korat vinnaren av vår innovationstävling, anordnat ett välbesökt och uppmarksammat seminarie under Almedalen, installerat den efterlängtade sorteringsmaskinen, firat ett år i test- och demoanläggningen med öppet hus och kommer under kommande treårsperiod att finansieras av EU genom Tillväxtverket, Vänersborgs kommun, Västra Götalands Regionen och vår nye finansiär Fyrbodals kommunalförbund.

Utan våra finansiärer, våra fantastiska entreprenörer och våra ovärderliga samarbetspartners hade vi aldrig lyckats.

Under 2020 fortsätter vi vårt arbete och ser fram emot ett nytt händelserikt år.

God Jul och Gott nytt år önskar vi på Wargön Innovation med ett axplock av allt som har hänt under året och missa inte vårt traditionsenliga julbrev lite längre ned.

Årets ...

... Almedalen
"200 ton om dagen - varför bränner vi upp framtidens mode?" var ett uppskattat inslag under Almedalen. Inför ett fullsatt seminarietält lyftes den cirkulära textila värdekedjan där både problematik och möjligheter fick utrymme att diskuteras av de tolv panelmedelemmarna.

 

...milstolpe
Under sommaren installerades del ett av den automatiserade demoanläggningen för textilsortering hos oss på Wargön Innovation. För att skapa ett hållbart cirkulärt flöde av insamlade textilier måste flera olika tekniker och arbetsflöden testas och utvärderas för att hitta smarta och kostnadseffektiva lösningar. Högskolan Väst står för anläggningen som i sig är en innovationsmiljö för textilsortering, men den ger framförallt förutsättningar att utveckla den marknad som behövs för sekundär textilråvara.

I september bjöd vi tillsammans med Vänersborgs kommun in till öppet hus för att fira ett år i anläggningen och samtidigt passade vi på att inviga textilsorteringsmaskinen .

Se livesändningen här
 
Läs mer om demoanläggningen
 
Läs mer om öppet hus

... coolaste
Årets coolaste entreprenör som knutits till Wargön Innovation är Rebecca Josefsson som driver företaget Tomorrow Textiles. Hon är en modig entreprenör som ger svensk ull plats i finrummet genom att våga ifågasätta gamla sanningar gällande ull utmanar hon systemet.

 

...insats
Imponerande 7000 kg textilier samlades in under den nya Trestadssatsningen Textiljakten. Stort tack till alla skolelever och kommuninvånare i Trestad som har rensat skåp och garderober för att få ihop denna ansenliga mängd som nu går till återbruk och återvinning. Nästa år kör vi igen!

 

... vinnare
ViridiFibras biobaserade odlingsduk tog hem vinsten i innovationstävlingen "Material och metoder för framtidens jordbruk" under Borgeby Fältdagar. Killarna bakom företaget planerar för fler produkter och har odlingsduken ute till försäljning. Besök deras hemsida!

Läs mer!
Läs mer!
Läs mer!

En liten tid vi leva här med mycket möda och stort besvär ...

Ja, så går en del av texten i en väldigt känd svensk julvisa, med ett dunkelt ursprung från 1815. Drygt 200 år på nacken och en ikon vid ett klassiskt svenskt julbord.
Texten handlar om tomtarnas vedermödor inför den korta julen, att ordna och färdigställa allt till allas belåtenhet.
Och var det tufft för 200 år sedan kan ni ju bara tänka er hur tufft det är idag.

Bedömningen för årets julhandel ligger någonstans mellan 70-80 miljarder kronor. 23 miljarder enbart på julklappar. Det är mycket pengar det. Men eftersom vi på Wargön är materialnördar så kan man också säga, det är mycket material det. Med mycken möda och stort besvär har råvaror omvandlats till material, som hamnat i produkter, som transporterats till en användare någonstans i Sverige, för att sen efter användning gå ett okänt öde till mötes.

Vi på Wargön är övertygade om att vi kan förenkla livet för tomtarna genom att göra både materialen och materialflödet smartare. Men det är inte enkelt.
Under resan med Wargön Innovation har vi lärt oss att det faktiskt inte bara handlar om att byta ett material mot ett annat.

Cirkulära modeller tydliggör vilken komplex fråga det snabbt blir, och adderar vi sen ramverk som ekologi, ekonomi och sociala aspekter så blir det riktigt knepigt. Det är ju inte bra om priset för att ersätta fossila råvaror med vissa växter utarmar biologisk mångfald. Eller om fabrikerna som tillverkar materialen är fossildrivna, vilket är vanligt. Produktionsledet är ofta helt avgörande för miljöprestandan och i den textila värdekedjan står produktionsledet för 80 procent av miljöpåverkan.

 

Så vi slår ett slag för närodlat och närproducerat, bättre koll och större möjligheter till cirkulära materialflöden. Det kommer vara vårt fokus de närmsta åren, att stötta tomteverkstäderna att ställa om till en hållbar och cirkulär framtid.

Hohoho!

Halva WI-gänget julfina i anläggningen.

FÖLJ VÅRT ARBETE I WARGÖN INNOVATION PÅ:

Facebook LinkedIn Besök Wargön Innovations webbplats

WARGÖN INNOVATION AB är ett helägt dotterbolag till Innovatum AB med visionen att framtidens hållbara material utvecklas och produceras i Sverige. Målet är att utveckla en plats där entreprenörer kan ta materialinnovationer vidare. Med den beprövade arbetsmodellen ”gram-kilo-ton” tas innovationen från laboratorie- och forskningsmiljö till industriella pilotvolymer, redo att presenteras för marknaden.

Projektet finansieras av:

 

Wargön Innovations Test- och demoanläggning, Mälderistvägen 1, Vargön

www.wargoninnovation.se
Skicka e-post»

Klicka här för att avregistrera din adress»

 

Postman