Ser brevet konstigt ut? Öppna brevet i webbversionen

Nyhetsbrev

Mars 2020

Vi levererar medicinsk kompression till Sveriges regioner och kommuner. Vårt sortiment uppfyller alla medicinska riktlinjer och även brukarens krav på komfort och funktion - i massor av färger.

 
mediven cosy

Senaste nytt från oss på medi

I skrivande stund har vi nu avverkat de första veckorna där vi alla tydligt påverkats av den pågående corona-pandemin. Hos oss på medi kan vi konstatera att det ser lite annorlunda ut men att verksamheten i stort sett fungerar utan avbrott trots rådande omständigheter.

Det som har varit mest påtagligt för oss är de olika direktiv som ni kunder har blivit tvungna att rätta er efter. Vissa regioner och arbetsplatser har beslutat att ingen av er som jobbar där får delta i externa kurser eller ta emot besök från leverantörer. Då detta har skett har vi naturligtvis anpassat oss efter det. Vissa kurser har genomförts, men med färre deltagare. Flera av våra besök har också genomförts medan andra har fått skjutas på framtiden eller omvandlas till digitala möten via Skype. Det är alltid kundens val som avgör.

Vårt Lymfseminarium som skulle ha ägt rum i Stockholm den 23 april har vi skjutit fram. Nu är ett nytt datum bokat, den 11 november i höst. Se mer information om detta längre ner i nyhetsbrevet.

Vi som jobbar på kontoret här i Sverige har i övrigt inte påverkats så mycket. Vi fortsätter med vår verksamhet och ser till att era ordrar och leveranser registreras och levereras i tid. Naturligtvis följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer med avstånd och handhygien etc. som alla andra.

Det vi har gjort, både på vårt lilla kontor här i Sverige och på medi worldwide, är att se över våra beredskapsplaner ännu mycket bättre än innan. Hittills löper allt på, men det är en nyttig övning och en trygg insikt att veta hur vi går tillväga om läget snabbt skulle förändras. Det enda vi kan behöva flagga för just nu är att ett fåtal leveranser kanske tar ett par dagar längre än normalt. Vi hoppas att ni har förståelse för det.

Vi är också mycket glada att kunna hälsa Jonas Burman välkommen som ny kollega på medi Sweden. Läs mer nedan.

Slutligen vill vi sända en stor uppskattande hälsning till alla er som jobbar inom vården. Ni är fantastiska. Tack för att ni finns!

 
 

Flexibla lösningar för kurser och besök

Vi befinner oss i en väldigt annorlunda tid, med nya förutsättningar och andra aspekter att ta hänsyn till.

På medi fortsätter vi att jobba med support och utbildning till dig som vårdgivare, men vi hittar nya vägar.

Vi kommer gärna ut på besök till dig/er på er arbetsplats för genomgång/utbildning och/eller för att hjälpa till med konsultation och utprovning av material till patient.

 
 

Vill du ha vår hjälp med utbildning, ställer vi upp även om ni är en väldigt liten grupp – och vi ser till att skapa förutsättningar som fungerar och känns bra för just dig/er.

Förutom fysiska besök, erbjuder vi som vanligt support via telefon och mail, och vi kan även ordna genomgång och support via virtuella lösningar där vi möts via webben (Skype, Facetime etc). Hör av dig, så diskuterar vi bästa lösningen för dig.

Vi besöker dig naturligtvis bara om vi är friska och stannar hemma minst 2 friska dygn efter minsta symtom.

Det schemalagda kursprogrammet för april och maj kvarstår till största delen fortfarande om inget nytt inträffar. I så fall kommer vi att gå ut med information till alla er som är anmälda. Se även separat information om våra kurser längre ner här i nyhetsbrevet.

 
 

 

Boka gärna in ett möte med Jonas framöver.

Kontaktuppgifter:
Mail: j.burman@medi.se
Mobil: 0709-96 02 84

 

Välkommen Jonas Burman

Jonas är ny Produktspecialist hos medi Sweden. Han är Leg. Sjukgymnast med flera års erfarenhet från bl.a. Kärnsjukhuset i Skövde och Primärvården i Örebro. De senaste åren har han arbetat som Produktspecialist främst med Stomiprodukter och kommer närmast från en tjänst på Coloplast AB.

På medi kommer Jonas att arbeta med vårt breda sortiment av medicinska kompressionsprodukter inom Flebologi och ansvara för följande regioner:
Femklövern (Dalarna, Södermanland, Uppsala, Västmanland & Örebro), Östergötland och Norrbotten.

Vi är mycket glada att ha Jonas hos oss och ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder i dessa områden utökad närvaro och service då Jonas kommer att utgå från hemmet i Strängnäs.
 

Länsindelning produktspecialister
 
 

Mobilnummer och postnummer

Eftersom vi tidvis har haft problem med att avier försvinner i posten, så rekommenderar vi att ni alltid fyller i patientens mobilnummer på alla beställningar som ska skickas direkt till patienten.

Detta gäller oavsett om ni gör beställningen per fax, mail eller via e-shopen.

I och med att mobilnummer finns angivet så får patienten en avisering via SMS och kan hämta ut sitt paket utan pappersavi.

Vi vill samtidigt påminna om att det är viktigt att fylla i korrekt postnummer för att leveransen ska gå fram. Postnumret behöver anges i formatet XXX XX.

Detta gäller särskilt beställningar som görs i vår e-shop då de går in i produktions- och leveranssystemet automatisk utan att vi har någon möjlighet till kontroll.

Vilka vann boken?

I vårt förra nyhetsbrev fanns möjligheten att vara med och tävla om ett exemplar av den nyutgivna boken Lymfologi: En guide i teori och praktik av
Pia Bergholm. Vi lottade ut 10 st.

Vinnare blev:
Birgitta Barsegård, Helsingborgs lasarett
Emilia Grebner, Universitetssjukhuset i Linköping
Elin Holmsten, Blekingesjukhuset
Lotta Jönsson, SUS Lund
Reinhard Kersting, Samrehab Vimmerby/Hultsfred
Anna Lauritzson, Hässleholms sjukhus
Karin Nordin Andersson, Höglandssjukhuset Eksjö
Cilla Ekwall, Mälargården Rehab center
Maria Söderström, Norrlands universitetssjukhus
Christina Pihlgren, NSVH VC Håsten

Samtliga vinnare har blivit kontaktade per e-post.

 
utlottning bok

En chans till att tävla om boken

Vi fick in väldigt många tävlingsbidrag till utlottningen av Pia Bergholms bok Lymfologi: En guide i teori och praktik. Så vi bestämde oss för att ha en tävlingsomgång till.

Skriv ett mail till info@medi.se och svara på frågan:

Vilket nytt datum är bokat för medi's Lymfseminarium?

Skicka ditt svar senast den 17 april. Vi presenterar vinnarna i nästa nyhetsbrev.

 
medi kalender

Kvarvarande kurser genomförs för er som kan

Vi fortsätter under våren att diplomera flera grupper i både grundnivå och fortsättningsnivå av våra kurser för er som kan.

De kurser som enligt vårt kursprogram är schemalagda i Dalarna, Norrbotten, Stockholm, Västmanland, Östergötland och Skåne under april och maj planerar vi att genomföra om inget nytt inträffar. Ni som är anmälda har kvar era platser och ni som vill anmäla er har fortfarande möjlighet att göra detta.

Våra kurser hålls alltid i små grupper och nu har många deltagare blivit tvungna att avboka, så grupperna har blivit ännu mindre. Vi utgår ifrån att ingen deltagare dyker upp på kursen med symtom och vi som är instruktörer håller oss till samma strikta regelverk som ni.

Vårens kursschema kan du ladda ner här i pdf-format eller så läser du direkt på vår hemsida, där du också anmäler dig.

Utöver de schemalagda kurserna finns dessutom alltid möjligheten att boka en kurs på din arbetsplats. Kontakta i så fall din produktspecialist.

Se även informationen i början av detta nyhetsbrev om hur vi anpassar oss till den rådande Corona-situationen.

Kursschema som pdf
Aktuellt kursschema på hemsidan inkl. anmälan
Länsindelning produktspecialister
 
Kurser måttagning
Kurser måttagning

Lymfseminariet flyttat till 11 nov

Vårt Lymfseminarium som skulle ha gått av stapeln den 23 april i World Trade Center i Stockholm är nu flyttat till den 11 november i höst.

Tider, program och plats är oförändrade, bara datumet är ändrat. Alla som är anmälda har kvar sina platser och det finns fortfarande lediga platser kvar som det går utmärkt att anmäla sig till.

Är du anmäld och inte längre vill delta, så behöver du höra av dig till oss eftersom vi tar ut en no-show-avgift för dem som uteblir. Du kan skicka ett mail till info@medi.se eller ringa vår Kundservice: 08-96 97 98.

Vi kommer även att göra ett separat utskick till alla anmälda, så du kan också svara på det.

Klicka här för att se hela programmet och anmäla dig
 
Lymfseminarium

"Lyssna på din kropp och ta hand om den."
Rieky van Elk, lymfödempatient

Om du har ödem behöver du kompression – det är budskapet från lymfödempatienten Rieky van Elk, som använder mediven kompressionsärmar och circaid justerbar kompression för att behandla sin sjukdom.

Rieky van Elk från Nederländerna utvecklade lymfödem i höger arm efter två episoder med bröstcancer. Hon har nu lymfödemet under kontroll – främst tack vare kompressionsplaggen som hon bär dag och natt. I intervjun med medi förklarar 62-åringen varför det var så svårt att påbörja behandlingen av lymfödemet, och varför det är så viktigt att patienterna själva spelar en aktiv roll i sin behandling, läser på om ämnet och sköter om sina kroppar.

”Jag fick diagnosen bröstcancer 2004 och genomgick en partiell mastektomi. Jag genomgick en till partiell mastektomi 2009, och då tog man också bort lymfkörtlarna. Sedan började jag behandlas med kemoterapi. Jag märkte en förändring mellan femte och sjätte sessionen: Jag stod framför spegeln och såg att min högra armbåge var tjock och svullen.

Tyvärr är cancer vanligt i vår familj. Min pappa dog av sköldkörtelcancer redan 1969. Min mamma och min syster har båda två episoder med bröstcancer bakom sig, och min syster utvecklade också lymfödem i höger arm efter det. Hon var inte förvånad över att få cancer, men det var fortfarande mycket svårt för min familj att acceptera diagnosen.”

Behandlingsstrategi

Min läkare nämnde inte någon specifik behandling. Jag fick en lista med olika behandlare, men alla hade redan långa väntelistor för nya patienter. De sa också att behandlingen kunde börja först efter kemoterapin och att jag skulle vänta sex veckor. Det visade sig senare att den här informationen var felaktig och att jag skulle ha påbörjat behandlingen med en gång. Jag frågade min syster om råd och hon gav mig bandage, så att jag kunde börja behandla mig själv med en gång. Jag är ju sjuksköterska, som tur är, så jag hade den kunskap jag behövde för att sätta på bandagen själv.

Jag sa till mig själv: du behöver det, det är bara att göra. En gång träffade jag en kvinna med ett mycket tjockt ödem i armen, dubbelt så stort som hennes normala arm. När jag såg det bestämde jag mig för att jag aldrig skulle få ett så uttalat ödem. Först bar jag ett flatstickat armplagg och en handske utan fingrar. Min syster hade burit flatstickade plagg i många år, så jag visste redan att om man har ödem, då behöver man kompression.

Några månader senare gick jag till den nederländska ödempatientföreningen och träffade Els Brouwer. Jag besökte också kongresser i Nederländerna och International Lymphoedema Framework i Washington, där jag såg många produkter. Till slut stötte jag på circaid på medi Masterclass i Nederländerna.

Dagtid har jag en mediven 550 A-E (handske) klass III och C-G (arm) klass III. Dessa flatstickade plagg är som mest användbara på dagen och de håller mitt ödem under kontroll, men på kvällen och natten vill jag ha något annat. Därför tycker jag så mycket om att ha den mjuka circaid juxtafit arm, eftersom det är så bekvämt att ha på sig. På så sätt kan jag ha kompression för armen och handen 24 timmar om dygnet.

Jag älskar circaid, eftersom jag för armen behöver ombytet från det flatstickade plagget till en justerbar kompressionsprodukt på kvällen. Jag använder också circaid Built-In-Pressure systemkort för att kontrollera och skapa rätt tryck.

Nu har jag burit kompressionsplagg i åtta år. För det mesta bär jag de vackra färgerna från medi, så att det passar min övriga klädsel, och jag får massor av positiva kommentarer från folk i min omgivning. Ibland frågar barn vad jag har på mig. Då säger jag: Jag har en sjukdom som gör min hand tjock; det här plagget gör att den håller sig smal!

Jag är aktiv medlem i en lymfödempatientförening, NLNet Dutch Network Lymphoedema and Lipoedema. Jag svarar på olika frågor från patienter. Ibland letar de efter en bra behandlare i sin stadsdel eller så vill de ha information om plagg eller sjukförsäkringar, eller hur man på annat sätt kan få ekonomiska bidrag till sin kompressionsbehandling.

Jag är sjuksköterska, så jag har medicinsk kunskap. Jag läser också mycket om det här ämnet, utbyter erfarenheter med min syster och går på kongresser för att få reda på mer om nya behandlingsalternativ.

Jag tränar mycket – sådant som jag mår bra av: andning, yoga, promenader och simning. Jag försöker också att äta hälsosamt och hålla vikten – och så bär jag så klart mina kompressionsplagg varje dag! Fysisk aktivitet samtidigt som du bär kompressionsplagg är det bästa sättet att behandla ödem. Och ju högre BMI du har, desto tjockare blir ditt ödem."

Vad är ditt budskap till andra patienter med lymfödem?
”Lyssna på din kropp och ta hand om den. Prata med andra om din sjukdom och fokusera på de positiva sakerna i livet!”

Klicka här för att läsa mer om mediven 550 arm på vår hemsida
Klicka här för att läsa mer om circaid justerbar kompression på vår hemsida

Vad tycker du om våra nyhetsbrev?

Vi är tacksamma för kort feedback. Tumme upp eller tumme ner?

Feedback

0 1
     
 
 

Kontakta oss gärna om du vill veta mer:

Kontakta oss
 
Tel: 08-96 97 98
Fax: 08-626 68 70
Epost: info@medi.se
Mån - Fre 07:30 - 16:30
medi Sweden AB
Box 6034
192 06 Sollentuna
Service
 
Kurser
Seminarier
Filmer
Kontakta oss
Sociala Medier
 
Facebook Twitter Google+
Instagram LinkedIn YouTube
Brevet skickades till
Klicka här för att avregistrera din adress
Do not click this link

Postman