Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

 

Med en annalkande vår i sikte kommer här en påminnelse om allt det fantastiska arbete som pågår runtom i Västra Götaland att behålla servicen på landsbygden och i skärgården!

Gemensamt för många av de satsningar som pågår är samverkan kring platsens utveckling där service är en pusselbit tillsammans med exempelvis kulturvärden, samhällsplanering, näringslivsutveckling och turism.

I årets första nyhetsbrev ger vi även tips om utlysningar, kommande projekt och rapporter om läget i Västra Götaland. Trevlig läsning och låt dig inspireras!

Jane Boyton och Lisa Lundin
Regionutvecklare, Västra Götalandsregionen

 

Boka in den 13 maj i almanackan!

Då bjuder vi in till partnerskapsträff för det regionala serviceprogrammet och får ta del av vad som är på gång nationellt, lyssna till erfarenheter från olika utvecklingsprojekt i länet och tillsammans diskutera vad vi vill ska ske inom programmet de kommande åren. Återkom gärna med input.

 

Vi som håller ihop arbetet med det regionala serviceprogrammet.

Lisa Lundin och Jane Boyton
Koncernkontoret VGR
Avdelning Näringsliv

 

Foto: Lena Wingård

 
 

Foto: Börje Nilsson

 

Koster bildar utvecklingsbolag för ett livskraftigt samhälle

På Koster, Strömstads kommun, har man nu bildat ett utvecklingsbolag för att mer effektivt kunna arbeta mot visionen om ett livskraftigt samhälle. Här samverkar åretruntboende och deltidsboende för öns gemensamma bästa och samlar ett utvecklingskapital i det gemensamt ägda bolaget AB Kosters Framtid. Bolaget kommer bland annat arbeta aktivt för att leta efter och förvärva mark för bostadsbyggande och man har idéer om att starta serviceverksamheter inom matlagning och utveckla transporter för bofasta. Man har redan fått klartecken om att få bygga ett tiotal hyreslägenheter.

När Kosters samhällsförening genomförde en lokal ekonomisk analys (LEA) blev det tydligt att utvecklingen inte var hållbar och att samhället riskerade att utvecklas till ett pensionärs- och sommarboende utan skola eller butik. Samtidigt såg man att det fanns en mängd möjligheter; många vill flytta till Koster för att bo permanent! Både ungdomar och barnfamiljer står i kö. Det finns en unik miljö och – faktiskt - många jobb! Visionen för Kosteröarna på 5 års sikt formulerades med målet att bygga ett attraktivt och livaktigt samhälle, 50 nya bostäder, förskola och skola och bättre kommunikationer. Fyra utvecklingsprojekt är nu igång, som vart och ett driver arbetet framåt inom områdena Boende, Koster som unik livsmiljö, Service året runt och Långsiktigt hållbar turism.

Utvecklingsarbetet som drivs på Koster finansieras bland annat av Västra Götalandsregionens regionala serviceprogram. Läs mer om vad som pågår på Koster.

 

 

Vill du veta mer om hur du kan samla byn till gemensam sak? Gå med i aktiva byar

Aktiva byar är en samlingsplats för praktisk självorganiserad byutveckling.

Illustration: Aktiva Byar

 

Här hittar du inspiration från Röstånga, Uddebo, Svartådalen och Skattungbyn och kan läsa mer om hur du kan bli en del i gemenskapen.

 

I Skaraborg stöttar man eldsjälar

I Skaraborg pågår Distanskurs i Ortsutveckling! Kursen riktar sig till eldsjälarna, de som brinner för sin ort. Man har studerat olika metoder i landet och sett att den gemensamma nämnaren, för framgångsrik ortsutveckling, är att det finns lokala eldsjälar.

Unik kurs för lokal utveckling – artikel i Skaraborgsbygden

 

Dalsland behöver anställa – rekrytering av hemvändare pågår

I ett försök att få fler att upptäcka fördelarna med att bo i Dalsland och locka arbetskraft till företag och offentlig sektor arrangeras två dagar i Stockholm 20-21 januari under namnet ”Dalsland kommer på besök. Under dagarna gjorde företagare, politiker och tjänstepersoner gemensam sak i att visa upp och diskutera landskapets möjligheter.

Runt 500 personer minglade på Junibacken. Dalsland kommer på besök arrangerades av föreningen Ett Dalsland i Tillväxt (eDIT) i samarbete med bland andra, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmåls kommuner, Dalslandsdelen av Vänersborgs kommun, Dalslands Turist AB, Dalslands Sparbank samt det dalsländska näringslivet.

Arrangörsgruppen haft uppföljningsmöte är så tacksamma och glada över alla hejarop och positiv energi man mötts av. Nu utvärderar man. Därefter kommer man jobba vidare i samma anda. Planering är redan igång!

Läs artikel om eventet i Dalslänningen

Foto: Tommy Löfgren

 

Hur ser den yngre generationen på sin hembygd? Varför inte fråga

Fem kommuner i Västra Götaland, Essunga, Tibro, Falköping, Sotenäs och Skövde, har kartlagt ungas uppfattning om den lokala utvecklingen och undersökt om kommun, arbetsliv och kommunens marknadsföring och framtida utveckling, stämde överens med de ungas syn på densamma.

Många av de intervjuade vill bo kvar i sin kommun i framtiden. De upplever dock att den begränsade arbetsmarknaden starkt påverkar möjligheterna att hitta ett arbete där de får jobba med det de verkligen önskar.

Läs och låt dig inspireras av de ungas röster

 

Nominera till unga landsbygdspriset

Nu är det hög tid att nominera företagare till Unga Landsbygdspriset i Väst 2019. Två unga företagare har chans att vinna 25 000 kronor vardera . Ta chansen och uppmärksamma en duktig företagare på landsbygden i Västra Götaland!

Från och med 1 februari 2019 till och med 17 mars 2019 går det att nominera pristagare. För att ha chans att vinna priset ska man vara 15-30 år, bo och vara verksam med sitt företag på landsbygden eller i tätort med mindre än 10 000 invånare.

Nominera till unga landsbygdspriset i Väst

 
 

Läs om 2018 års vinnare av Unga Landsbygdspriset i Väst

Marielle Örtengren som framgångsrikt driver camping i Dalsland och Martin Spjut i Öxabäck, Marks kommun, som satsar stenhårt på kvalitet i skogsröjningen, något som förmodligen har bidragit till att hans företag går bra trots en tuff marknad med väletablerade konkurrenter.

Marielle vågade satsa på sin dröm – artikel i VGRFokus

Martin röjer skog med kvalitet och hållbarhet - artikel i VGRfokus

 

Företag inom naturturism har möjlighet till mikrostöd!

Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen ger stöd till naturturism

Målet är att det ska finnas internationellt efterfrågade upplevelser, produkter och erbjudanden inom naturturism i Sverige.

Läs mer om utlysningen och ansök här

För mer information kontakta:
Thomas Forslin
Västra Götalandsregionen
thomas.forslin@vgregion.se
010-4411640

 
 

På gång i Essunga – fem byar ska enas om en utvecklingsplan

Essunga är en av Västra Götalands minsta kommuner. Servicen är koncentrerad till centralorten. I projektet arbetar man just nu med fem lokala utvecklingsgrupper från olika delar av kommunen för att i nästa steg tillsammans ta fram en plan för att stärka hela kommunen.

Projektet, hittills, har lett till att man samlats flera aktörer och föreningar och då sett vilken potential man har tillsammans. Organiseringen i utvecklingsgrupper ger människor utrymme och en kraft att säga vad man tycker och att se en framtid på platsen. Ett sådant här projekt är också viktigt för att kunna balansera mellan centralort och mindre platser.

Projektet är en del i Samverkan för regional serviceutveckling – hållbara platser som pågår på totalt 9 platser i länet. Målet är att utveckla mindre orters näringsliv, serviceutbud, sociala trygghet, sammanhållning och attraktivitet som en helhet.

Läs mer om projektet.

 

Maritim service och besöksnäring – ny satsning längs kusten i Bohuslän, längs Dalslands kanal och i Vänern

Under 2019-2020 kommer Västra Götalandsregionen med stöd från Tillväxtverket att göra en ny satsning på platsutveckling som vi kallar Maritim Service och Besöksnäring. Denna gång fokuserar vi på platser längs kusten i Bohuslän, längs Dalslands kanal och i Vänern, som är viktiga för besöksnäringen i Västra Götaland. Eftersom vi ser att service är en viktig faktor i besöksnäringen riktar vi in oss på platser med en butik. Projektet drivs av Västarvet i samverkan med Näringslivsenheten VGR och Turistrådet Västsverige.

För mer information om projektet kontakta Björn Olén, Västra Götalandsregionen, Västarvet, bjorn.olen@vgregion.se

 
 

Hållbar Platsutveckling – hur är kunskapsläget?

Hållbar platsutveckling har blivit ett begrepp som används vitt och brett inom bland annat landsbygdsutveckling. Men vad finns det för metoder inom platsutveckling? Det ville Västra Götalandsregionen ta reda på och finansierade tillsammans med MISTRA framtagandet av en kunskapsöversikt.

Ta del av MISTRA:s kunskapsöversikt

 

Hur mår vi i Västra Götalands olika geografiska områden? Här är några intressanta rapporter att ta del av

Är vår bästa tid nu? Västra Götalandsregionen genomför en gång per år en samlad analys av tillståndet i regionen i ett invånar-perspektiv.

Vart femte till sjätte år görs en mer omfattande genomgång med ett längre tidsperspektiv och där mer vikt läggs vid jämförelser med utvecklingen i omvärlden. Detta är den sammanfattande rapporten av en sådan genomgång för 2018. Den har tagits fram vid enheten för samhällsanalys vid koncernkontoret, Västra Götalandsregionen.

Läs Vår bästa tid är nu

 

Hemma Väst - SOM-forskare fokuserar på utmaningar kring boende

Boende på landsbygden upplever att de bor för stort och i staden bor man för trångt. Ta del av den årliga Västsvenska SOM-undersökningen som bygger på enkätfrågor riktade till 6 000 personer mellan 16 och 85 år bosatta i Västra Götaland och Kungsbacka kommun. I årets sammanfattande rapport "Hemma Väst" sätter forskarna på SOM-institutet fokus på utmaningar som boendefrågan ger upphov till. De beskriver bland annat variationer i boendemiljö, boende och hälsa, och till upplevelsen att känna sig hemma i Västra Götaland.

Ta del av rapporten Hemma Väst

 

Seminarium om Cirkulär ekonomi

Under 2018 bjöd vi in er i partnerskapet till ett seminarium om Cirkulär ekonomi. Vi fick ta del av exempel på Företagssamverkan i Sotenäs och social cirkulär ekonomi i Uddebo och hur Lokal Ekonomisk analys (LEA) kan utgöra en grund för ett hållbart utvecklingsarbete på en ort. Vi hoppas kunna bjuda in till fler seminarier på olika teman. Hör gärna av dig om du har idéer om områden där du vill ha mer kunskap!

 
 
 

Förlängning av regionalt serviceprogram till 2020

Västra Götalandsregionen har nu beslutat om förlängning av det regionala serviceprogrammet för landsbygd och skärgårdsområden till 2020.

VGR hoppas nu kunna stötta fler insatser som stimulerar till en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig service för medborgare och näringsliv i gles-, landsbygd och skärgårdsområden.

Läs mer om programmets insatsområden och mål samt vilka utvecklingsprojekt som kan få stöd.

 

Om regionala serviceprogrammet

Det regionala serviceprogrammet är ett regeringsuppdrag som Västra Götalandsregionen har fått av näringsdepartementet. Mer information: www.vgregion.se/rsp

Du som får det här nyhetsbrevet tillhör vårt partnerskap för utvecklingsarbete i skärgårdsområden och landsbygder. Hör av dig till Västra Götalandsregionen om det är något på gång inom serviceområdet som vi bör känna till eller för att du behöver kunskap eller resurser för att kunna genomföra ett bra serviceprojekt!

 

 

 

Näringslivsavdelningen, koncernstab regional utveckling,Västra Götalandsregionen

www.vgregion.se/regional-utveckling | Facebook.com/UtvecklingVastraGotaland

 

 

Avregistrera dig från nyhetsbrevet

Postman