Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

Juni 2024

KTP Transformation

En av mina klasskompisar inledde alla sina presentationer med ”Redan de gamla grekerna …” helt oavsett vad han presenterade. Jag minns fortfarande när han inledde en uppsats om en dag i skogen med orden ”Redan de gamla grekerna plockade lingon”.

När det gäller KTP (Knowledge Transfer Partnership) var det inte de gamla grekerna utan de gamla britterna som startade det redan på 1970-talet. Efter att ha varit en väl bevarad hemlighet under lång tid tog Högskolan Dalarna KTP till Sverige för tretton år sedan. Vi på Högskolan i Gävle började använda KTP som modell för nio år sedan, och har efter det genomfört ett antal lyckade KTP-projekt med företag i regionen.

Nytt nu är att vi tar KTP vidare med projektet KTP Transformation som är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Gävle och IUC Gävleborg och finansierat av projektparterna, Tillväxtverket, Europeiska unionen och Region Gävleborg. Idén med projektet är att ge små och medelstora företag i Gävleborg bättre förutsättningar att anpassa sig till en mer hållbar och cirkulär verksamhet genom användning av den beprövade samverkansmodellen KTP.

I korthet innebär KTP-modellen att en nyutexaminerad akademiker arbetar heltid med ett strategiskt utvecklingsprojekt hos ett företag i regionen. Akademikern anställs på IUC Gävleborg men placeras på företaget som projektledare. Akademiska coacher från Högskolan i Gävle och företagsutvecklare från IUC Gävleborg kommer att kopplas till projekten för att stödja och vägleda. Processledare från Högskolan i Gävle och IUC Gävleborg kommer att ansvara för genomförandet av projektet under hela projektperioden.

Är du intresserad av att veta mer?
Besök IUC Gävleborgs hemsida

 

 

Joakim Helmbrant
Processledare KTP
Högskolan i Gävle

Nyheter

Nytt AI-system gör maskiner mer effektiva

Forskare på Högskolan i Gävle har tagit fram ett AI-system som kan förutse och planera underhåll av maskiner inom industrin. Systemet gör att produktionen inte behöver stoppas i onödan, att reservdelar byts i tid, och att maskinerna håller längre.

Mer information om AI-systemet

 

Miljoner till forskning som ska hindra översvämningar

Högskolan i Gävle har tilldelats totalt 2,6 miljoner kronor från KK-stiftelsen till ett forskningsprojekt som ska förebygga effekter av översvämningar och skyfall. Forskningen kommer att bedrivas tillsammans med två privata företag som lägger till ytterligare 2,9 miljoner kronor i egenfinansiering.

Mer information om forskningsprojektet

 

Könsuppdelning på skolor riskerar öka mobbning

När barn delar upp sig i grupperingar med pojkar och flickor för sig så ökar problemen med grovt språk och mobbning. Det visar en studie där elever och personal på tre skolor intervjuades.
– Klimatet blev sämre bland både pojkar och flickor. En förklaring är att machokulturen förstärks, säger Silvia Edling, professor i didaktik vid Högskolan i Gävle.

Mer information om studien

 

Svenska året runt-tomater ofta bättre miljöval än nederländska

Produktion av mat har en stor påverkan på miljön med effekter som global uppvärmning, försurning och övergödning. Daniel Danevad, forskare vid Högskolan i Gävle, valde därför att analysera vilken miljöpåverkan svenska tomater har jämfört med dem som produceras utomlands.

Läs hela artikeln

Hänt sedan sist

Stort intresse för skräddarsydd utbildning

Högskolan i Gävles uppdragsutbildning inom missbruks- och beroendevård har lockat hela 150 deltagare i vår. Utbildningen har utformats i nära samarbete med kommunerna i Gävleborgs län.
– Samarbetet har gjort att vi har kunnat arbeta fram en kurs med tydlig nytta för deltagarna, säger Marie Hansson, kursansvarig och koordinator.

Mer information om uppdragsutbildningen

 

Regional mötesplats för social hållbarhet

Samverkansparterna Länsstyrelsen Gävleborg, Högskolan i Gävle, Rädda Barnen och RF-SISU Gävleborg arrangerar årligen "Regional mötesplats för social hållbarhet". I år handlade konferensen om psykisk hälsa och suicidprevention och ägde rum på Högskolan den 16 maj. Konferensen lockade nästan 130 deltagare som under dagen fick höra mer om strategiska initiativ, aktuell forskning, konkreta verktyg och pågående arbeten.

Mer information om konferensen

 

Sveriges första medborgarråd om klimatet

Stephan Barthel, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle, är en av ledarna för forskningsprojektet FAIRTRANS som under våren har inrättat Sveriges första klimatmedborgarråd. Medborgarrådet har bestått av 60 slumpvis utvalda medborgare som har rekryterats genom ”ett demokratiskt lotteri”. Personerna är utvalda för att i så stor utsträckning som möjligt representera Sveriges befolkning. Deltagarna i medborgarrådet har under våren träffats och diskuterat hur Sverige ska kunna minska sina utsläpp runt transporter med stöd av de främsta forskarna och experterna i Sverige. Den 19 maj lämnade medborgarrådet sina demokratiskt framröstade förslag till representanter från de politiska partierna.

Mer information om klimatmedborgarrådet

 

Amir Rostami tilldelades prestigefullt pris

Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, har tilldelats Nordeas Norrlandsstiftelses vetenskapliga pris för 2024. Priset delades ut i samband med Akademisk högtid den 19 april.

Mer information om priset

 

Forskarna på Slottet firade tio år

Ett 40-tal personer slöt upp vid det senaste Forskarna på Slottet. Det var som vanligt företrädare för både offentlig sektor och från näringslivet. Mötesplatsen har funnits i tio år och den här kvällen var det två teman som lyftes fram. Dels forskning kring ”Jämlika förutsättningar och deltagande i välfärden”, dels firandet av tioårsjubileet.

Mer information om tioårsjubileet

 

Ny film om samverkan med studenter

Se en film om Fastighetsnabbens samarbete med Högskolan där de tar emot studenter från olika utbildningsprogram. Ett samarbete som ger både dem och studenterna mycket. Är du också intresserad av att samarbeta med oss? Ta kontakt med oss för att diskutera hur du kan göra det, se kontaktuppgifter längst ned i nyhetsbrevet.

Fastighetsnabbens samarbete med Högskolan

På gång

10 juni: CiMAR

I juni så arrangeras en internationell konferens om marknadsföring på Högskolan i Gävle. Konferensen pågår i fyra dagar, men den första dagen, den 10 juni, med temat den gröna omställningen i industrin, är öppen för alla. Välkommen!

Mer information om programmet den 10 juni

 

18 juni: Forskarlunch med Lars Marcus

På vårens sista Forskarlunch på DoSpace föreläser Lars Marcus, professor i stadsbyggnad på Chalmers och gästprofessor på Högskolan i Gävle.Tid kl 12.00-13.00.
Vi bjuder på enklare lunch.

Mer information om lunchen kommer snart i kalendariet på vår hemsida

 

5 september: Hållbarhetsdag på Campus

Fira hållbarhet och hälsa på campus! Delta i festen och lär dig mer om hur du kan vara hållbar. Håll dig uppdaterad på våra sociala medier, fler uppdateringar kommer!

 

11 september: Den gröna samhällsomställningen i norr: Attraktiva samhällen

Välkommen till det femte i en serie seminarier om möjligheter och utmaningar kopplade till den gröna omställningen i norra Sverige, arrangerade av IVA Nord i samverkan med Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet. Värd för detta seminarium, som fokuserar på frågan om attraktiva och hållbara samhällen, är Högskolan i Gävle. Seminariet hålls på DoSpace kl 13.00-14.30

Mer information om seminariet

 

4 oktober: Samverkansdag

Näringslivs- och innovationsfrämjare bjuds in till en dag med samverkan i fokus. Hur arbetar vi tillsammans för att stärka näringslivet i regionen.

 

23 oktober: AIM DAY i Dalarna

Ta chansen och bolla din utvecklingsfråga med forskare och akademiker från Högskolan Dalarna under AIMday® Hållbar Framtid Dalarna, 23 oktober 2024. Forskare från Högskolan i Gävle kommer också att delta.

Idén är helt enkelt att forskare kan tillföra fördjupad kunskap, nya perspektiv och idéer som kan bidra till att belysa eller lösa ett företags fråga på ett nytt sätt. I diskussionerna kan det även skapas gynnsamma förutsättningar för nytt nätverk, fortsatt dialog och samarbeten.

Under AIMday hålls en workshop kring respektive fråga, där en tvärvetenskaplig grupp experter ger sin input på frågan och bollar den med frågeställaren. Inga andra deltar på workshopen och det är gratis att delta. En fråga – en workshop – en timme.

Investera en timme som kan förändra ditt företags framtid. Skicka in din fråga senast den 8 september.

Läs mer och skicka in er fråga här

 

Kommande i höst: Dagen för cirkulär ekonomi

Är du nyfiken på cirkulär ekonomi? Varför är det viktigt, vad kan det innebära för min verksamhet och var börjar jag? Välkommen att delta på en temadag om forskning inom cirkulär ekonomi där näringslivet och akademin möts för att ta del av intressanta föredrag om hur företag kan ställa om affärsmodeller, produktionssätt, försörjningskedjor och diskutera hur vi kan gå hand i hand i en sådan omställning.

 

Datum för hösten: After Work med forskare

I höst drar vi åter igång med våra populära After Work med forskare på Musikhuset/ Sjömanskyrkan i Gävle. På After Work får du möta Högskolans forskare som samtalar kring ett aktuellt tema i en informell och trivsam miljö samtidigt som du kan ta en fika eller något gott att äta.

Datum för hösten:

Tisdag den 27 augusti
Tisdag den 24 september
Tisdag den 29 oktober
Tisdag den 26 november


Tid: 17.30-19.00

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef för kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Samverkansspecialister

Joakim Helmbrant, övergripande
joakim.helmbrant@hig.se

 

Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning
signhild.olsson@hig.se

Nina Daskalova, Ekonomi
nina.daskalova@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link