Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

September 2023

Välkommen till nya samverkansmöjligheter med Högskolan!

Ny termin och nya möjligheter! I slutet på augusti började studenterna strömma till igen på campus i Gävle. Och det är alltid lika roligt. Nu är terminen igång och vi har välkomnat nära 3000 nya studenter till våra utbildningsprogram. Du som är arbetsgivare – här finns en pool av framtida medarbetare att börja samverka med redan nu!

I år ser vi en trend att många vill mötas fysiskt igen, våra möten och konferenser är välbesökta. Vår kalender är redan full av aktiviteter som vi hoppas ska leda till fördjupade relationer inom utbildning och forskning. Ämnen som tas upp är ofta kopplade till aktuella samhällsutmaningar.

Ett axplock från vad som händer den närmaste tiden är att vi startar upp våra Forskarluncher på DoSpace igen. En gång i månaden bjuder vi in till ett möte med en forskare och bjuder samtidigt på en lunchmacka. Den 12 september talar Stephan Barthel om svenskarnas inställning till klimat- och energiomställningen. Även After Work med forskare sätter igång igen efter sommaren. Första tillfället är den 25 september med temat översvämningar och hur vi ska hantera det i framtiden.

Den 5 oktober bjuder vårt strategiska forskningsområde Intelligent industri in till en industridag med fokus på samverkan och samma dag bjuder ASK (Arenan för social utveckling) in till en workshop; Hur ska vi förebygga att ungdomar dras in i kriminella nätverk. Den 6 oktober bjuder vi också in till en samverkansdag med fokus på näringsliv och innovationsfrågor.

Längre fram i november kommer vi att arrangera bland annat den internationella GIS-dagen i samarbete med Lantmäteriet och en forskningskonferens med fokus på vårdforskning i samarbete med Region Gävleborg.

Ett område som alla högskolor satsar mer på är ”livslångt lärande”. Att fler och fler yrkesverksamma vill komma tillbaka till högskolan för kompetensutveckling och karriärväxling. Nu pågår ett arbete på Högskolan i Gävle att ta fram skräddarsydda, behovsprövade korta utbildningar enligt ett koncept som kallas KUL (kursutveckling för livslångt lärande). KUL pågår redan för basindustrin, men nu utvecklas sådana här korta utbildningar även för fler målgrupper.

Ja, det är mycket på gång. Mer info hittar du längre ner i nyhetsbrevet eller på vår webb hig.se

Vill du veta mer ta kontakt med oss för att diskutera hur vi skulle kunna samverka. Du har kontaktuppgifter till våra samverkansspecialister längst ner i nyhetsbrevet.

Och skicka gärna nyhetsbrevet vidare till en kollega!

Vi ses i höst!

Tommy Löfgren
Avdelningschef för kommunikation och externa relationer

Nyheter

Utlandsfödda hade mindre problem med arbetsmiljön under pandemin

Skillnaderna var stora mellan hur utlandsfödda och svenskfödda upplevde arbetsmiljön före och under pandemin. Det visar en studie på ett tvätteri i Ockelbo.
- Utlandsfödda upplevde att arbetsmiljön var bättre än sina svenskfödda kollegor, men det är viktigt att fundera på varför, säger Jennie Jackson, forskare vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om arbetsmiljön under pandemin

 

Naturens egna lösningar krävs för att skapa klimatneutrala städer

Klimatneutrala städer går inte att åstadkomma enbart med hjälp av teknologi. Naturbaserade lösningar krävs också. Det visar en ny stor studie publicerad i Nature Climate Change som baseras på satellitdata från 54 europeiska städer.

Mer information om studien

 

Stora könsskillnader i domar vid ungdomsbrott

Flickor beskrivs som utsatta och pojkar som aggressiva. En studentuppsats från Högskolan i Gävle visar stora skillnader hur ungdomar beskrivs beroende på kön i LVU-domar. Nu är uppsatsen, skriven av Emelie Córdoba och Belinda Breed, nominerad i tidningen Socionomens C-uppsatstävling.

Mer information om studentuppsatsen

Vem ska ta hand om dig när du blir gammal?

Prognoser visar att det kommer att saknas mycket personal inom äldreomsorgen kommande år. I takt med att befolkningen lever längre blir det en utmaning att få arbetskraften att räcka till för att ta hand om oss när vi åldras.

Läs hela artikeln

Hänt sedan sist

Gruppbild från konferensen

Högskolans arrangemang lockade forskare från hela världen

I slutet av augusti stod Högskolan värd för en internationell konferens om social utveckling. Arrangemanget fick mycket beröm av forskarna som gästade Gävle.
– Det blev ett jättebra utbyte av kunskap och idéer, säger Sanaya Singh, internationell koordinator inom socialt arbete på Högskolan.

Mer information om den internationella konferensen

 

Introduktionsdag för nya studenter

Inför den här terminen har Högskolan välkomnat ca 3 000 nya studenter som nu har påbörjat sina utbildningsprogram och kurser hos oss. Fredagen den 25 augusti hade vi introduktionsdag för alla nya studenter, och på programmet stod bland annat en välkomstceremoni, guidade rundturer på Campus samt programintroduktion och upprop. Dessutom hölls en välkomstmässa utomhus med många företag och organisationer som passade på att visa upp sin verksamhet för våra nya studenter. Bland annat fackföreningar, gym, kultur- och musikarrangörer. Introduktionsdagen lockade omkring 600 studenter som var på plats och ännu fler deltog digitalt.

På gång

12 september: Forskarlunch med Stephan Barthel

Välkommen på forskarlunch där professor Stephan Barthel föreläser kring temat: Svenskarnas inställning till klimat- och energiomställningen. Vi bjuder på enklare lunch.

Mer information om Forskarlunch

 

14 september: Rättssäkerhet och digitalisering i beskattningen

Välkommen till en skattekonferens på Högskolan i Gävle med temat: Rättssäkerhet och digitalisering i beskattningen.

Mer information om konferensen

 

20 september: Lunchseminarium - Gävles resa mot klimatneutralitet 2030

Gävle kommun har beslutat att vara klimatneutralt till 2030 men vilka olika vägar finns det dit? Välkommen på ett lunchseminarium där du kan delta på plats eller digitalt. Vi bjuder på en baguette för de som deltar på plats.

Mer information om lunchseminariet

 

25 september: After Work med forskare om översvämningar

Välkommen till ett samtal under temat: översvämningar, där du får möta Högskolans forskare i en informell och trivsam miljö samtidigt som du kan ta en fika eller något gott att äta.

Mer information om After Work med forskare

 

26 september: Lunchföreläsning: Elektrifiering - el för alla, alla för el

Högskolan i Gävle och Bollnäs Cowork bjuder in till en lunchföreläsning där professor Ola Norrman Eriksson föreläser på temat; elektrifiering - el för alla, alla för el. Föreläsningen är gratis, men anmälan krävs. För er som vill kombinera det med en lunch så erbjuds en höstsoppa som betalas på plats.

Mer information och anmälan

 

26 september: Ålderdom i förändring

Äldre personer är idag mycket ”yngre” än vad den äldre generationen var för trettio år sedan. Ökad livslängd, bättre hälsa och medicinska framsteg förvandlar, aktiverar och förlänger människors ålderdom. Peter Öberg, professor i socialt arbete föreläser på Sandvikens Folkbibliotek på temat Åldersom i förändring. Fri entré.

Mer information om föreläsningen

 

5 oktober: ASK Arenaträff Hur förebygga att ungdomar dras in i kriminella nätverk?

Välkommen till en workshop där vi arbetar kring frågeställningen Hur kan vi samverka på nya sätt för att förebygga att ungdomar dras in i kriminella nätverk?

Mer information om arenaträffen

 

5 oktober: Dagen för Intelligent industri

Den 5 oktober bjuder vi in till dagen för Intelligent Industri. Kom och prata framtid och vad vi kan göra tillsammans.

Mer information om dagen för Intelligent industri

 

6 oktober: Samverkansdag

Högskolan i Gävle bjuder in dig som arbetar med näringslivs- och innovationsfrågor till en dag om samverkan mellan akademi och företagande. Vi gör det för att stärka samverkan mellan högskola och näringslivs- och innovationsfrämjare.

Mer information om Samverkansdagen

 

11 oktober: Hur fungerar det med återhämtning och flexibla arbetsformer?

Ger flexibla arbetsformer mer balans i livet? Eller minskar tiden för återhämtning när kraven på tillgänglighet ökar? Möt Johanna Edvinsson, doktorand vid Högskolan i Gävle som berättar om sin forskning inom området flexibelt arbete och återhämtning. Välkommen på lunchseminarium i Hudiksvall eller digitalt.

Mer information och anmälan till tematräffen

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef för kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Samverkansspecialister

Joakim Helmbrant, övergripande
joakim.helmbrant@hig.se

 

Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning
signhild.olsson@hig.se

Nina Daskalova, Ekonomi
nina.daskalova@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma