Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

September 2021

Samverkan är avgörande för att kunna göra skillnad

Inom Akademin för hälsa och arbetsliv vid Högskolan i Gävle fokuserar vi på utbildning och forskning kring fysisk, psykisk och social hälsa för människan som individ, i grupp, organisationer och samhällen. Samhället utmanas ständigt vad gäller strävan att uppnå en hållbar hälsa för alla. Ett exempel på det är den pandemi som just nu härjar över världen. Andra utmaningar handlar om en åldrande befolkning, ökad psykisk ohälsa och ett hållbart arbetsliv för alla.

För att kunna möta de samhällsutmaningar vi står inför genom utbildning och forskning av hög kvalitet är samverkan avgörande. Komplexiteten i frågor rörande hälsa låter sig inte fångas enbart ur ett perspektiv. Vi behöver ta oss an utmaningarna brett i samarbete mellan olika ämnesområden och samhällsaktörer för att den kunskap som utvecklas ska vara relevant. Genom samverkan utvecklas problemformuleringar och frågeställningar som inte uppkommer om utmaningarna ses ur ett perspektiv. Ny kunskap och innovation utvecklas som inte hade varit möjlig om problemet setts enbart ur ett perspektiv. Samverkan är därför avgörande för kvalitet och innebär att 1+1>2.

Vår utbildning och forskning utvecklas i samverkan med såväl näringsliv som offentlig sektor. Om du är intresserad av pågående forskningsprojekt vid akademin för hälsa och arbetsliv kan du se en sammanställning i vår årliga rapport ”Forskning pågår”. Om du är intresserad av att samverka kring frågor om hälsa så välkommen att kontakta oss.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

 

Annika Strömberg
Akademichef, akademin för hälsa och arbetsliv

Högskolan i Gävle

Nyheter

Översvämning i Gävle

En ny studie vid Högskolan i Gävle ger en mer tillförlitlig bild av byggande i anslutning till vattendrag och vilka områden som riskerar översvämningar. Kunskapen om var byggande kan ske med hänsyn till översvämningsrisker är dessutom begränsad inom stadsplaneringsfunktionen i många av landets kommuner, enligt en enkätundersökning med koppling till studien.

Läs hela artikeln

 

Gävle kan få fabrik för modern plaståtervinning tack vare deras uppsats

Kemisk återvinning av plast kan bli verklighet i Gävle. Ett företag har startat en förstudie för att undersöka möjligheterna att driva en fabrik där plastavfall återvinns genom så kallad pyrolys, en ny teknik som gör det möjligt att återvinna mer plast på ett effektivt sätt. Maja Lindborg och Josefin Zaar, båda nyutexaminerade från miljöstrategprogrammet i Gävle, valde i sitt examensarbete att fördjupa sig inom kemisk återvinning av plast och vilka förutsättningar det finns för det i Gävleborg.

Läs artikeln om vad deras examensarbete kan leda till

Hänt sedan sist

Vill du bli en medborgarforskare?

Vill du hålla koll på din hälsa och samtidigt bidra till forskning? 400 Gävlebor som laddar ner appen MyGävle erbjuds använda en Garmin vìvosmart 4 mot en symbolisk kostnad. Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och appen ska forskare undersöka kopplingen mellan stadsmiljön och Gävlebornas hälsa.
- Vi hoppas få så många boende i kommunen som möjligt att ställa upp, säger Matteo Giusti, forskare inom Miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om studien

Läs mer om hur du laddar hem appen MyGävle

 

Läs en kurs i höst - kompetensutveckling för ingenjörer

Undrar du hur man smartast förbättrar er produktion? Vet du att man kan driftsätta innan anläggningen är helt färdig? Med digital teknik finns fler möjligheter att göra optimala val och få kontroll på utfallet innan alla investeringar ens prioriterats.

Välj kursen Digital tvilling (start v 39) om du vill veta mer om hur du kan forma, övervaka och planera din produktion.
 
I kursen Virtuell driftsättning (start v 42) får du möjlighet att simulera, programmera och virtuellt driftsätta en maskin som är aktuell för just din verksamhet.

 

Anmälan till dessa, och fler kurser hittar du här

 

Nytt nätverk med fokus att stödja vuxenutbildning

På uppdrag av Skolverket startar RucX den 9 september ett nytt nätverk med fokus på att leda och stödja Gävleborgs- och Dalarnas läns vuxenutbildningar i att utveckla det systematiska kvalitetsarbete med särskilt fokus på nyanlända och flerspråkiga elever. Uppdraget genomförs inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för barn och elever som är nyanlända eller har annat modersmål än svenska. Femton skolhuvudmän är representerade i nätverket. Höstens fyra nätverksträffar kommer att ha fokus på det lokala förändringsarbetet och dess utfall, förutsättningar för att fånga utvecklingsbehov samt utbildning i flerspråkiga miljöer. På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om uppdraget kring nyanlända och flerspråkiga elevers lärande

Läs mer om uppdrag kring nyanlända och flerspråkiga elevers lärande

På gång

21 september: Forskarna på slottet om vätgas

Den 21 september är det dags för höstens första Forskarna på slottet med temat vätgas. Hur kan vätgas bidra till att sänka koldioxidutsläpp? Vad säger forskningen om vätgas? Kan min verksamhet ha nytta av detta och vara del i samarbetet?
Det kommer vi att tala om och utveckla vidare på ett digitalt Forskarna på slottet.

Läs mer om Forskarna på slottet

 

23 september: Interprofessionellt samarbete inom skola, vård och socialt arbete

Vad är Interprofessionellt samarbete, och vad betyder det? Vet du till exempel vilket uppdrag en lärare, en sjuksköterska och en socionom har? Vad är det som förenar och vad är det som skiljer och på vilket sätt kan vi tillsammans stödja de familjer som söker vår hjälp? Det är detta vi ska försöka närma oss och förstå under denna inspirationsdag.

Läs mer om inspirationsdagen och hur du anmäler dig

 

24 september: Forskarfredag - möt våra forskare

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige. Högskolan i Gävle deltar och bjuder in till ett digitalt seminarium där ni får möjlighet att möta några av våra forskare och höra om vår forskning som är kopplad till våra fyra strategiska forskningsområden. Ingen föranmälan behövs.

Se programmet för Forskarfredag

 

5 oktober: Workshop om potentialen att öka biogasproduktionen i Region Gävleborg

BIOVÄX Gävleborg står för att omvandla organiskt avfall till BIOgas och VÄXtnäring, och utgår från ett regionalt perspektiv i Gävleborg. Under dagen delar vi erfarenheter och lärdomar från BIOVÄX-projektet och du kan vara med på plats eller via länk.

Mer information och anmälan

Mer om BIOVÄX Gävleborg

 

7 oktober: Teknikmässan

Teknikerjakten vid Högskolan i Gävle tillsammans med lokala företag genomför en teknikmässa som riktar sig mot skolor från åk 8 till gymnasiet. Hur är det att jobba som ingenjör? Hur utbildar du dig? Finns det jobb i regionen? På Teknikmässan får du veta allt detta och mycket till.

Mer information om Teknikmässan

 

21 oktober: Forskare möter praktiker

FoU Välfärd, Region Gävleborg arrangerar i samarbete med Högskolan i Gävle och Hälsinglands utbildningsförbund en konferens om kunskapsutveckling inom välfärdsområdet.

Konferens riktar sig till alla med intresse för välfärdsfrågor att ta del av ny forskning och erfarenhetsutbyte av intressanta projekt och utvecklingsarbeten i länet.

Mer information om Forskare möter praktiker

 

10 november: CO-OP-dagen

I november möts näringsliv, studenter och intresserade för årets Co-op-dag. Flera duktiga studenter från olika program redovisar sina fyra arbetsperioder och erfarenheter. Du som åhörare får en bra bild av utbildningsformen, och funderar du på att anställa en Co-op-student möter du även studenter från år 1 som är på väg att söka sin plats.

Mer information om COOP-dagen

 

17 november: GIS-dagen

För andra gången uppmärksammar vi internationella GIS-dagen tillsammans med Lantmäteriet och FPX.GIS genomgår en enorm teknikutveckling och allmän spridning som spelar en nyckelroll i den digitala transformationen av samhället. Eftersom dagen är internationell finns programpunkter på både svenska och engelska.

Se programmet för GIS-dagen

 

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - tveka inte att ta kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma