Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

Oktober 2021

Gemensamma drivkrafter för kompetensförsörjning och teknikutveckling

Högskolan i Gävle har ett brett utbud av teknikutbildningar. De är utvecklade med och efterfrågade av näringslivet vilket förstås är en viktig faktor för anställningsbarhet. Studenterna får dessutom under studietiden möjlighet att möta intressanta företag och organisationer som kan bli framtida arbetsgivare. Vi kallar det för Tekniksamverkanoch arbetar aktivt för att utveckla våra utbildningar för att tillmötesgå behovet av duktiga högskoleingenjörer och civilingenjörer.

Genom ett strategiskt och målinriktat arbete växer forskningen där samverkan är viktig. Vid Akademin för teknik och miljö utvecklas särskilt två av Högskolans strategiska forskningsområden, Hållbar stadsutveckling och Intelligent industri. Vi har forskarskolor med industridoktorander som löser samhällsutmaningar. I utlysningar ser vi att kravet på samverkan och samproduktion med näringslivet för att lösa samhällsutmaningar blir allt viktigare. Våra erfarenheter av att samverka och nätverket Tekniksamverkan kommer väl till pass.

Blickar vi framåt ser vi nu en snabb teknikutveckling i näringslivet där behovet av ny kompetensutveckling blir allt viktigare för att vara konkurrenskraftig. Här har vi i samverkan med näringslivet utvecklat flera korta flexibla kurser för yrkesverksamma ingenjörer och detta är ett utvecklingsområde för oss som kommer att växa. Vi kallar det för livslångt lärande och är en av Högskolans huvudstrategier.

Samverkan går som en röd tråd i vår verksamhet. Det skapar mervärden både för oss som lärosäte och för de företag och organisationer vi samarbetar med. Känner du dig träffad så önskar jag dig ett stort tack!

Vi välkomnar initiativ till samverkan och håller alltid dörren öppen för en dialog. Så tveka inte att kontakta mig om Du har frågor.

 

Magnus Lemoine
Verksamhetsutvecklare
Akademin för teknik och miljö

Högskolan i Gävle

Nyheter

Kronprinsessparet besökte Högskolan

På onsdagen 22 september gästade kronprinsessan Victoria och prins Daniel Högskolan i Gävle. Kronprinsessparet träffade studentkåren och fick en introduktion till Högskolans forskning.

Se fler bilder från besöket

 

Distansarbetare rör sig mera och är mer avslappnade

Forskare vid Högskolan i Gävle har precis publicerat en studie där de med aktivitetsmätare mätt rörelsemönster och med pulsmätare och kortisolprover studerat stress/återhämtning hos 23 personer, när dessa arbetade på distans jämfört med när de var på kontoret.
- Det som kanske överraskade mig är att distansarbetare var mer avslappade, säger Linda Widar som forskar om distansarbete och hälsa vid Högskolan.

Studien ingår i forskningsprogrammet Flexibelt arbete vars frågeställningar verkligen har auktualiserats för hela vårt samhälle under pandemin. Programmet undersöker möjligheter och utmaningar med nya arbetsformer och anställningsformer i det moderna arbetslivet.

Läs hela artikeln

Mer information om Flexibelt arbete

 

Modell mot mobbning får pris av BRÅ

Gävlemodellen som utvecklats av Högskolan i Gävle, Utbildning Gävle och Brottsförebyggarna i Gävle har fått pris av Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Med hjälp av modellen har Gävle kommun fått ned andelen mobbade i skolorna med 40 procent jämfört med riket som helhet.
- Det här är en utmärkelse som ska delas med Gävles alla skolor, det är de som gör jobbet, säger Pelle Matton, på Brottsförebyggarna i Gävle, och en av dem som utvecklat Gävlemodellen.

Läs mer om priset

Hänt sedan sist

Vätgasens betydelse i samhällsomställningen

Vår region har alla möjligheter att satsa vidare och bli ledande inom vätgas. Det konstaterades i ett digitalt Forskarna på slottet som genomfördes tisdag den 21 november. Deltog gjorde forskare från Högskolan i Gävle samt företrädare för nätverket Mid Sweden Hydrogen Valley och företrädare från några av våra större industriföretag i regionen.

Läs mer:
Om seminariet Vätgasens betydelse i samhällsomställningen

Material från seminariet

Artikel: Vätgas som bränsle skulle kunna minska utsläpp från vägtransporter med 70 procent

Mer information om vår forskning kring vätgas

 

Läs en kurs i höst - kompetensutveckling för ingenjörer

Vi erbjuder kostnadsfria, korta kurser som kompetensutveckling för ingenjörer. Kursutbudet är framtaget tillsammans med våra industripartners som fått beskriva sina behov av fortbildning och kompetens.Samtliga kurser ges digitalt vilket betyder att du kan läsa dem när det passar dig.

Aktuella kurser som startar vecka 45:

Energiledning
Industriell energieffektivisering genom energikartläggning
Additiv tillverkning

 

Anmälan till dessa, och fler kurser hittar du här

 

BAS-utbildning - om missbruk och beroende

I samarbete med kommunerna i Gävleborg har högskolan utvecklat en grundläggande och introducerande utbildning inom missbruks- och beroendevård. Kursen syfte är att inspirera och uppdatera yrkesverksamma som berörs av missbruksproblematik i möten med människor i arbetet. Deltagare får grundläggande och aktuell kunskap kring missbruksproblematik och beroendevård, detta för att skapa ökad kunskap och trygghet i arbetet.

Utbildningen sker digitalt under tre heldagar i november och december, med start den 10 november. Sista anmälningsdag är den 20 oktober.

Mer information och anmälan om utbildningen

 

Vill du bli en medborgarforskare?

Vill du hålla koll på din hälsa och samtidigt bidra till forskning? Vi söker medborgarforskare som kan vara med i vårt forskningsprojekt. Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och en app ska kopplingen mellan stadsmiljön och Gävlebornas hälsa undersökas. Omkring 400 Gävlebor behöver delta i undersökningen.

Läs mer om projektet och hur du laddar hem appen MyGävle

På gång

21 oktober: Forskare möter praktiker

FoU Välfärd, Region Gävleborg arrangerar i samarbete med Högskolan i Gävle och Hälsinglands utbildningsförbund en konferens om kunskapsutveckling inom välfärdsområdet.

Konferens riktar sig till alla med intresse för välfärdsfrågor att ta del av ny forskning och erfarenhetsutbyte av intressanta projekt och utvecklingsarbeten i länet.

Mer information om Forskare möter praktiker

 

9 november: Konferens om fastigheter och skatter

Juridikämnet bjuder in till en konferens om fastigheter och skatter med syftet att utbyta kunskaper på området och knyta kontakter med externa intressenter.

Mer information om konferensen om fastigheter och skatter

 

10 november: CO-OP-dagen

I november möts näringsliv, studenter och intresserade för årets Co-op-dag. Flera duktiga studenter från olika program redovisar sina fyra arbetsperioder och erfarenheter. Du som åhörare får en bra bild av utbildningsformen, och funderar du på att anställa en Co-op-student möter du även studenter från år 1 som är på väg att söka sin plats.

Mer information om COOP-dagen

 

17 november: GIS-dagen

För andra gången uppmärksammar vi internationella GIS-dagen tillsammans med Lantmäteriet och FPX.GIS genomgår en enorm teknikutveckling och allmän spridning som spelar en nyckelroll i den digitala transformationen av samhället. Eftersom dagen är internationell finns programpunkter på både svenska och engelska.

Se programmet för GIS-dagen

 

19 november: Folkhälsofrukost

Välkommen till en folkhälsofrukost med temat: Utmaningar inom hälsa och hållbar utveckling där vi får ta del av fyra nyexaminerade studenters examensarbeten inom programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling på Högskolan i Gävle.

Mer information om Folkhälsofrukost

 

23 november: ASK arenaträff om samskapande

Arenan för social kunskapsutveckling bjuder in till en arenaträff med tema: samskapande om viktiga och riktiga utmaningar. Vi bjuder in personer med lednings, utvecklings eller kvalitetsansvar från verksamheter med socialt fokus för att i gemensam workshop med forskare samtala om och undersöka intressanta frågor från er verksamhet och tala om samverkansmöjligheter kring dem.

Mer information om ASK arenaträff

 

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - tveka inte att ta kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma