Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

December 2021

Nya vägar till samverkan

Ett år är snart till ända. Ännu ett år där pandemin har påverkat vårt arbete på många olika sätt. Men där vi också har lärt oss nya sätt att samverka. Vi har lärt oss att i vissa sammanhang är möten på distans och via nätet riktigt effektiva. Till exempel har vårt samverkanskoncept Forskarna på Slottet hittat nya målgrupper, även utanför länet, tack vare möten på zoom. Men visst ser vi fram emot den dag då vi obehindrat kan välja fysiska möten eller videolänk. Kanske blir hybridmöten framtidens melodi.

I det här sista nyhetsbrevet ger vi exempel på både utbildnings- och forskningssamverkan. Vi talar mer och mer om livslångt lärande, vilket innebär nya former för utbildning. Kortare kurser och uppdragsutbildning. Vi berättar om olika arenor, till exempel ASK för social kunskapsutveckling, och kompetensutveckling inom vård och omsorg. Nyhetsbrevet tar upp ”cooperative education” där du kan hitta din framtida medarbetare redan under studietiden eller den nya industriforskarskolan som erbjuder forskningssamarbeten. Och du får senaste numret av vårt magasin LEVE!

Alla kan samverka med Högskolan på något sätt. Hör av dig! Och Gott Nytt År!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer

Nyheter

Forskare till Antarktis för att förstå vår egen vårflod

- Våra mätningar kommer att hjälpa oss beräkna snömängder även i Sverige, för att bättre planera för översvämningar och vattenförsörjning, säger Andrew Mercer, glaciolog och lärare vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om Antarktisresan

 

Idrottslärarna gör underverk på särskolan

På Höghammars gymnasiesärskola handlar idrott om rörelseglädje och sedan många år finns ett samarbete med det idrottsvetenskapliga programmet på Högskolan i Gävle. Skolan får därför årligen besök av idrottsvetarna när de läser kursen "Anpassad fysisk aktivitet"

Läs artikeln om Höghammars gymnasiesärskola

 

Fem egenskaper som gjort Greta Thunberg till en ledare

Genom att djupstudera artiklar från stora tidningar i Sverige och andra länder har Komalsingh Rambare och Nessica Nässén, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, identifierat egenskaperna de tror är orsakerna till fenomenet Greta Thunberg.

Läs hela artikeln

Hänt sedan sist

Nytt nummer av LEVE

I det nya numret av Högskolans tidning LEVE! möter du Komal Singh Rambaree som forskar om miljöaspekter inom socialt arbete. Du kan även fördjupa dig i forskning som rör flexibelt arbete, samt läsa om en framgångsrik alumn som nu jobbar med sin dröm – att designa möbler.

Läs tidningen digitalt

 

Vill du anställa en framtida medarbetare redan under studietiden?

Cooperative Education är utbildningsformen som varvar studier med arbetsperioder och där arbetsgivare möter framtida medarbetare redan innan examen. Vill du anställa en student till våren är sista dag för att lämna en platsannons: 15 december.

Mer information om utbildningarna och utbildningsformen här
Där kan du även hämta ”Handboken” med mer information.

Vill du veta mer om hur det fungerar kan du även kontakta:
Magnus Lemoine eller Anna Näsman

 

Högskolan vidareutbildar närmare hundra sjuksköterskor i nytt samarbete med länets kommuner

Nu startar Högskolan i Gävle två vårdkurser för att möta kommunernas behov av kompetensutveckling av vård- och omsorgspersonal. Intresset från länets kommuner har varit stort och kurserna är i stort sett fullbokade.

Läs mer om utbildningarna

 

Samskapande om riktiga och viktiga utmaningar inom social hållbarhet

I slutet av november arrangerade ASK, Arenan för social kunskapsutveckling, en arenaträff om samskapande. Syftet var att diskutera de stora utmaningar som samhället står inför på det sociala området, och hur verksamheter kan samarbeta med forskningen för att tillsammans hitta lösningar.

Deltog gjorde personer från kommuner, region, privat och ideell sektor samt forskare från Högskolan. Forskarna fick börja med att lyssna på verksamheternas utmaningar när deltagarna i grupper berättade om till exempel ojämlikhet, barn och ungas villkor, utmaningar med samverkan inom och mellan olika aktörer, svårigheter att mäta insatser för social hållbarhet, utvärdera och följa upp på systematiskt sätt. Forskarna och deltagarna fick sedan diskutera kring vilka angelägna frågor som man kan arbeta med tillsammans och hur det skulle kunna ske.
- Tack för att jag har fått lyssna på er och era utmaningar! Jag ser verkligen fram mot att arbeta vidare tillsammans, sa Sofia Wikman, docent inom kriminologi vid Högskolan.

Det var en spännande blandning av deltagare från olika organisationer med olika perspektiv på utmaningarna som hade nytta av att mötas och inspireras både av varandra och av forskare. ASK:s styrgrupp arbetar vidare med alla bra idéer och och planerar för hur ASK kan bidra till att förverkliga dessa.
- Under samtalen var det också flera som fann varandra, och därför kommer ta kontakt och starta samarbeten på egen hand. Det är ASK:s roll att skapa möten mellan forskning och praktik som bäddar för samarbete, säger Bo Söderqvist, projektledare för ASK.

Kontakt: Bo Söderqvist, projektledare ASK

På gång

26 januari: ASK arenaträff - Faktorer och möjligheter som påverkar våldsutveckling

Brottsförebyggande åtgärder är viktigt för minskad brottslighet och ökad trygghet. Kommuner har en central roll i arbetet och kan bidra med insatser inom ramen för exempelvis socialtjänst och skolverksamhet samt i samhällsplanering eller tillsyn.

Mer information om ASK Arenaträff

 

28 januari: Workshop om industriforskarskola

Välkommen till en workshop om vår planerade industriforskarskola inom intelligent beslutsfattande och beslutsstöd för komplexa problem inom industrin.

Mer information om workshop

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - tveka inte att ta kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma