Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

Februari 2022

Strategisk förnyelse av utbildningsutbudet

Just nu pågår en strategisk förnyelse av Högskolans utbildningsutbud. Detta som en följd av Högskolans nya utbildnings- och forskningsstrategi.

Målet är en mer profilerad och konkurrenskraftig högskola där utbildning och forskning är sammanlänkade och där utbildningarna är efterfrågade både av studenter och av arbetsmarknaden. En djupgående och öppen beredning pågår inom akademierna utifrån ett förslag som tagits fram av ledningen.

Tio procent av det statliga utbildningsanslaget behöver frigöras för att kunna genomföra en strategisk förnyelse av utbildningsutbudet. Det ger utrymme för utveckling av några utbildningar och också utrymme för det som kallas livslångt lärande. Samhället efterfrågar mer av flexibilitet när det gäller program och kurser. Man vill se mer av korta skräddarsydda kurser till exempel för kompetensutveckling av yrkesverksamma. Ytterligare ett skäl till utvecklingen av utbildningsutbudet är att få en ekonomi i balans.

Beslut om vilka förändringar som kommer att genomföras under de kommande åren, med start läsåret 2023/24, kommer att tas i juni. I slutet på december publicerade Högskolan en debattartikel som berättar lite mer om processen.

​​​​Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer

Nyheter

Pelle Matton blir hedersdoktor vid Högskolan i Gävle

Pelle Matton har, i ett långt samarbete med Högskolan, varit en drivande kraft i ett mycket framgångsrikt arbete mot mobbning i skolorna. Ett arbete som prisats av Brottsförebyggande rådet och som också ledde till att han röstades fram till Årets Gävlebo. Nu blir han även hedersdoktor vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om Pelle Matton

 

Medarbetare om att jobba flexibelt: "Lätt att man känner en skuld"

En ny undersökning visar att den stora utmaningen vid flexibelt arbete är att skilja på jobb och fritid.
- Gränssättningen är det verkligt svåra, att man jobbar för mycket och kollar mailen på kvällen utan att räkna det som arbetstid, det finns mycket vi kan förbättra, säger Sofie Bjärntoft som forskar om flexibelt arbete vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om undersökningen

 

”Jag älskar att se lösningar och ta mig an sådant som upplevs som komplext”

Den tidigare industridesignstudenten Lovisa Pettersson har höga ambitioner för sitt företag som jobbar med att designa möbler.

Läs hela artikeln om Lovisa

Hänt sedan sist

Livslångt lärande och kompetensutveckling

Det livslånga lärandet är viktigt för att individer, verksamheter och samhälle ska utvecklas. Högskolan i Gävle skapar utbildningar för yrkesverksamma utifrån de behov som vi identifierar med vår omvärld. För att våra uppdragsutbildningar ska bli enklare att hitta lanserar vi nu helt nya webbsidor för de kurser vi erbjuder till yrkesverksamma.

Besök sidorna: www.hig.se/uppdragsutbildning

 

Tobias optimerar Arc Metals kylsystem

Tack vare samverkansmodellen KTP kan Tobias Holmqvist som nyutexaminerad maskiningenjör genomföra en energioptimering av befintliga kylsystem och värmeåtervinning för cleantechföretaget Arc Metal i Hofors.

Läs mer om Arc Metal och Tobias

 

"Teknikerjakten" får 11 miljoner - för att öka ungas intresse för teknik

Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond (Ljungbergsfonden) investerar 11.1 miljoner kronor i Högskolan i Gävle för att via "Teknikerjakten" fortsätta öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

Läs mer om Teknikerjakten

 

ASK Arenaträff om brottslighet

Vilka faktorer och möjligheter påverkar våldsutvecklingen? Det var frågan som samlade ungefär 30 personer från högskolan, kommuner, polis, ideell sektor under en digital ASK arenaträff den 26 januari.

Läs referat från arenaträffen

På gång

Ta chansen att prova fördelarna med exoskelett på din egen arbetsplats

Arbetare inom byggbranschen och industrin utför fysiskt ansträngande uppgifter som gör att de riskerar att utveckla skador och förslitningar i muskler och leder. I EU är det 44 miljoner arbetare som besväras av arbetsrelaterade skador, vilket årligen kostar 240 miljarder Euro. Forskning vid Högskolan i Gävle visar att användning av exoskelett kan minska muskelansträngningen med upp till 60 % och större företag som redan använder utrustningen rapporterar minskad sjukfrånvaro med över 80 %.

Du och ditt företag har nu möjlighet att använda ett exoskelett i upp till en månad för att kunna prova det i olika arbetsuppgifter och få en bra uppfattning om hur det skulle påverka arbetarnas hälsa och produktivitet.

Projektet Exskallerate har också vunnit pris för bästa informationsfilm av Interreg North Sea Region

Mer information om hur du kan testa exoskelett

Se den prisbelönta filmen

 

Skulle du vilja jobba med dig som chef?

Högskolan i Gävle erbjuder under våren 2022 åter igen den populära kursen i ledarskap på 7,5 poäng. Kursen ges digitalt med fem träffar som startar den 25 februari. Kursen passar dig som vill bli tydligare i ditt ledarskap samt utveckla och utmana ditt sätt att leda. Sista anmälningsdag är den 17 februari.

Läs mer om kursen och anmäl dig

 

Grundläggande psykoterapiutbildning med systemisk familjeterapeutisk och relationell inriktning , 45 hp

Högskolan i Gävle erbjuder en uppdragsutbildning i Grundläggande Psykoterapi motsvarande Steg 1. Utbildningen pågår under fyra terminer med start höstterminen 2022. Anmälan till kursen är nu öppen och sista anmälningsdag är den 1 maj.

Läs mer om kursen

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - tveka inte att ta kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma