Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

Mars 2022

Vi skapar kunskap och samhällsnytta i samverkan

Akademin för utbildning och ekonomi samverkar i utbildning och forskning inom områdena utbildningsvetenskap, humaniora och ekonomi. En välfungerande samverkan mellan akademi och omgivande samhälle är viktig för att kunna skapa kunskap och samhällsnytta. Ur vårt perspektiv är det centralt för att kunna skapa, genomföra och vidareutveckla attraktiva utbildningar och för att kunna bedriva forskning av hög kvalitet. Ett gott exempel är vår välfungerande samverkan med mäklarbranschen. Den bidrar i hög grad till utvecklingen av vår populära fastighetsmäklarutbildning och vi genomför också sedan ett antal år tillbaka fastighetsmäklarutbildning som uppdragsutbildning. Vi samverkar också med branschen inom forskning, bland annat genom en samfinansierad doktorand som enligt plan kommer att disputera mot slutet av året.

Ett annat gott exempel är vår långtgående samverkan med skolfältet. Vårt regionala utvecklingscentrum RucX är här ett viktigt nätverk och runt årsskiftet upprättades en ny överenskommelse mellan Högskolan och skolhuvudmännen om att tillsammans utveckla ’strukturer och kulturer för en skola på vetenskaplig grund´. En viktig del av vår samverkan sker inom ramen för Högskolans lärarutbildning där den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) med lokala lärarutbildare är mycket viktig. Då en stor del av vår lärarutbildning bedrivs som distansutbildning med studenter över hela landet, vidareutvecklar vi nu vårt koncept ’platsoberoende samverkansskolor’ som bygger på samverkan kring VFU med hjälp av digital teknik. Vi bedriver också forskningssamverkan inom flera olika områden, exempelvis kring elevhälsa, likvärdighet och demokrati, digital teknik i undervisning, lärmiljöer, undervisningsmetoder vid svenska som andraspråk samt arbete mot mobbning.

Även om akademins samverkan är för omfattande för att låta sig beskrivas i korta ordalag annat än i form av goda exempel, så är vi givetvis också intresserade av att vidareutveckla vår samverkan med befintliga partners liksom att samverka med nya. Intresserade är därför varmt välkomna att kontakta oss för en dialog kring hur vi kan skapa kunskap och samhällsnytta tillsammans.


Camilla Niss
Akademichef
Akademin för utbildning och ekonomi

Nyheter

Vi ger vårt stöd till Ukraina

Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, har gjort ett uttalande till stöd till kollegor, studenter och civilbefolkningen i Ukraina, som drabbats av den ryska invasionen.
- Jag ställer mig helhjärtat bakom uttalandet till stöd för lärosäten och befolkningen i Ukraina, säger Ylva Fältholm, rektor vid Högskolan i Gävle.

Läs mer om uttalandet

 

Högskolan i Gävle i stor EU-satsning för att minska matsvinnet

EU/Horizon 2020 satsar 60 miljoner kronor i projektet "Från farm till gaffel", där sju utvalda lärosäten i Europa ska samarbeta för att minska matsvinnet.

Läs artikeln om EU-satsningen för att minska matsvinnet

 

Pandemin har försvårat integrationen för nyanlända

En ny undersökning visar att övergången till distansmöten på grund av coronapandemin försvårar etableringen på arbetsmarknaden för migranter.
- Det här är en grupp som behöver praktisk hjälp och personliga kontakter, både för att hantera trauman och vid jobbsökande, därför har de drabbats hårt av pandemin, säger Sven Trygged, professor i socialt arbete.

Läs artikeln om hur pandemin försvårat integrationen

Hänt sedan sist

Resultat från tolv års forskning

I tolv år, 2009-2021, var Högskolan i Gävle hemvist för ett nationellt excellenscentrum: Kroppen i arbete – från problem till potential. Under dessa år arbetade centret med forskning till nytta för samhället, forskning som vill göra skillnad. Nu har centret avslutat sin verksamhet, och det är dags att redovisa några av resultaten.

Läs mer om centrets resultat

 

Framtidens skola - framtidens lärande

Fredagen den 4 februari arrangerades RuxC Summit för tredje året i rad. Årets tema var Framtidens skola – framtidens lärande – möjligheter och utmaningar, och de 60 personer som deltog fick ta del av intressanta föreläsningar varvat med seminarier och diskussioner.
- Vi är mycket nöjda med dagen, och hoppas att det var sista gången vi behövde vara digitala, säger Signhild Olsson, verksamhetsledare för RucX. RucX Summit är ett tillfälle för erfarenhets- och kunskapsutbyte och en möjlighet för aktörer inom utbildningssektorn att få tillfälle att träffas. Det känns som att vi verkligen har lyckats med det.

Mer information om RucX

 

Högskolans årsredovisning klar

Högskolans årsredovisning för 2021 är klar och visar bland annat på ett plusresultat på närmare 50 miljoner kronor – till stor del på grund av pandemirelaterade effekter. Vid sitt senaste sammanträde var högskolestyrelsen positiv till verksamheten under 2021.

Läs mer om årsredovisningen här

 

Forskarskolan Future-Proof Cities söker fler doktorander

Inom Future-Proof Cities går vi nu in i ett operativt läge för en ny ansökan med deadline i september. Denna ansökan innebär att forskarskolan, om ansökan beviljas, får ett tillskott på ca nio nya doktorander. Doktoranderna blir delfinansierade av KK-stiftelsen och vi samlar nu intressenter inom företag med intresse av samarbete inom forskarskolan.

Därför välkomnar vi er till Uppsala den 4 april för en informationsdag. Under dagen fokuserar vi på dialog och hur samarbeten inom en företagsforskarskola ser ut och finansieras. Verksamheter som redan har en doktorand kommer att medverka och dela med sig av sina erfarenheter.

Om du och din verksamhet vill vara med sänder ni ett mail till: eva.wannstrom@hig.se

Mer information om forskarskolan Future-Proof Cities

 

Studentrekryteringskampanj 2022

Nu har årets studentrekryteringskampanj rullat i gång. Den fortsätter som förra året under devisen Plugga det du gillar där bild och text kontrasterar varandra med en gnutta humor och ger oss lite huvudbry.

Kampanjen är som tidigare framtagen i samarbete med Högskolans reklambyrå Lundberg&Co och består av 12 korta filmer och stillbilder för utomhustavlor. Ända fram till sista ansökningsdag 19 april är kampanjen synlig för målgruppen 18–35 år i olika digitala kanaler. Bilder på utomhustavlor kan ses av alla där tavlorna finns.

På gång

15 mars: World Social Work Day

Var med och fira World Social Work Day den femtonde mars. Årets tema är: co-building a new eco-social world: Leaving no behind.

Mer information om World Social Work Day

 

21 mars: Hållbar affärsutveckling och internationalisering

Välkommen till en dag med inspiration, konkreta råd och diskussion med fokus på affärsutveckling och finansiering av företagens hållbara internationalisering. Sista anmälningsdag är den 16 mars.

Mer information och anmälan

 

25 mars: Automationsdagen 2022

Nu är det dags för årets Automationsdag där programmet startar prick 10.00 med avslut runt klockan 14.00. Syftet är att hitta gemensamma intressen och frågor som kan leda till samarbeten – främst inom forskning men även utbildning.

Mer information om Automationsdagen

 

5 april: Värt att veta om vätgas

Är du och din organisation intresserad av energi och hållbar utveckling? Vill du veta mer om hur vätgasen kan bidra till en miljömässig, ekonomisk och socialt hållbar utveckling. Delta på ett seminarium om vätgas som arrangeras av Högskolan och Sandpacka park.

Mer information om seminariet

 

6 april: Öppet Hus

Är du nyfiken på Högskolan och våra utbildningar? Då ska du passa på att besöka oss under öppet hus som arrangeras varje år. Onsdag 6 april 2022 är det äntligen dags att ses "på riktigt" igen

Läs mer om vårt öppet hus

 

21 april: Installationsföreläsningar under Akademisk högtid 2022

Den 21-22 april arrangerar Högskolan i Gävle Akademisk högtid. Torsdag 21 april hålls Installationsföreläsningarna då våra nya professorer håller populärvetenskapliga presentationer om sin forskning.

Mer information om Akademisk högtid

 

Grundläggande psykoterapiutbildning med systemisk familjeterapeutisk och relationell inriktning, 45 hp

Högskolan i Gävle erbjuder en uppdragsutbildning i Grundläggande Psykoterapi motsvarande steg 1. Utbildningen pågår under fyra terminer med start höstterminen 2022. Anmälan till kursen är nu öppen och sista anmälningsdag är den 1 maj.

Läs mer om kursen

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma