Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

April 2022

Nyheter

Ny forskning skapar stora värden för stålindustrin

I ett nära samarbete med Sandvik, SSAB, Ovako och ABB tas nu nästa steg när det gäller förebyggande underhåll.
- Det är stora värden i maskiner och råvaror som kan sparas, säger Niclas Björsell forskare vid Högskolan i Gävle.

Läs artikel om hur forskningen samverkar med stålindustrin

 

Ökat inflytande för hyresgäster ger grönare städer

Flera nya studier visar att genom att möjliggöra för hyresgäster att förvalta den egna gården, huset och närmiljön, kan man skapa ett engagemang och lärande kring natur- och klimatfrågor.
- Urbana samfälligheter kan komma att bidra till transformationen mot ett fossilfritt samhälle, säger Johan Colding, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Läs hela artikeln om hur vi kan få grönare städer

 

Forskning ger ny bild av succémäklare

En vanlig fördom om mäklare är att pengar är deras enda drivkraft. Ny forskning från Högskolan i Gävle visar att den bilden inte stämmer.
- Något som utmärker dem är den starka emotionella drivkraften i en förtroendefull relation till sina kunder, säger Martin Ahlenius, före detta fastighetsmäklare som numera forskar om fastighetsmäklare vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om mäklarna

 

Kvinnor som lämnat våldsutövande män beskriver misstro och uteblivet skydd som värre än våldet

- Det är kvinnorna som får fly, gömma sig och avsäga sig sin identitet, i brist på begränsningar av mannens eftervåld från samhällets sida och det innebär att de görs både socialt och existentiellt ensamma. Det blir för dem som en fortsättning av våldet, men nu som en del av samhällets insatser eller uteblivna insatser, säger Sara Skoog Waller, doktor i psykologi vid Högskolan i Gävle.

Läs hela artikeln

Hänt sedan sist

Myndighetsgranskning godkände kvalitetssystemet

Högskolan i Gävles kvalitetssäkringsarbete fick det samlade omdömet godkänt med förbehåll av tillsynsmyndigheten Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
Ett av granskningsområdena är ”arbetsliv och samverkan” och där blev omdömet tillfredsställande.
– Bedömargruppen inom UKÄ anser att Lärosätet har både en mycket bra strategi och praktiskt arbete med samverkan och arbetsliv samt dess anknytning till utbildningen och det är glädjande, säger Anna Bäcklund som är samordnare för innovation på ledningskansliet och en av dem som arbetat med utvärderingen.

Läs nyheten om granskningen

Läs hela UKÄ:s rapport

 

Prenumerera på Högskolans tidning Leve!

LEVE! är Högskolan i Gävles tidning som vänder sig till dig som är intresserad av vår forskning, utbildning och samverkan med andra aktörer. Tidningen är kostnadsfri och ges ut fyra gånger per år. Den finns att läsa digitalt, men går också att prenumerera på i tryckt format. Vill du också prenumerera på Leve? Hör av dig till tidningens redaktör Nathalie Davey på e-post: nathalie.davey@hig.se

Läs Leve! digitalt

 
Film om Forskarturnén

Skolelever får träffa våra forskare

Under våren 2019 åkte sexton av våra forskare ut till skolor i länet och träffade mer än 600 elever. Det blev verkligen en succé och nu gör vi om turnén så att fler elever får möjlighet att möta våra forskare. Under fyra dagar i maj kommer våra forskare att åka ut till skolor i länet och berätta om varför just de valde att bli forskare. Jobbar du på en skola och vill ha besök av en av våra forskare så finns fortfarande chansen att anmäla sig.

Läs mer om forskarturnén

 
Film om distansarbete

Resultat från tolv års forskning

I tolv år, 2009-2021, var Högskolan i Gävle hemvist för ett nationellt excellenscentrum: Kroppen i arbete – från problem till potential. Under dessa år arbetade centret med forskning till nytta för samhället, forskning som vill göra skillnad. Nu har centret avslutat sin verksamhet, och det är dags att redovisa några av resultaten.

Läs mer om centrets resultat

På gång

19 april: Temadag SMFs Digitalisering

Sandbacka Science Park och HARisi-projektgruppen hälsar dig varmt välkommen till Temadag om SMFs digitalisering den 19 april. Dagen bjuder på inspiration, goda exempel, konkreta råd, diskussion och möjlighet att ställa frågor om digitalisering.

Mer information om temadagen

 

20 april-21 april: Öppna föreläsningar under Akademisk högtid 2022

Passa på att lyssna på våra nya professorer som den 21-22 april håller populärvetenskapliga presentationer om sin forskning. Föreläsningarna sker under Akademisk högtid, och är öppna för alla som är intresserade. Den 21 april föreläser även Högskolans nya hedersdoktor Pelle Matton om sitt arbete med Gävlemodellen.

Mer information om föreläsningarna den 21 april

Mer information om föreläsningarna den 22 april

 

20 april: Boksläpp med öppen föreläsning: Hotet mot demokratin

Välkommen till en eftermiddag då avdelningen för Humaniora på Högskolan i Gävle bjuder in till ett boksläpp och en öppen föreläsning. Under den första timmen talar Olle Wästberg under rubriken "Hotet mot demokratin". Därefter släpper Humaniora sin nya antologi "Populism, Democracy, and the Humanities".

Mer information om boksläppet

 

27 april: Beräkna potential och ekonomi inom biogasproduktion

Forskningsprojektet BIOVÄX Gävleborg arrangerar en dag främst för lantbrukare med tillgång till rötningsbart substrat (gödsel) som är intresserade av att starta produktion av biogas och biogödsel.

Läs mer och anmäl dig

 

3 maj: HARisi SMFs träff i samarbete med ALMI

Välkommen till en dag med inspiration, konkreta råd och diskussion med fokus på hållbar affärsutveckling och internationalisering.

Mer information om träffen

 

10 maj: Seminarium: Andrum i staden

Välkommen till ett seminarium som belyser välbefinnande i relation till stadsmiljön ur olika synvinklar. Allt från naturens betydelse för själslig hälsa och känslor av trivsel till frågor om estetik, konst och andlighet.

Mer information och anmälan

 

19 maj: Socionomers utbildning och arbetsmarknad - nuläge och framtidsprognos

Hur ser arbetsmarknadens efterfrågan av socionomer och kompetens av socialt arbete ut framåt? Hur kan högskolor och universitet möta behoven i samhället och hur kan de praktiska verksamheterna uppmuntra socionomer för vidareutbildning och forskning? Vad kan vi göra mer tillsammans vad gäller vidareutbildningar av socionomer?

Mer information

 

Grundläggande psykoterapiutbildning med systemisk familjeterapeutisk och relationell inriktning, 45 hp

Högskolan i Gävle erbjuder en uppdragsutbildning i Grundläggande Psykoterapi motsvarande steg 1. Utbildningen pågår under fyra terminer med start höstterminen 2022. Anmälan till kursen är nu öppen och sista anmälningsdag är den 1 maj.

Läs mer om kursen

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma