Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

Juni 2022

Resiliens – ett begrepp i tiden att samverka kring

En viktig samverkan som Högskolan i Gävle deltar i är forskarskolan Future-Proof Cities där vi tillsammans med Högskolan i Dalarna och Mälardalens universitet i dagsläget har nio industridoktorander som är engagerade i olika aspekter av hållbar stads- och samhällsutveckling. Resiliens är ett nyckelbegrepp i detta sammanhang. Ett begrepp som alltmer kommit i fokus till följd av de påfrestningar på vårt samhälle som vi upplevt och upplever under senare tid. Påfrestningar som kommer av klimatkrisen i form av större och mer frekventa bränder och översvämningar samt av ett ytterst oroligt säkerhetsläge i ljuset av Ryssland invasion och krigsföring i Ukraina. Ett säkerhetsläge som påverkar försörjningen med både energi, livsmedel, konstgödsel med mera.

Resiliens står för motståndskraft. Vi ser nu hur angeläget det är att vi i samverkan mellan akademin, forskningen, civilsamhället och näringslivet, mellan såväl offentliga som privata aktörer kan hitta lösningar i vårt samhällsbygge som kan bli mer hållbara, mindre sårbara mer robusta och mindre känsliga för extern påverkan av olika slag. Den samverkan vi har inom ramen för Future-Proof Cities , och som vi vill vidareutveckla, ligger väl i tiden och i linje med denna nödvändiga inriktning. Vi arbetar nu vidare både med en andra rekryteringsomgång av företag och doktorander till Future-Proof Cities och ytterligare ansökningar om forskningsmedel inom detta område i samverkan med ännu fler parter.

Att vi som högskola aktivt kan bidra till att möta dessa stora samhällsutmaningar som vi står inför är oerhört viktigt och att det sker i samverkan med andra viktiga aktörer, i en gemensam, ömsesidigt förstärkande och uppgraderande forsknings-, utvecklings- och tillämpningsmiljö. En miljö som inte bara bidrar till att 1+1 blir 3 utan snarare att 1+1 blir ”2 upphöjt till 2”. En uppväxling av tempot och omfattningen i att få till stånd en reell omställning. En plattform för forskning och innovation som kan skapa synergier mellan aktörer som kompletterar varandra vad gäller kunskap, kompetens och uppdrag. Kraftsamlat och koordinerat där forskningsresultaten successivt kan omsättas i högre grad och tempo i praktiken. Ute i företagen behöver vi arbeta forskningsbaserat samtidigt som forskarna behöver kunskap om de realiteter vi har att hantera i vardagen.

 

Thomas Nylund
Tekn. Dr. h.c
Ordförande Future Proof Cities

Nyheter

Bidragsbrotten: "Det är bråttom nu"

Amir Rostami, regeringens utredare om brotten mot välfärden, har överlämnat ett delbetänkande. - Det pågår ett angrepp på våra välfärds­system och den organiserade delen av brottsligheten sköts av specialister och behöver mötas av specialister, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.

Läs artikel om delbetänkandet

 

Kriserna öppnar ett fönster för lokala livsmedel

Pandemin och nu kriget i Ukraina, har visat hur sårbara de globala försörjningskedjorna för våra livsmedel är.
- Det har öppnat ett fönster som vi måste utnyttja för att skala upp vår lokala livsmedelsproduktion, säger Per Hilletofth, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.

Läs hela artikeln om hur kriserna öppnar för lokal livsmedelsproduktion

 

Jorden runt-resa i klassrummet inspiration till Wesley Imms forskning

Wesley Imms, en av världens främsta forskare inom lärmiljöer, har varit på besök på Högskolan i Gävle.
- Jag är lärare från början och jag ser på allt med en lärares ögon. Men bra lärarögon har också elevens blick, säger han.

Läs artikeln om Wesley Imms

Hänt sedan sist

Högskolan förnyar och profilerar utbildningsutbudet

I två år har arbetet pågått och den 14 juni tog rektor beslut om ett strategiskt profilerat utbildningsutbud.
–Vi ska stå bättre rustade för att möta studenternas efterfrågan, ha en starkare koppling mellan forskning och utbildning och kunna möta arbetsmarknadens behov, säger rektor Ylva Fältholm.

Sex program revideras eller nyutvecklas och samtliga nio ingenjörsprogram ska konsolideras och utvecklas. Tre program avvecklas och förändringarna ska börja genomföras läsåret 2023/24.

Debattartikel från Högskolan om beslutet om förnyat utbildningsutbud

Läs mer om arbetet med förnyat strategiskt utbildningsutbud

 

Högskolans strategiska forskningsområden

För att kraftsamla och tydligt profilera forskningen utifrån tematiska områden där Högskolan har spetsforskning och hög vetenskaplig kompetens finns fyra strategiska forskningsområden (SFO). Forskningen inom områdena karaktäriseras av att den är tvärvetenskaplig och utmaningsdriven. På respektive SFO:s webbsida kan du läsa mer om forskningen och se helt nya filmer där de vetenskapliga ledarna berättar om sitt område.
Läs mer om de fyra områdena här:
Hållbar Stadsutveckling: hig.se/hållbarstadsutveckling

Hälsofrämjande arbete: hig.se/hälsofrämjandearbete

Innovativt lärande: hig.se/innovativtlärande

Intelligent industri: hig.se/intelligentindustri

 

Advanced Metals Living Lab - en unik testmiljö

På Högskolan finns en unik testmiljö med en högkvalficerad teknik för kylning av metalliska komponenter. Genom den nya tekniken kan produkter skräddarsys och tillverkas med optimalt anpassade egenskaper. Företag har möjlighet att använda sig av både testmiljön och den kompetens som forskarna besitter inom området.

Mer information om Advanced Metals Living Lab

 

Samverkansträff PA-programmet

Den 28 april genomfördes en samverkansträff med PA-programmet. Temat var: Hälsa i arbetslivet och två av högskolans forskare, Marina Heiden och Ann-Kristin (Mimmi) Eriksson föreläste om hälsa ur olika perspektiv.

Läs ett referat från träffen

 
Film om Exskallerate

Exskallerate testas på företag

Projektet Exskallerate har nu gått in i en fas där olika exoskelett testas ute på företag i autentiska arbetsmiljöer och -uppgifter. Särskilt stort är intresset för exo-västen som har varit utlånat till tryckeriet hos Industriprofil och även till Takringen Akustikbyggen AB, som jobbar mycket med innertak och då arbetar med armarna ovanför huvudet. Erbjudandet om att låna exoskelett till företag finns kvar, men både västen och ett skelett för ryggen har kö för provtillfällen. Det finns även ett exoskelett, som avlastar muskler och leder i benen, till utlåning.

I filmen träffar du Carina Östensson som jobbar på Industriprofil med att trycka kläder till olika företag och föreningar. Många års arbete i axelhöjd och lyft av lådor och tryckplattor har gjort att Carinas axel har en förslitningsskada som orsakar smärta i det dagliga arbetet. Här får du höra vad hon säger efter att ha provat en exo-väst i en vecka.

Se filmen om hur Industriprofil använder sig av Exskallerate

Vill ni också testa exoskelett i er verksamhet?

 

Tomas Nylund är årets stadsbyggare 2022

Stort grattis till Tomas Nylund som är hedersdoktor på Högskolan och ledarskribent i detta nyhetsbrev som har utsetts till Årets stadsbyggare 2022. Priset delas ut av Föreningen Sveriges Stadsbyggare. Tomas Nylund får priset för för hans insats och engagemang för utbildnings. och utvecklingsfrågor inom stadsbyggnadsområdet.

Mer information om årets stadsbyggare

På gång

22 augusti: Boksläpp ”Motverka mobbning och kränkande behandling”

 

Välkommen till boksläpp av boken ”Motverka mobbning och kränkande behandling” som är en unik handbok med särskilt fokus på Gävlemodellen.

Gävlemodellen är Gävle kommuns framgångsrika modell mot mobbning som utvecklats i samarbete med Högskolan.

Tidigare i år vann Gävle kommun och Högskolan den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European Crime Prevention Award (ECPA) för sitt arbete med Gävlemodellen.

Mer information och anmälan till boksläppet

 

24 augusti: Hur skapar vi mer resilienta försörjnings-kedjor?

Högskolan i Gävle bjuder in företag till en workshop om resilienta försörjningskedjor. Vilka är dina utmaningar?

Mer information och anmälan till workshop

 

25-26 augusti: Introduktionsdagar för nya studenter

Den 25-26 augusti bjuder Högskolan i Gävle in alla som är nya studenter till två introduktionsdagar.

Mer information

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma