Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

Oktober 2022

Från ord till handling

Under de senaste fyra-fem åren har Högskolan i Gävle varit inne i ett omfattande strategiskt utvecklingsarbete. Många har varit engagerade, både internt och externt. Under de senaste tre åren har viktiga milstolpar passerats i den här resan. 2019 beslutade högskolestyrelsen om ny vision, ny verksamhetsidé och kärnvärden för Högskolan. Samma år inrättades fyra tvärvetenskapliga strategiska forskningsområden. Arbetet gick vidare och styrelsen beslutade i april 2020 om övergripande verksamhetsmål och några månader senare fastställdes utbildnings- och forskningsstrategin av rektor, fram till år 2030.

En översyn av utbildningsutbudet ledde till rektorsbeslut i juni i år om ett strategiskt profilerat utbildningsutbud. En månad senare, i juli, i år kom beslut från Bryssel att Högskolan i Gävle, tillsammans i ett nätverk med åtta andra europeiska lärosäten, skulle få bilda ett Europauniversitet inom ett samarbete som kallas EU GREEN.

Högskolan i Gävle är den första högskolan i Sverige inom EU GREEN, sedan tidigare finns ett antal svenska universitet med. Det är dessutom ovanligt att en ansökan beviljas vid första försöket. Samarbetet har hållbarhet som övergripande tema och innebär att Högskolans utbildning och forskning ytterligare positionerar sig på en europeisk arena med möjligheter till utbyten för både studenter, forskare och lärare. I ett av Högskolans övergripande strategiska mål talas det om att Högskolans kompletta akademiska miljöer ska ha internationell lyskraft. EU GREEN kan bli en viktig pusselbit i vägen mot målet.

Nu ska vi gå från ord till handling. Högskolan har mål och strategier inför framtiden och som vi säger i visionen – vi vill vara förstahandsvalet för alla som vill göra skillnad. Vill du samverka ännu mer med oss? Hör av dig till någon av kontaktpersonerna längre ner i det här nyhetsbrevet.

Läs mer om Högskolans vision och strategier

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer

Nyheter

Stort genomslag för forskning om arbetslivets villkor - nu startar fas två

Det sexåriga forskningsprogrammet "Flexibelt arbete" går nu in i sin andra fas, då Forte anslog 9 miljoner för ytterligare tre år.
- Tidigare under pandemin kom distansarbetet i fokus, nu kan vi fokusera mer även på dem med tillfälliga anställningar, säger Gunnar Bergström, programansvarig.

Läs artikeln om Flexibelt arbete

 

Älgarna har lärt sig att gömma sig under älgjakten

Älgarna har hittat en strategi för att undvika jägare under jakten, menar forskare vid Högskolan i Gävle.
- Älgar som lär sig att gömma sig och de som är smarta nog att göra det i flera år har större chans att föra sina gener vidare, det är en evolutionär process, säger Petter Hillborg, en av forskarna.

Läs hela artikeln om älgarnas strategi

 

Ingenjörsstudenter från Gävle i topp på arbetsmarknaden

När Svenskt Näringsliv i september presenterade sin undersökning om hur studenterna har etablerat sig på arbetsmarknaden, toppar Högskolan i Gävle tillsammans med Örebro universitet när det gäller ingenjörsstudenter.

Läs artikeln om undersökningen

 

Högskolan i Gävle får forskar­examens­tillstånd i utbildnings­vetenskap

Det var hurrarop och applåder när akademichef Camilla Niss tillkännagav att Högskolan i Gävle nu har fått tillstånd att utfärda licentiat- och doktorsexamen inom området utbildningsvetenskap.

Läs artikeln om vårt nya examenstillstånd

Hänt sedan sist

Högskolans forskning citerad i NY times

Högskolans forskning inom Hälsofrämjande arbete lyftes i en nyligen publicerad artikel i ansedda The New York Times och två dagar senare citeras Amir Rostami i en annan artikel om skjutningarna i Sverige.

Läs mer om Högskolans forskning i NY Times

 
Ylva Fältholm rektor Högskolan i Gävle omgiven av kollegor från åtta andra universitet som nu bildar ett gemensamt Europauniversitet.

Rektorerna inom Europauniversitet samlade i Gävle

Högskolan i Gävle är den första högskolan i Sverige som nu ingår i ett nätverk som kallas Europauniversitet. Rektorerna och representanter för de totalt nio samverkande universiteten i HiG:s nätverk har varit samlade i Gävle för en kick-off i samarbetet som finansieras med EU-medel. Landshövding Per Bill var värd för en middag på slottet och efter interna överläggningar om det fortsatta samarbetet fanns det också tid för en rundvandring på campus där utomhusklassrum, högskolepedagogiskt centrum och en unik testrigg för kylning av stål visades upp.

Högskolan blir nu en del av ett Europauniversitet där tvärvetenskaplig forskning och utbildning ska uppmuntras och studenter ska få tillgång till de olika universitetens utbildningsutbud och forskning.

 

ASK-träff

Hur arbetar man förebyggande med barn och unga för att förhindra skadligt beteende och vad säger forskarna om området? Ungefär 20 personer från länets kommuner och Högskolan i Gävle möttes för att tillsammans ta del av ett par föreläsningar av forskare inom området såväl som på hur Sandvikens kommun har tagit sig an uppgiften genom att börja jobba med metoden CTC- Communities That Care.

Läs referat från arenaträffen

 
Niclas Björsell visar Rickard Qvarfort, Ovako och Kjell Johansson, Entré Hofors hur en robot kan styras. Foto: Katarina Petersson

Entré Hofors styrelse på besök på Högskolan

Lagom till uppstarten av höstterminen fick vi besök av Entré Hofors styrelse som kombinerade sitt ordinarie styrelsemöte med ett studiebesök hos oss på högskolan. Entré Hofors arbetar med att på olika sätt främja utveckling och näringsliv i Hofors kommun och styrelsen består av ledande personer från både näringsliv och kommunen.

Vi passade på att både berätta lite om högskolan för att sedan titta på några av de laborativa miljöer som finns på högskolan. I korthet fick Entré Hofors styrelse se robotlabbet med exoskelett, Digital learning lab och testriggen för avancerade kylmetoder för metaller. Det sistnämnda är resultatet av utveckling och forskning som bedrivits vid Ovako i Hofors. Högskolan och Hofors kommun har under några år också haft olika samarbeten kring utvecklingsprojektet Framtid Haga i Hofors.

 

Fortsatt stöd till integrationsprojekt

Under 2020-2021 medverkade Högskolan i det EU-finansierade projektet Integration Gävleborg 2.0 (IG 2.0). Målgruppen var tredjelands-medborgare, främst personer med låg utbildning och huvudman för projektet var Länsstyrelsen i Gävleborg. Ett huvudtema i projektet var att synliggöra strukturella hinder för målgruppens arbete och egen försörjning.

I projektet genomförde Högskolan en intervjustudie med personer som deltog i SFI-undervisning. Alla planerade intervjuer kunde inte genomföras på grund av pandemin, men 23 personer från tre kommuner intervjuades. En rapport kan läsas här

Länsstyrelsen har nu sökt och beviljats medel till ett större fortsättningsprojekt (Samverkan Gävleborg) där länets kommuner och Högskolan medverkar. Det nya projektet ska bl a tillvarata erfarenheter från IG 2.0. Liksom tidigare är det Europeiska Unionen Asyl- migrations- och integrationsfonden (AMIF) som står för lejonparten med viss medfinansiering från deltagande aktörer. Under 2023-2025 medverkar Högskolan med tre delprojekt:

1.en uppföljningsstudie av hur det gått för personer som tidigare intervjuats
2.en intervjustudie som vänder sig till arbetsförmedlare och rekryterare och deras bild av och möjligheter att hjälpa målgruppen (personer från tredje land med låg
utbildning)
3.en studie av hur civilsamhällets organisationer tar emot, slussar in och stöttar målgruppen

Från Högskolan medverkar forskarna Maja Lilja, Hanna Kusterer och Sven Trygged (projektledare)

På gång

4 november: Forskning i fokus

Forskning i fokus är en forskningskonferens som presenterar aktuell forskning. Huvudtalare är Sara Skoog Waller, filosofie doktor i psykologi vid Högskolan i Gävle och Lars Holmgren, professor och prefekt vid Institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet (KI). Dagen arrangeras i samverkan mellan Region Gävleborg och Högskolan i Gävle.

Se programmet för Forskning i fokus

 

15 november: Skogen i skolan

LHU-nätverk Gävleborg har en inspirationsdag på tema skogen den 15 november 2022. Programmet omfattar verksamma lärare från förskolan till gymnasieskolan.

Mer information om Skogen i skolan

 

16 november: GIS-DAY

Den 16 november uppmärksammar vi internationella GIS-dagen och bjuder in till en förmiddag full av aktiviteter på temat GIS. I år arrangeras aktiviteterna på Högskolan och vi gör det i samarbete med Lantmäteriet och Future Position X.

Mer information om GIS-DAY

 

16 november: Workshop om den sociala dimensionen av regional biogasutveckling i Gävleborg

Välkommen till en workshop där vi ska reflektera, diskutera och ta fram förslag på hur den sociala dimensionen av regional biogasproduktion kan främja utvecklingen i Gävleborg. Sista anmälningsdag är den 4 november.

Mer information om workshopen

 

21 november: Digitalisering för utveckling av samhälle och näringsliv

Den 21 november är det dags för Forskarna på slottet. Denna gång med temat: Digitalisering för utveckling av samhälle och näringsliv. Hur kan samhälle och näringsliv dra nytta av digitaliseringen? Vad säger forskningen och hur kan vi samverka för att nå innovation, effektivitet och utveckling?

Mer information om Forskarna på slottet

 

8 december: Stadsformens och grönstrukturens överlappande skalor

Välkommen till det tredje symposiet om social-ekologisk stadsbyggnad. Temat denna gång är: Stadsformens och grönstrukturens överlappande skalor. Symposiet om social-ekologisk stadsbyggnad är en heldag öppen för allmänheten med inbjudna talare från hela Europa. Denna dag kommer att belysa aktuella forskningsfronter och kunskapsluckor kring hur stadsform och grönstruktur på olika skalor kan motverka klimatförändringar, stödja välbefinnande och göra städer mer resilienta.

Mer information och anmälan

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma