Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

December 2022

Samskapande – en verklig hävstång

När jag skriver det här är jag ganska trött. Trött, men också glad, nöjd och stolt. Jag har landat mjukt efter flera veckors hårt slit med att få ihop allting runt årets Teknikmässa. Under en dag tar Teknikerjakten och Högskolan i Gävle emot klasser i årskurs åtta på grundskolan för att de ska få lära sig om och inspireras till utbildningar och yrken inom teknik och naturvetenskap. I år var det över 950 fjortonåringar som fyllde Högskolans lokaler och tog del av ett gediget program och utställarnas ambitiösa utbud.

Vi pratar ofta om att samverka och det kallas ibland lite slarvigt för Högskolans tredje uppgift, efter forskning och utbildning. Men det är så oerhört viktigt. I samverkan ligger en del av Högskolans existensberättigande och Högskolan i Gävle är duktig på det. Vi samverkar med företag, skolor och omgivande samhälle för vi vill göra skillnad och vara en motor i vår region. Ibland har vår samverkan tydliga mål och uppdrag och ibland är det lite mer diffust och svårmätt.

För det är en utmaning att mäta effekten av samverkan. Hur många av de 950 ungdomarna ”omvändes” och kom på att de skulle bli ingenjörer eller naturvetare och hur vet vi i så fall att det inte var andra faktorer som spelade roll för deras val av utbildning? Det vet vi inte, vi kan bara lyssna på vad de själva säger. En av gymnasieeleverna som intervjuades om varför han valt just teknikprogrammet svarade att han inte alls hade vetat i åttan vad han skulle gå, men att Teknikmässan för fyra år sedan gjorde att han fick upp ögonen för teknik. En annan kille, som intervjuades i P4 Gävleborg under dagen, berättade att han för första gången hört talas om ett jobb som hette civilingenjör och att han tyckte att det lät spännande och hoppades att han skulle komma in på en sådan utbildning så småningom. Även om det är långt ifrån alla och troligen inte heller en majoritet vars framtid påverkas av en Teknikmässa, så gör det i alla fall skillnad och det stöds också av de fina söksiffror Gävle har till gymnasieprogrammen inom teknik och naturvetenskap.

Att Teknikmässan på bara fem år (varav två med digitala lösningar) blivit en sådan succé att grundskolorna redan pratar om det som något de ”alltid brukar gå på”, beror förstås på alla som medverkar. Alla företag, myndigheter och gymnasieskolor som verkligen bjuder till och gör sitt yttersta för att besökarna ska få en så bra upplevelse som möjligt. Vi inom Teknikerjakten skapar förutsättningarna med lokaler, förtäring, program, skicka inbjudan till skolorna och så vidare, men det är tack vare att alla lägger krut och engagemang på sin del, som helheten blir så mycket maffigare än delarna var för sig. Det blir något större än att samverka – det blir att samskapa.

Sofi Jonsevall
Projektledare Teknikmässan
Teknikerjakten

Nyheter

Mångmiljonbelopp till Högskolans forskning

Tre forskningsprojekt där Högskolan i Gävle medverkar tilldelas sammanlagt över 28 miljoner kronor av Strukturfondspartnerskapet för Norra Mellansverige, Region Gävleborg och KK-stiftelsen.
- Det är väldigt glädjande att vi får det här förtroendet, som kommer leda till att vi stärker vår forskning och bidrar till framtidens hållbara städer och till den gröna omställningen, säger Lars Bengtsson, prorektor på Högskolan i Gävle.

Läs mer om vilken forskning som får mångmiljonbelopp

 

AI gör solceller på hustak mer träffsäkra

Solceller blir mer energieffektiva om de placeras rätt. Mohammad Aslani, forskare inom Geospatial Informationsvetenskap på Högskolan i Gävle, har utvecklat en AI-metodik som i flera steg gör placeringen av solpaneler på hustak mer träffsäker.

Läs artikeln om AI och solceller

 

Dialog avgörande vid flytt till aktivitetsbaserat kontor

Stor satsning på information och workshops redan innan övergången till ett helt nytt sätt att arbeta visade sig ha avgörande betydelse för medarbetarna när Trafikverket gick över till aktivitetsbaserade kontor.
- Vi har nu ett vetenskapligt stöd för hur man kan underlätta denna stora omställning, i stället för att göra saker på känn, säger Eva Bergsten, forskare inom arbetshälsa vid Högskolan i Gävle

Läs mer om Trafikverkets omställning till aktivitetsbaserade kontor

 

Ägarform kan påverka personalens välbefinnande i äldreboenden

Internationella studier visar att personalen i icke vinstdrivna äldreboenden tenderar att vara tryggare och mindre stressade.
- De anställda kände mer förtroende för och ville i större utsträckning stanna kvar på icke vinstdrivande boenden, säger Tomas Lindmark, doktorand vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln om hur ägarform påverkar personalens välbefinnande

 

Hänt sedan sist

Välbesökt GIS-day

Ett nästan fullsatt Valhall lyssnar under GIS-Day på forskaren Matteo Giusti, som pratar om: The BIG project - bättre livskvalitet med integrerande GIS. Omkring 300 gymnasieelever främst från natur- och teknikutbildningar deltog på dagen som innehöll både ett antal föreläsningar och en utställardel. Dagens moderatorer var Tilda och Linn två studenter från civilingenjörsprogrammet. Föreläsningarna följdes av en karriärlunch för Högskolans studenter från utbildningar inom GIS där deltagande företag var Lantmäteriet, CGI och Esri Sverige.

 

Digitaliseringens påverkan på samhällsutvecklingen

I början på december arrangerades eventet ”Digitaliseringens påverkan på nutidens samhällsutveckling” på DoSpace där en av talarna var Thomas Nylund, Hedersdoktor vid Högskolan i Gävle och ledamot i högskolestyrelsen. Eventet som var närmare fullsatt arrangerades av Booiq i samarbete med Gävle Innovation Hub. Övriga talare, som alla pratade om digitalisering och samhällsutveckling utifrån sina olika perspektiv, kom bland annat från Lantmäteriverket, Sweco, Gävle kommun och Booiq. Avslutningen bjöd på en paneldiskussion med talarna där även Lili André, riksdagsledamot KD, medverkade.

 
Högskolans forskare Matteo Giusti berättar om forskningsprojektet BIG

Har du varit en av våra medborgarforskare?

Sedan september 2021 har ca 300 Gävlebor hjälpt till med att samla in data i forskningsprojektet BIG (Bättre livskvalitet med integrerande GIS) Gävleborna har hjälpt till genom ett aktivitetsarmband och genom att redovisa bra och dåliga upplevelser av staden i appen MyGävle. På detta sätt har forskarna undersökt rörelsemönster och upplevelser hos boende i Gävle kommun.
- Under 15 månader har vi har fått in över 5000 subjektiva upplevelser från våra deltagare vilket är väldig värdefullt för forskningen och för stadsplanering. Att på det här sättet föra samman ekologisk, social och individuell hälsa, är unikt, säger Matteo Giusti, en av de ansvariga forskarna i projektet.
Rapporteringen via appen och aktivitetsarmbandet avslutas under december, och tack vare ”medborgarforskarna” har nu Högskolans forskare fått en rik mängd data att arbeta vidare med och som kan användas för olika typer av forskning. Forskningsprojektet har drivits av Högskolan i Gävle i samarbete med Future Position X och i början av december hölls ett seminarium på DoSpace där forskarna berättade mer om projektet och framför allt visade hur de insamlade datan kan komma till nytta för forskningen framöver.

 
Forskarna Yukiko Asami Johansson och Mikael Cronhjort berättar om sitt forskningsprojekt som de gör tillsammans med Stora Sätraskolan

Besök av Skolforskningsinstitutet

Högskolan har haft besök av Skolforskningsinstitutet för ett dialogmöte med RucX – vår regionala arena för samverkan kring skolutveckling, lärarutbildning och forskning. Förmiddagen tillbringades på högskolan där bland annat Daniel Pettersson, professor i pedagogik berättade om den praktiknära forskning som pågår i flera kommuner i regionen. Thomas Hartikainen, sektorchef utbildning på Gävle kommun och ordförande i RucX berättade om hur samarbetet med högskolan fungerar. Efter lunch blev det studiebesök på Stora Sätraskolan tillsammans med forskarna Yukiko Asami Johansson och Mikael Cronhjort. Stora Sätraskolan har under flera år haft ett samarbete med Högskolan i ämnet matematik.

Här kan du lyssna på ett inslag från P4 Gävleborg om studiebesöket på Stora Sätraskolan

Högskolan prisades som Mötesambassadör

I slutet av november bjöd Gävle slott in till ambassadörslunch i samarbete med Gävle kommun och Gävle Convention Bureau. Där prisades avdelningen för ekonomi på Högskolan som fick ta emot utmärkelsen som "Mötesambassadör" för värdskapet av FEKIS-konferensen den 16-17 oktober 2019.

På gång

Save the dates: After Work med forskare

Under våren lanserar Högskolan tillsammans med ABF Gästrikebygden ett helt nytt koncept som kallas After Work med forskare. Fyra tisdagar under våren bjuder vi in till samtal och diskussion runt ett dagsaktuellt tema, och vid varje tillfälle deltar forskare från Högskolan med olika perspektiv och erfarenhet på ämnet. Samtalet leds av en moderator, och innan kvällen är slut får även publiken möjlighet att ställa sina frågor. Här får du möjlighet att träffa Högskolans forskare i en informell och trivsam miljö samtidigt som du kan ta en fika eller något gott att äta. Några av de teman som kommer att avhandlas under våren är framtidens energiförsörjning, de kriminella gängen, ensamhet, eller något annat aktuellt tema som dyker upp i samhällsdebatten.

Fri entré. Ingen föranmälan behövs.

Datum: 24 januari, 28 februari, 28 mars, 25 april
Tid: 17.30-19.00
Plats: Musikhuset Sjömanskyrkans restaurang

 

16 februari: Rättvis energiomställning i Gävleborg

Forskningsprojektet: Systemanalys av vätgaslösningar bjuder in till en eftermiddag där vi diskuterar vilka utmaningar som kommer med energiomställningen i Gävleborg ut ett rättviseperspektiv.

Mer information och anmälan

 

Save the date: Automationsdagen 24 mars

Automationsdagen brukar vara ett välbesökt evenemang på Högskolan, och den kommer att arrangeras även i vår. Boka därför den 24 mars, mer information kommer i nästa nyhetsbrev.

 

Save the date: Forskarna på slottet 18 april

Forskarna på slottet kommer under våren att genomföras den 18 april med temat Hållbara städer. Forskarna på slottet arrangeras på Gävle slott och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Gävleborg, Högskolan i Gävle, Region Gävleborg och Mellansvenska Handelskammaren

 

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma