Högskolan i Gävle, RucX
 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
 

RucX:s nyhetsbrev för skolpersonal i Gävleborg

 
 

Mars 2023

Årets första vårmånad mars är här, en hektisk månad med antagningsprocesser för hösten och aktivitetsplanering. Vi har en önskan att alltid ha lång framförhållning till våra fortbildningsinsatser men några gånger blir det dock tätt inpå. Vi hoppas ändå på många anmälda deltagare.

Fokus i nyhetsbrevet är kompetensutveckling. Som ett led i det genomförs Fritidshemsbiennalen 2023, 27-28 april, i samverkan med Mittuniversitetet. Målgrupp för biennalen är rektorer/biträdande rektorer och personal i fritidshemmet i Gävleborg, Jämtland och Härjedalen. Glöm inte att anmäla dig!

Vidare vill vi slå ett slag för två FFR -kurser (Fortbildning För Rektorer) med start hösten 2023 på uppdrag av Skolverket, Leda Lärande för hållbar utveckling och Den utforskande spiralen. Efter båda kurserna finns nätverk för erfarenhetsutbyte med skolor som arbetar med Lärande för hållbar utveckling och skolor som använder Spiralen som ramverk i sitt kvalitetsarbete.

Läs mer om dessa kurser i vårt nyhetsbrev samt om våra nya fristående kurser från Högskolans ordinarie utbud.

Vi ser fram emot våren där fler fysiska event med goda möjligheter till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte står för dörren!

Hälsningar RucX-teamet,
Ann-Charlotte, Birgit, Daniel, Lars, Susanne, Tobias och Signhild

 

Välkommen med din anmälan till Fritidshemsbiennalen 2023 som hålls på Högskolan i Gävle, 27-28 april, i samverkan mellan Regionalt utvecklingscentrum RucX på Högskolan i Gävle och Regionala utvecklingsnätverket RUN på Mittuniversitetet.

Mer information och anmälan till Fritidshemsbiennalen 2023

Boende under biennalen till rabatterat pris
Scandic CH Gävle
Bokas fram tom 28 mars 2023
Enkelrum 1 150 kr inkl. moms rum/natt
Dubbelrum 1 350 kr inkl. moms rum/natt

E-post: ch@scandichotels.com
Telefon: 026-495 84 10

Best Western Hotell City Gävle
Bokas fram tom 26 mars 2023
Enkelrum 1050 kr inkl. moms rum/natt
Dubbelrum 1250 kr inkl. moms rum/natt

E-post: reception@hotelcity.nu
Telefon: 026-61 26 00

Kurser som ges på uppdrag från Skolverket

 
Lärarlyftskurser höstterminen 2023 (ansökan öppnar 15 mars)
Engelska för lärare åk 7-9 (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet 45 hp
Engelska för lärare i gymnasieskolan. Ingår i Lärarlyftet 90 hp


Mer information och länk till ansökan för Högskolans lärarlyftskurser

Fortbildning för rektorer med start hösten 2023:


Leda lärande för hållbar utveckling 7,5 hp – Vad kännetecknar en förskola/skola med ett helhetsperspektiv utifrån Agenda 2030? Det här är en kurs för dig som skolledare som tar lärande för hållbar utveckling på allvar och vill ge dina lärare möjlighet att utveckla förskolan/skolan till en plats där barn och elever kan göra självständiga och reflekterande val i olika hållbarhetsfrågor. Innehållet i kursen bygger på modern forskning inom området och praktikers samlade erfarenheter.

Den utforskande spiralen 7,5 hp – inriktas på systematiskt kvalitetsarbete som kännetecknas av ett utforskande arbetssätt där barnens/elevernas röster är centrala. I kursen benämns Den utforskande spiralen som ett ramverk för kvalitetsutveckling som tar sin utgångspunkt i ett aktionsforskande arbetssätt. Alla som finns i förskolan/skolan förväntas bidra med sina erfarenheter av och kunskaper om livet och lärandet i förskolan/skolan.

För att underlätta arbetet på hemmaplan ges möjlighet för medföljande förstelärare eller utvecklingsledare att delta. Den medföljande kommer inte att examineras.

Mer information om kurserna

Mer information om fortbildning för rektorer och hur du anmäler dig

Fristående kurser

Ett urval av kurser som finns inom Högskolans ordinarie kursutbud och som passar för dig som arbetar inom skolan.

Didaktik: IT som resurs för lärare i förskoleklass, fritidshem och årskurs 1–6, 7,5 hp
Didaktik: IT som resurs för högstadie- och gymnasielärare, 7,5 hp
Didaktiska perspektiv på elevspråksanalys, 7,5 hp
Digital teknik som bildskapande verktyg i förskola och skola, 7,5 hp
Digitala kanaler I, 7,5 hp
Digitala kanaler II, 7,5 hp
Game based learning, 15 hp
Likvärdighet som rättighet och som praktik, 7,5 hp
Lärares arbete med barns/elevers hälsa och välbefinnande i förskolan/skolan, 7,5 hp
Medieekologi och medieanvändning: kontroll och kollektiv kreativitet i den digitala tidsåldern 7,5 hp
Mediesamhälle och mediekultur, 7,5 hp
Muntlig och skriftlig språkfärdighet i undervisning, 7,5 hp
Pedagogiskt utvecklingsarbete, 15 hp
Ämnesdidaktiska studier i engelska, (91–120), 30 hp

Mer information om samtliga fristående kurser inom Högskolans ordinarie utbud per ämne.

Seminarieserier
Engelska – Didaktiska perspektiv på lärande och utveckling i engelska - i teori och praktik. Fokus i seminarieserien är att stärka länken mellan teori och praktik i engelsk ämnesdidaktik samt att bygga upp ett intresse för forskning bland verksamma lärare för att koppla kunskapen om aktuell forskning till den egna undervisningspraktiken.
 

Mer information och anmälan till seminarieserien i engelska

 

Om erfordliga medel finns kommer vi att i samarbete ge följande seminarieserie i höst i samarbete med Skolverket:

Lärmiljöer – Från vision till verksamhet i utbildningsmiljöer
Fokus ligger på verksamhetsperspektiv på utbildningsmiljöer, särskilt hur fysisk miljö, organisering och arbetssätt kan utvecklas att samspela för bättre lärande och undervisning i skolor. Hur kan man gå från vision till konkret verksamhet i ny- och/eller ombyggnationsprocesser? Seminarieserien ska ge stöd att lyfta verksamhetens konkreta utmaningar till nya höjder genom forskningsförankrade kunskaper och exempel samt genom erfarenhetsutbyte. Seminarierserien bygger på sex seminarum varav 1+2 och 5+6 är förlagda som internat för att möjliggöra skolbesök.
 

Mer information och möjlighet till anmälan till seminarieserien om lärmiljöer kommer att publiceras på vår webbsida.

 

Planerade evenemang

 
FocusDay 2023 - 19 april på Högskolan I Gävle alternativt digitalt

Vad innebär det att vara lärare? När betraktar du din undervisning som framgångsrik? Och på vilket sätt syns framgångsrik undervisning i ditt klassrum? Är detta frågor du funderar över i relation till din klassrumspraktik?

Nu får du möjlighet att diskutera dina klassrumsspecifika tankar och funderingar med forskare vid Högskolan i Gävle. Du är välkommen till FocusDay där det är du som sätter agendan genom att formulera frågor och funderingar som är relaterade till din klassrumspraktik.

Mer information och anmälan till FocusDay 2023

Digital inspirationseftermiddag 5 april - Tema de globala målen.

Välkommen till LHU-nätverk Gävleborgs digitala inspirationseftermiddag den 5 april 2023 klockan 13.00-16.00. Programmet innehåller bland annat pedagogiskt material, forskning med mera och är riktat till verksamma lärare från förskolan till gymnasieskolan.

Mer information och anmälan

 
 

Kommunförlagda förskolekurser för personal i förskolan

Följande kurs kan ges kommunförlagda under hösten 2023 om intresse finns:

Naturvetenskap och teknik i förskolan –med didaktiskt perspektiv

Naturvetenskap och teknik är viktiga områden i läroplanen för förskolan. Vi erbjuder en kurs för att öka kunskapen. Den heter Naturvetenskap och teknik i förskolan med didaktisk inriktning.

Här får förskollärare, barnskötare och annan pedagogisk personal som är anställda i förskolan en möjlighet att utveckla sin kunskap och sitt sätt att arbeta så att barnens nyfikenhet och lärande utmanas och stimuleras mer.

Mejla ditt intresse till ruc@hig.se

​​Mer information om våra kommunförlagda förskolekurser

 

Lärarutbildning


Högskolan i Gävle erbjuder ett flertal lärarutbildningar. Mer information

 

Lästips

Så läser du en avhandling

Att läsa en avhandling handlar till stor del om att vaska fram det som är intressant – inte om att plöja sig igenom hela texten från början till slut.

Länk till tips på hur du kan läsa en avhandling på ett effektivt sätt.

 

Forskning

Ta del av våra forskargruppers olika program under det strategiska området Innovativt lärande:

Högskolan i Gävle har fyra strategiska forskningsområden varav ett heter Inovativt lärande. Inom det strategiska forskningsområdet Innovativt lärande finns tre forskningsprogram: Demokrati och likvärdighet, Digitalisering, teknologier, media och lärande och Morgondagens Lärmiljöer.

Det strategiska forskningsområdet Innovativt lärande adresserar samhällsutmaningar kopplade till mål 1,4, 5, 10 och 16 i Agenda 2030.

Läs mer om Innovativt lärande och de olika forskningsprogrammen.

ULF – Utbildning, lärande, forskning

ULF har gått från nationell försöksverksamhet till att verksamheten nu är permanent.
På Högskolan i Gävle fortsätter arbetet och just nu är följande kommuner delaktiga: Gävle, Hudiksvall, Nordanstig, Sandviken, Söderhamn, och Älvkarleby.

Har du en idé eller ett embryo till ett praktiknära projekt, hör gärna av dig genom att skriva till ruc@hig.se med ULF i ämnesraden. Läs mer om ULF-samverkan på HiG.

Forskning inom utbildningsvetenskap

Vid Högskolan i Gävle bedrivs forskning av relevans för att förstå utbildning, undervisning och lärande i näringsliv och offentlig sektor, med huvudsakligt fokus på det formella utbildningsystemet i dess helhet – från förskola, skola och fritidshem till högre utbildningen vid universitet och högskolor. Mer information

 

LEVE!


Ta del av nyheter och fördjupningar från Högskolan i tidningen LEVE!

LEVE! är Högskolan i Gävles tidning som vänder sig till dig som är intresserad av vår forskning, utbildning och samverkan med andra aktörer. Läs LEVE!

 
Tipsa en vän om RucX:s nyhetsbrev
 
Prenumerera på RucX:s nyhetsbrev
 

Om RucX

RucX verksamhet bygger på ett nära och förtroendefullt samarbete mellan likvärdiga parter, och är ett formaliserat nätverk mellan Högskolan och skolhuvudmännen i regionen för samverkan kring skolutveckling, lärarutbildning och forskning.

RucX ska erbjuda en mötesplats för medarbetare inom förskole- och skolverksamhet, lärarutbildare, skolledare och forskare.

Kontakt

 
Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma