Genom långsiktig samverkan och strategiska partnerskap utvecklar vi samhället

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev från Högskolan i Gävle om samverkan

April 2023

Nyheter

Algoritm upptäcker skogsbränder snabbare

Tidig upptäckt av skogsbränder är ofta avgörande för släckningsarbetet. En ny algoritm för bildanalys, utvecklad vid Högskolan i Gävle, skiljer dimma från brandrök och upptäcker bränder snabbt.
– Algoritmen har rätt i över 90 procent av fallen, säger Julia Åhlén, forskare inom datavetenskap.

Läs artikeln om algoritmen som upptäcker skogsbränder

 

Allt fler är ensamma de sista åren

En forskargrupp skall nu undersöka hur det är att bli gammal och sakna både barn och partner.
- Mycket av omsorgen bygger ju på att anhöriga ställer upp, säger Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

Mer information om den kommande forskningen

 
Gloria Macassa

Våldsutsatta män lider i tysthet

Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression, visar en ny studie från Högskolan i Gävle. Samtidigt saknas konkreta stödsystem för att fånga upp männen, som sällan anmäler eller pratar om våldet.
– Det här är en tyst epidemi, säger forskaren Gloria Macassa.

Mer information om den nya studien

 

Distansarbetare mer produktiva och lojala

En forskningsöversikt från Högskolan i Gävle visar ett samband mellan distansarbete och bättre produktivitet.
- Distansarbete kan vara positivt både för produktivitet och anställdas arbetsprestation, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap.

Mer information om sambandet mellan distansarbete och bättre produktivitet

Hänt sedan sist

Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap föreläser på uppstartsträffen i Hudiksvall

Uppstart för nytt forskningsprojekt

Forskningsprojektet Flexibel omställning för hållbar innovation har haft uppstartsträffar på Propell i Hudiksvall och på Sandbacka Science Park i Sandviken. Projektet syftar till att skapa kunskap om, och förutsättningar samt former för flexibelt arbete som stärker attraktion och innovation i små och medelstora företag. I projektet kommer forskare från Högskolan att arbeta tillsammans med små och medelstora företag i Gävleborg för att öka kunskap och förmåga att ställa om till flexibla arbetsformer. Det finns fortfarande möjlighet för företag att vara en del av forskningsprojektet. Om du är intresserad av att delta så hör av dig till oss.

Mer information om forskningsprojektet

 

Forskarskolan MapIT söker företag

Företagsforskarskolan MapIT handlar om forskning och innovation som bygger på geografisk information på både stor- och småskalig nivå. Medverkande företag kan få bidrag till att anställa eller vidareutbilda medarbetare till framtidens nyckelpersoner och samtidigt stärka företagets konkurrenskraft. MapIT vänder sig till företag och institutioner i alla sektorer som använder geografiska och rumsliga data eller ser en potential till innovation och hållbar förändring i sina respektive verksamheter genom geospatial information.

Mer information om MapIT

 

Forskarna åker ut på skolturné

Under våren 2019 och våren 2022 åkte våra forskare ut till skolor i länet och har träffat mer än tusen elever i årskurs 4-9 på sina skolbesök. Det har verkligen blivit en succé och i vår gör vi om turnén så att ännu fler elever får möjlighet att träffa våra forskare. Forskarna kommer att åka ut under vecka 21 den 22-26 maj. I år har 22 skolor från regionen anmält intresse för att ta emot en av våra forskare under vårens turné.

Mer information om vår Forskarturné

 
Staffansgymnasiet i Söderhamn fick besök av några av våra studenter och vår tekniksprångare

Ingenjörsaktiviteter i regionen

Under vintern så har två ingenjörsaktiviteter genomförts inom Teknikerjakten: En ingenjörslunch i Edsbyn och ett besök vid Staffansgymnasiet i Söderhamn. Syftet med aktiviteterna är att inspirera gymnasieelever att studera till ingenjör.Med på träffarna är studenter från Högskolan som berättar om sina studier och program, och vår tekniksprångare Tyra som ger sin bild av vad en ingenjör är. På aktiviteterna deltar även lokala företag som berättar om spännande jobbmöjligheter som ingenjör. Spännande jobb som Högskolan kan visa vägen till.

Mer information om Teknikerjakten

 
Olivia Ahlin framför utställningen som gjorts tillsammans med elever från gymnasiet

Studentsamarbete med Skottes Musikteater

En student i socialt arbete, Olivia Ahlin, inledde förra året ett samarbete med Skottes Musikteater kring deras föreställning om Joe Hill. Olivia gjorde ett efterarbete tillsammans med gymnasieelever som hade sett föreställningen. Eleverna fick fotografera vad de tänker på om samhällsklass, och Oliva sammanställde materialet till en mindre utställning som visades på Länsmuseet.

På gång

25 april: Föreläsning med Jerzy Sarnecki

Jerzy Sarnecki, senior professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, föreläser om hur brottsligheten i Sverige har utvecklats under de senaste decennierna och hur läget är idag.

Mer information om föreläsningen

 

25 april: Industrisamtalet

Industrisamtalet är en mötesplats mellan akademi och industri i syfte att bland annat långsiktigt säkra kompetensförsörjningen i regionen. Den 25 april arrangeras ett Industrisamtal med temat: Kompetensförsörjning för den gröna omställningen.

Mer information om Industrisamtalet

 

26 april: Samverkansträff PA-programmet

Vårens samverkansträff för PA-programmet innehåller bland annat en föreläsning av två doktorander vid Högskolan i Gävle om hur flexibelt arbete påverkar möjligheter till återhämtning och balans i livet.

Mer information om samverkansträffen

 

27 april: Nordiskt seminarium om samhällsarbete och kollektiv mobilisering för hållbar stadsutveckling

Välkommen att delta på vårt nordiska hybridseminarium med fokus på kollektiv mobilisering i relation till samhällsarbetets tradition. Du kan delta på plats på Högskolan eller via Zoom.

Mer information om seminariet och anmälan

 

27-28 april: Fritidshemsbiennalen

Fritidshemsbiennalen är ett samarbete mellan Regionalt utvecklingsnätverk (RUN) på Mittuniversitetet, och Regionalt utvecklingscentrum (RucX) på Högskolan i Gävle. Fritidshemsbiennalen 2023 ges på Högskolan i Gävle och temat är:
Meningsfull fritid – sociala och relationella kompetenser i fokus för elevens utveckling och lärande. Biennalen vänder sig till pedagoger och rektorer inom fritidshem samt lärarutbildare vid fritidslärarprogrammet.

Mer information om Fritidshemsbiennalen

 

30 april: Fira Valborg på Kungsbäck

Kom och fira in våren på Kungsbäck. Årets program innehåller ingen kase, men däremot mösspåtagning, vårkonsert, fackeltåg, eldshow, sång och tal.

Mer information om Valborg på Kungsbäck

 

9 maj: Kom och fira Europadagen med oss

Vi bjuder in studenter, anställda och externa partners att fira Europadagen och att Högskolan i Gävle blivit en del av ett Europauniversitet. Välkommen att höra mer om vad det nya europeiska samarbetet innebär och vilka möjligheter som finns till studier utomlands redan idag. Vi bjuder alla deltagare på lunch!

Mer information om Europadagen

 

9 maj: Jag och min familj

Den 9 maj 2023 bjuder Socialtjänstens utvecklingscentrum (SUD), Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg in till en konferens och kunskapsspridning av forskningsprojektet ”Jag och min familj”.

Mer information om konferensen

 

9 maj: Workshop om systematiska trygghetsundersökningar i kommuner

Välkommen till en workshop kring systematiska kartläggningar av brottslighet i kommunerna. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och Amir Rostami docent i kriminologi inleder med en överblick kring vilka möjligheter kommunerna har att kartlägga brottslighet och otrygghet. Därefter ges tid för reflektion kring hur det fungerar i praktiken i sin egen verksamhet, och vad man ser för behov framåt.

Mer information om workshop

 

15 maj: Enerlean konferens

Välkomna till Högskolan i Gävle för Enerleans konferens om energieffektivisering och energiledning i Gävleborg. Enerlean är ett projekt med syfte att förbättra energieffektivitet för stärkt konkurrenskraft och ökad hållbarhet bland Gävleborgs små och mellanstora företag. Projektet har arbetat med energinätverk för energieffektivisering med Lean-inriktning.

Mer information om Enerlean konferensen och anmälan

Så här kan du samverka med oss

Det finns flera sätt att samverka eller samarbeta med Högskolan i Gävle, inom såväl utbildning som forskning. Alla som önskar kan ha en relation med Högskolan – som student, som alumn som vill komma tillbaka för att utveckla sin kompetens eller karriärväxla, som chef eller handläggare inom offentlig sektor, som kommun, industriföretag eller småföretagare. Vi vill att det ska vara låga trösklar och högt i tak i våra relationer.

Vill du veta mer - ta gärna kontakt med oss!

Tommy Löfgren
Avdelningschef kommunikation och externa relationer
tommy.lofgren@hig.se

Joakim Helmbrant
Samverkansspecialist
joakim.helmbrant@hig.se

Samverkansansvariga på akademierna:
Anna Jansson Åkerson, Hälsa och arbetsliv
anna.jansson@hig.se

Anna Näsman, Teknik och miljö
anna.nasman@hig.se

Signhild Olsson, Utbildning och ekonomi
signhild.olsson@hig.se

Följ oss i sociala medier!

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube

Vill du prenumera på våra pressmeddelanden?


Här kan du se våra pressmeddelanden som du även kan prenumerera på.
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma