Webversion | Tipsa en vän | Avregistrera din adress | Uppdatera din adress
 

 

Nyhetsbrev november 2018

Flera mottagningar har flyttat

På grund av renovering av lokaler på Sabbatsbergs sjukhus har flera av våra verksamheter flyttat in i andra delar av sjukhuset.

De här har nya adresser:

Center för sinnesstimulering, Korallen och Lagunen, Olivecronas väg 5, hiss B,
plan 4.

Hjärnskadecenter, Olivecronas väg 5, hiss B, plan 4

Kris- och samtalsmottagningen, Olivercronas väg 5, hiss B, plan 3

Psykoterapimottagningen Linden, Olivercronas väg 7, entréplan

Tittut spädbarnsverksamhet, Olivecronas väg 5, hiss B, plan 4

> Habilitering & Hälsas mottagningar

 

 

Stöd i mötet med vården

Det kan vara mycket att tänka på och komma ihåg inför ett vårdbesök, sådant som är viktigt att berätta och saker man vill fråga om. Besökshjälpen kan vara ett bra stöd för personer som har svårt att minnas och kanske även svårt att kommunicera. Foldern fylls i hemma och tas med till besöket.

Besökshjälpen kan användas av alla patienter oavsett funktionsnedsättning och den finns i två versioner, med och utan bildstöd.

> Besökshjälpen utan bildstöd

> Besökshjälpen med bildstöd

 

Att leva med intellektuell funktionsnedsättning

I fyra avsnitt tar Funka olika-podden upp hur livet är när man har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vi börjar i barndomen och slutar i ålderdomen. Närstående, personer med IF och andra experter delar med sig av sina erfarenheter. En av de som gästat oss i studion är Jeffrey Ige som tagit silver i kulstötning i Paralympics.

Till serien har vi också gjort ett faktaavsnitt som i mer detalj tar upp kriterier för diagnosen, hur en utredning går till med mera. Trevlig lyssning!

> Funka olika-podden

 

 

Häng med Undra till träningscentret

I appen "Undra om träningscentret" tränar barn bland annat på att köra rullstol, gå på gåband och rida på en mekanisk häst. Appen vänder sig framförallt till barn med funktionsnedsättning som ska eller har börjat träna, men alla kan såklart ha roligt med den.

Appen "Undra om träningscentret" kan laddas ner till läsplatta och mobil.

> App Store

> Google Play​​
 

 

Hugo siktar på Paralympics 2022

3D-kirurgi, specialdesignade benstöd och en vilja av stål ska ta Hugo Liljebäck, 12 år, till Peking 2022. I ”Team Hugo” samverkar många professioner inom sjukvård och habilitering. I det senaste numret av Funktion i fokus får vi bland annat följa Hugo på hans resa. Temat i det senaste numret är habilitering.

> Funktion i fokus

Tidningen Funktion i fokus har vunnit Publishingpriset 2018 i klassen Verksamhetstidningar. Motiveringen är: ”För en inspirerande tidning med tilltalande layout, välgjorda reportage, personliga illustrationer och utmärkt repro.”

 

 

Öppna föredrag

Introduktion till intellektuell funktionsnedsättning


29 november, kl 9:00 - 16:00

För föräldrar och andra närstående till barn upp till 13 år med IF

Under dagen går man igenom vad intellektuell funktionsnedsättning innebär, hur man går tillväga för att ställa diagnos samt belyser frågor som rör konsekvenser i vardagen för barnet och familjen. Psykologerna Karin Johansson och Lena Sorcini från Habilitering & Hälsa föreläser och håller i diskussionerna. Det kommer att finnas utrymme för erfarenhetsutbyte med andra föräldrar. Dagen avslutas med besök i en visningsmiljö med exempel på hjälpmedel och konsumentprodukter.

> Introduktion till intellektuell funktionsnedsättning

Sexuell hälsa – en mänsklig rättighet för alla?


4 december, kl 9:00 - 15:30

För yrkesverksamma

FN:s funktionsrättskonvention lyfter fram rätten till en god sexuell hälsa. Men gäller det även för personer med svår intellektuell funktionsnedsättning eller svår rörelsenedsättning? Har de också rätt till sin sexualitet och vad betyder det egentligen?

> Sexuell hälsa - en mänsklig rättighet för alla?

Arbeta med barn och ungdomar som har adhd


4 december, kl 13:30 - 16:30

För alla intresserade

Föreläsningen ger grundläggande kunskap om adhd med fokus på strategier för dig som arbetar med barn och ungdomar. Du får med dig både strategier och verktyg att använda i ditt arbete. Föreläsare är Jennifer Savikko Almqvist, leg psykolog på Adhd-center.

> Arbeta med barn och ungdomar som har adhd

 

 

Foto av Yanan Li, Åsa Melin Mandre och Susanne Walström. Illustration av Jeanette Milde

 

Nyhetsbrevet ges ut av Habilitering & Hälsa
www.habilitering.se

Paloma