Webversion | Tipsa en vän | Avregistrera din adress | Uppdatera din adress
 

 

Nyhetsbrev december 2018

Äntligen är asdförälder.se här

Asdforalder.se är en del av den psykoedukativa behandling som Habilitering & Hälsa erbjuder föräldrar med en diagnos inom autismspektrumet (ASD). Den kan kompletteras med andra insatser, individuellt eller i grupp.

- Efterfrågan på den här typen av insats är väldigt stor. Många föräldrar med ASD har extremt höga krav på sig själva och behöver fakta, stöd och råd som underlättar livet med familj, säger Elisabet Norman Claesson, projektansvarig för asdforaldrar.se vid Habilitering & Hälsa.

> asdforalder.se

 

Nu kan man boka tid till vägledare via 1177 

Vägledare för neuropsykiatriska diagnoser har fördjupad kunskap om vård, omsorg och samhällets stöd till barn och vuxna med autism och adhd. Nu kan telefontid med vägledaren bokas via e-tjänsterna på 1177 Vårdguiden.

> Vägledare

 

 

Habiliteringens Resurscenter

1 januari 2019 bildar Forum Funktionshinder, Internethabiliteringen, StoCKK och Stödenheten en gemensam enhet: Habiliteringens Resurscenter.

> Habiliteringens Resurscenter

 

 

Föräldra-barngrupper på Tittut spädbarnsverksamhet

I föräldrar-barngrupperna ges föräldrar till små barn med funktionsnedsättning möjlighet att träffa andra föräldrar med liknande erfarenhet.

Tittut vänder sig till alla nyblivna föräldrar som fått besked om att deras barn, 0-2 år, har en funktionsnedsättning. Vi erbjuder ett extra stöd till föräldrar i sitt föräldraskap för att underlätta anpassningen till den nya situationen. Det går också att komma till Tittut för enskilda samtal.

> Tittut

 

 

Podden Funka olika om matvanor

 

Hur skapar vi bättre hälsa för personer med IF?

Vi har åkt hem till Mir, som har Downs syndrom, för att prata om mat och hälsa. Hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, och undervikt är vanligt för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Varför är det så och vad kan man göra åt det? Eva Flygare Wallén, medicine dokter, berättar om hur hon jobbat för att förbättra hälsan för den här gruppen.

> Matvanor 1

 

 

Om sambandet mellan ätstörning, adhd och autism

Över tio procent av alla som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har också ätstörningsproblematik. Hur kommer det sig och vad kan man göra åt det? Vi har pratat med Elisabet Wentz, professor vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare i psykiatri och Elina Johansson, socionom och verksamhetsledare på Attention Stockholm.

> Matvanor 2
> Allt från podden Funka olika
 

 
 
 

Matvanor är temat i nya Funktion i fokus

Funktion i fokus nr 4 2018 handlar om olika problem med mat och ätande som är kopplat till funktionsnedsättningar. För många med en neuropsykiatrisk diagnos är maten en utmaning och skollunchen en mardröm – men den kan NPF-säkras. Liv, fyra år, har en diagnos inom autismspektrumet och ätstörning som gör att hon väljer bort det mesta i matväg. Vad gör man då? För andra grupper är övervikt och fetma ett stort problem. Nya forskningsrön och riktade hälsoprojekt ska bidra till bättre matvanor hos unga med intellektuell funktionsnedsättning. Möt Mir Serrander, 32 år, som deltagit i forskningsstudier om hälsa sedan han gick i särgymnasiet.

> funktion.se

 

 

Ny version av appen Undra om habiliteringen

"Undra om habiliteringen" vänder sig till barn med funktionsnedsättning. I den nya versionen har vi gjort flera av scenerna tydligare och bättre. Syftet med appen är att skapa igenkänning så att barnet känner sig tryggt och redan på förhand vet lite vad som kan hända på habiliteringen.

Har du kontakt med barn som besöker habiliteringen, tipsa gärna om appen. "Undra om habiliteringen" kan laddas ner till smartphones och läsplattor. Den finns också i webbversion.

> Webbversion av Undra om habiliteringen
> Allt med Undra

 


Följ oss på Facebook

 

Nyhetsbrevet ges ut av Habilitering & Hälsa
www.habilitering.se

Postman