Funktion.se | Prenumerera på tidningen | Tipsa en vän | Ser brevet konstigt ut? Klicka här

Funktion i fokus

Nyhetsbrev från Habilitering & Hälsa, mars 2019


VARFÖR ÄR GAYLE Porters workshop om PODD så populär och hur ser smeksex ut i nya bildstödet från Habilitering & Hälsa? Det får du veta i årets första nyhetsbrev som har temat Kognitivt och kommunikativt stöd.

Lyssna också på nya avsnitt av podden Funka olika. I tre program får du möta personer som använder den här typen av stöd, en arbetsterapeut och en logoped.

 

”Inte fel att ta hjälp”

FÖR DRYGT ETT år sen fick 25-åriga Leo diagnoserna autism och adhd. I podden Funka olika berättar han bland annat om vilka hjälpmedel han har för att minska stressen och få energin att räcka till.

» Lyssna på avsnittet om kognitivt stöd

 
 

Nya riktlinjer för psykiatrin

INTELLEKTUELL funktionsnedsättning innebär ökad risk för både kroppsliga och psykiska sjukdomar. Nu har Svenska psykiatriska föreningen sammanställt nya riktlinjer för bemötande och behandling av denna patientgrupp inom psykiatrin. Funktion i fokus har intervjuat huvudförfattaren Lena Nylander, specialistläkare i psykiatri.

» Remittera för samarbete

 

Nytt bildstöd om sex

SEX MED SIG själv, vad får man röra och könsidentitet är några av ämnena för ett nytt bildstöd om sexualitet och kön. Det nya hjälpmedlet för kommunikation tar fasta på lust och längtan medan tidigare bildstöd har haft fokus på övergrepp och våld.

» De vill ge en positiv bild av sex

 
 
 

Workshop med Porter

– GAYLE PORTERS exempel på framgångar med PODD känns hoppfullt och inspirerande, säger logopeden Malin Gyldberg. Hon var en av deltagarna i fem dagar lång workshop med Gayle Porter som skapat kommunikations-verktyget PODD.

» Jag kan komma igång direkt!

 

Ögonstyrning på export

I KINA ÄR PODD en nymodighet men nu introduceras metoden av svenska forskare. Intensivkursen för flickor med Retts syndrom som kommunicerar med ögonstyrningsprogram har fått en flygande start.

-Vi kommer att ha fortsatt kontakt via videolänk, säger Helena Wandin, leg logoped vid Nationellt center för Retts syndrom och forskare vid Uppsala universitet, som nyligen deltog i projektet i Shenzhen.

»Svensk logoped introducerar PODD i Kina

 

Dynamiskt verktyg

PODD ÄR EN kommunikationsbok med symboler där ett val leder vidare till ett annat. Det gör den till ett dynamiskt verktyg som fungerar bra vid olika funktionsnedsättningar.

» PODD passar många

Habiliteringens resurscenter håller introduktionskurs i PODD vid ett par tillfällen under våren. Kurserna vänder sig till närstående och till dig som arbetar med personer med funktionsnedsättning.

 

Introduktionskurs i PODD
» 24 april
» 22 maj
» Se andra kurser för anhöriga

 

Testa kommunikativt och kognitivt stöd

VID HABILITERINGENS resurscenter på Sabbatsbergs sjukhus kan du lära dig mer om kommunikativt och kognitivt stöd och testa olika hjälpmedel. Visningsmiljön och utställningen är öppen för alla intresserade.

Öppettider: onsdagar 9.00-12.00 och 13.00-16.00.
Kvällsöppet 3 april och 5 juni, 17.00-19.00.

» Utställning och bibliotek
 

 
 

Prisad bok om Daniel

NIOÅRIGA DANIEL förlorar gradvis sitt språk och hans personlighet förändras. Han diagnosticeras med adhd och autism men hans mamma, bokens författare, accepterar inte diagnoserna.

Romanen Till Daniel handlar om hur familjen försöker förstå vad som händer med deras son och hur de hanterar sina känslor av raseri, vanmakt och sorg. 2017 fick boken det norska Bragepriset.

» Bibliotekarie Helena Hallgren tipsar

 

Aktuellt från Habilitering & Hälsa

Fler med autism kan få internetbehandling

Nu finns det plats för nya deltagare i SCOPE, en psykoedukativ behandling för personer med autism (ASD) som utvärderas i samarbete med KIND, Karolinska institutet. Deltagarna har varje vecka kontakt med en handledare via plattformen Stöd och behandling, som ingår i e-tjänsterna på 1177.se.
» Scope - en webbkurs för unga

Nya enheter och sammanslagningar

1 januari bildades Habiliteringens resurscenter. I verksamheten ingår Forum Funktionshinder, Internethabiliteringen, Stockholm center för kommunikativt och kognitivt stöd (StoCKK) och Stödenheten.
» Habiliteringens resurscenter

Habiliteringens kurs- och kunskapscenter bildades 1 mars genom en sammanslagning av Aspergercenter och Ung samtalsgrupper.
» Habiliteringens kurs- och kunskapscenter

Broschyr om samhällets stöd

Broschyren Samhällets stöd vid funktionsnedsättning innehåller kortfattad information om stöd till personer med funktionsnedsättning. Med hjälp av den kan du orientera dig om vilket stöd som finns och hur man får del av det.
» Ladda ner eller beställ broschyren

Habilitering & Hälsa är nu en del av Region Stockholm

Från och med årsskiftet heter Stockholms läns landsting Region Stockholm. Habilitering & Hälsa är därmed numera en del av Region Stockholm.
» habilitering.se

Föräldragrupper på Tittut

Alla föräldrar med barn upp till tre år som har funktionsnedsättning är välkomna till Tittut. Där finns kunnig och erfaren personal som leder grupper, föreläsningar och musikcafé.
» Temadagar och öppna grupper

 
 

Det här nyhetsbrevet kommer från Habilitering & Hälsa. Vi skickar det till dig som prenumererar på något av våra nyhetsbrev. Om du inte vill ha nyhetsbrevet kan du avregistrera dig längst ner på sidan.

Foto: Åsa Melin Mandré, Picto Online, Anna Molander, Polaris, Shutterstock

Redaktör: Gunilla Eldh. Ansvarig utgivare: Joakim Lavesson.
Habilitering & Hälsa, Box 170 56, 104 62 Stockholm

Facebook Twitter


Klicka här om du vill avregistrera dig.

Postman