Funktion i fokus nyhetsbrev

Funktion.se | Prenumerera på tidningen | Tipsa en vän | Ser brevet konstigt ut? Klicka här

Funktion i fokus

Nyhetsbrev från Habilitering & Hälsa, juni 2019

Lars Lerin. Foto: Susanne Kronholm
 

Nytt nummer ute nu!

Temat i Funktion i fokus nr 1 2019 är smärta. Vi har bland annat träffat smärtdetektiverna på Lilla Erstagården där många patienter inte kan tala om när, var och hur de har ont.

Möt också konstnären Lars Lerin som berättar varför han trivs så bra i konstskolan där alla lärlingar har funktionsnedsättning. "Det är ingen finförnissa utan de är som de är, rättframma."
» Läs intervjun med Lars Lerin

 

Podd om att få diagnos

Att få besked om funktionsned-sättning påverkar hela livet. I tre program tar podden Funka olika upp hur det kan vara att få diagnos i olika faser i livet, och varför vissa får diagnos först senare. Medverkar i avsnitt 2 gör Clara Osvaldo, som har autism och ADD, och psykiatern Björn Angelin.
» Lyssna på serien om att få besked

 
 
Elisabeth Hävén och sonen William, 13 år Foto:Margareta Bloom Sandebäck

De har ondare än andra

Personer med funktionsnedsättning har ondare än andra och många lider också i det tysta. Att kartlägga och lindra smärta hos patienter som inte kan tala för sig är ett jobb för specialister inom vården, men också för personliga assistenter och familjen.

Lite feber och förhöjd puls – det är tecken på smärta som Elisabeth Hävén lärt sig känna igen hos sin son William, 13 år, som har en förvärvad hjärnskada. Han kan inte röra sig och inte tala om när, var och hur han har ont.

– Man får lägga ett pussel. Känslan att kunna hjälpa sitt barn är så viktig, säger hon.
» Läs intervjun med Elisabeth Hävén

 

De har koll på smärta

Sju av tio patienter på Lilla Erstagården har en neurologisk sjukdom eller skada som innebär omfattande flerfunktionsned-sättning.

– Många av de som vårdas här kommer för växel- eller avlastningsvård, säger Minna Ranfelt Wittbom, barnsjuksköterska och vårdchef vid Lilla Erstagården.
» Följ med till Lilla Erstagården

 
Minna Ranfelt Wittbom
Foto:Margareta Bloom Sandebäck
 
Anna Hasselsten
Foto:Margareta Bloom Sandebäck
 

"Man måste vänta in latensen"

För många barn med funktionsnedsättning är undersökningar, behandlingar och omvårdnadsrutiner smärtsamma. Sjukgymnasten Anna Hasselsten och specialistsjuksköterskan Marie Johansson berättar vad du kan göra för att vården ska göra mindre ont.
» Så kan vården göra mindre ont

 

Podd om att förstå smärta hos den som saknar ord

Kajsa Råhlanders son har intellektuell funktions-nedsättning och autism. När han har ont blir han utåtagerande och självskadande.

Kajsa Råhlander har utvecklat ett system som med färger visuellt visar hur hennes son mår. Hon medverkar i podden Funka olika, i avsnittet "Att förstå smärta hos den som saknar ord".
» Lyssna på serien om flerfunktionsnedsättning

 
Hela assistansgruppen använder systemet.
 
Foto: Shutterstock

NPF-diagnoser fick dramatisk effekt

En sexårig flicka med svår, långvarig smärta blev dramatiskt mycket bättre efter psykologutredning. Hon fick diagnoserna Aspergers syndrom, adhd och läkemedelsbehandling för adhd.

Fallet beskrivs i en rapport som ingår i Camilla Wiwe Lipskers avhandling om kopplingen mellan neuropsykiatriska symtom och smärta.
» Fallrapport om sexårig flicka

 
 

Roman om ett smärtsamt liv

Bibliotekarien Helena Hallgren, Habilitering & Hälsa, tipsar om böcker med smärta som tema, både fackböcker och skönlitteratur. Ett av hennes tips är den amerikanska konstvetaren Hayden Herreras biografi över den mexikanska konstnären Frida Kahlo (1907-1954). Boken som skrevs redan 1983 ges nu ut i ny upplaga. Herreras biografi är skriven i skönlitterär form.
Frida Kahlo: en biografi (Mima 2018)
» Bibliotekarien tipsar

Aktuellt från Habilitering & Hälsa

Habilitering & Hälsa har öppet i sommar

Alla våra mottagningar har öppet under sommaren, men några har förändrade öppettider. Vi har även kurser under sommaren, bland annat ”Diagnos – och sen då?” om samhällets stöd vid funktionsnedsättning.
» Habilitering & Hälsas kalendarium

Bibliotek och visningsmiljö har öppet till 19 juni

Passa på att besöka oss innan vi stänger för sommaren! Du kan besöka vår utställning och visningsmiljö med kommunikativa och kognitiva hjälpmedel och låna böcker på långlån. Vi har sedan stängt 20 juni-27 augusti. Välkommen åter 28 augusti.
» Öppettider på Habiliteringens resurscenter

Boka telefontid med en socionom

Har du frågor om samhällets stöd vid funktionsnedsättning? På 1177 Vårdguiden
kan du boka en telefontid på Habilitering & Hälsas frågetjänst. Frågetjänsten är öppen hela sommaren. Du kan även boka telefontid med vägledare för neuropsykiatriska diagnoser.
» Boka telefontid

Sommartips för barn på Funktionshindersguiden

På Funktionshindersguiden finns bra tips inför sommaren, bland annat om resande, tillgängliga boenden och aktiviteter som är särskilt anpassade för barn med funktionsnedsättning.
» Resande och semesterboenden
» Aktiviteter för barn

 

Sommarutflykt för personer som bor på LSS-boende

Vid tre tillfällen i sommar finns det möjlighet för personer som bor i LSS-boende och deras personal att under lugna former besöka visningsmiljön med kommunikativt och kognitivt stöd på Habiliteringens resurscenter.
» Information och anmälan till sommarutflykt

Prenumerera på Funktion i fokus

Sveriges enda tidning i sitt slag!

Funktion i fokus är den enda tidningen i Sverige som riktar sig till alla som möter människor med funktionsnedsättning i sitt arbete. Många artiklar finns också att läsa på tidningens webbplats funktion.se. Där kan du även ladda ner tidningen som pdf och beställa tidigare nummer. Att prenumerara på tidningen är kostnadsfritt.
» Prenumerera och ladda ner tidningen som pdf

 

Det här nyhetsbrevet kommer från Habilitering & Hälsa. Vi skickar det till dig som prenumererar på något av våra nyhetsbrev. Om du inte vill ha nyhetsbrevet kan du avregistrera dig längst ner på sidan.

Redaktör: Gunilla Eldh. Ansvarig utgivare: Joakim Lavesson.

Facebook Twitter

Funktion i fokus, Habilitering & Hälsa, Box 170 56, 104 62 Stockholm


Klicka här om du vill avregistrera dig.

Postman